Fokus

Stoltenberg: Teške posledice ako Rusija upotrebi nuklearno oružje

Komentari

Autor: Tanjug

13/10/2022

-

19:51

Stoltenberg: Teške posledice ako Rusija upotrebi nuklearno oružje
Jens Stoltenberg - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je danas na ozbiljne posledice ukoliko Rusija upotrebi bilo kakvo nuklearno oružje u Ukrajini.

"Biće teške posledice ako Rusija upotrebi bilo kakvu vrstu nuklearnog oružja protiv Ukrajine", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu, posle sastanka ministara odbrane NATO, ističući da su se sastali kako bi odgovorili na ključne bezbednosne izazove.

"To uključuje jačanje podrške članica NATO Ukrajini, jačanje odvraćanja i odbrane, snagama, sposobnostima i zalihama koji su joj potrebni, kao i zaštitu kritične infrastrukture, sa većim prisustvom, otpornošću i deljenjem obaveštajnih podataka", dodao je on.

NATO je informisan o, kako je je naveo, brutalnom agresivnom ratu Rusije protiv Ukrajine. 

"Predsednik Putin je na svoje neuspehe na bojnom polju odgovorio pokušajima aneksije, delimičnom mobilizacijom, bezobzirnom nuklearnom retorikom i neselektivnim napadima na civile i kritičnu infrastrukturu", istakao je on.

To sve zajedno, kako je dodao, predstavlja najozbiljniju eskalaciju od invazije u februaru.

"NATO je pozdravio jučerašnje glasanje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, koje osuđuju pokušaje ruske aneksije i poziva na poništavanje ovih nezakonitih odluka", rekao je on.


Prema njegovim rečima, to je jasna i snažna poruka da je Rusija izolovana i da svet stoji uz Ukrajinu, u odbrani međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima.

"NATO nije strana u sukobu, ali mi ćemo nastaviti da podržavamo Ukrajinu, koliko god bude potrebno", naglasio je Stoltenberg.

On je naveo da im se sinoć pridružio ukrajinski ministar odbrane Oleksej Reznikov i dao najnovije informacije o situaciji na bojnom polju.

"Ukrajina dobro napreduje, potiskujući ruske snage na istoku i jugu", rekao je Stoltenberg.

"Nuklearna retorika Putina opasna i neodgovorna"

Prema njegovim rečima, NATO saveznici isporučuju napredne sisteme, uključujući artiljerijsko oruđe, sisteme za protivvazdušnu odbranu i oklopna vozila.

"Pozdravljam današnju najavu Španije da će obezbediti četiri lansera HAVK za jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane", kazao je Stoltenberg.

On je rekao da je to povrh onoga što su drugi saveznici isporučili u poslednjih nekoliko dana. Stoltenberg se zahvalio svim saveznicima na njihovom značajnom doprinosu i pozivao ih da nastave da podržavaju Ukrajinu.

"Obezbeđujemo gorivo, zimsku odeću i medicinske potrepštine kao deo NATO-ovog sveobuhvatnog paketa pomoći. U okviru ovog paketa, NATO će uskoro Ukrajini isporučiti opremu protiv bespilotnih letelica. Sa stotinama ometača za bespilotne letelice, koji mogu da pomognu da bespilotne letelice ruske i iranske proizvodnje budu neefikasne i da zaštite ukrajinski narod i kritičnu infrastrukturu", istakao je on.

Prema njegovim rečima, dugoročno, NATO će pomoći Ukrajini da pređe sa oružja iz sovjetske ere na modernu NATO opremu.

Stoltenberg je kazao da su saveznici jutros imali redovni sastanak Grupe za nuklearno planiranje.

"Važno je da nastavimo da se konsultujemo i koordinšemo o nuklearnim pitanjima", naglasio je on i rekao da je "nuklearna retorika predsednika Putina opasna i neodgovorna".

Stoltenberg je naveo da te pretnje NATO shvata ozbiljno i da ostaje na oprezu, ali da se neće uplašiti.

"Svaka upotreba nuklearnog oružja bi suštinski promenila prirodu sukoba i imala bi teške posledice. Rusija zna da nuklearni rat ne može da dobije i da se on nikada ne sme voditi", kazao je on.

Stoltenberg je rekao da su saveznici obavešteni o dugo planiranoj NATO vežbi odvraćanja "Steadfast Noon", koja počinje sledeće nedelje.

"Ovo je rutinska godišnja obuka, kako bi se osiguralo da nuklearni kapaciteti NATO-a ostanu bezbedni, bezbedni i efikasni. Nuklearno odvraćanje čuva mir, sprečava prinudu i odvraća agresiju", istakao je generalni sekretar NATO-a.

Prema njegovim rečima, NATO povećava broj snaga u visokoj pripravnosti i sada ima više trupa u istočnom delu Alijanse, uključujući osam borbenih grupa NATO-a, od Baltičkog do Crnog mora, koje se mogu brzo povećati na veličinu brigade.

"Danas smo doneli odluke da povećamo naše zalihe municije i opreme, kao i da se ubrza mogućnost isporuka i da koriste procesu odbrambenog planiranja kako bi industriji obezbedili dugoročnu potražnju koja joj je potrebna za povećanje proizvodnje", naveo je Stoltenberg.

Udvostručeno prisustvo NATO na Baltičkom i Severnom moru 

Prema njegovim rečima, bilo je reči i o tome šta će NATO još učiniti da zaštiti svoju kritičnu infrastrukturu nakon sabotaže gasovoda Severni tok.

"Povećali smo budnost na Baltičkom i Severnom moru i udvostručili naše pomorsko prisustvo tamo", naglasio je on.

Prema njegovim rečima, saveznici podižu nivo bezbednosti oko ključnih instalacija, a pojačavaju i razmenu obaveštajnih podataka i nadzor u svim domenima, od svemira, do podmorskih sposobnosti.

"U našoj završnoj sesiji danas, saveznici su se fokusirali na misije i operacije NATO-a, od zapadnog Balkana do Iraka, a pridružio nam se i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

"U svetu koji je nepredvidiviji, važno je ojačati i produbiti saradnju NATO-EU. Radujem se potpisivanju nove Zajedničke deklaracije sa liderima EU u bliskoj budućnosti", rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, u Bosni i Hercegovini, NATO nastavlja da podržava operaciju Altea koju vodi EU, a na Kosovu, misija NATO-a Kfor održava bezbedno okruženje u skladu sa mandatom UN.

"Poslednjih meseci videli smo da se tenzije u više navrata rasplamsavaju. Sve strane moraju da se ponašaju odgovorno, da pokažu uzdržanost i da izbegavaju nasilje", istakao je Stoltenberg dodajući da je dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU jedini put napred.

On je naveo da je Kfor spreman da interveniše ako bude potrebno.

"U Iraku, NATO ostaje posvećen našoj misiji obuke i pomaganje snagama bezbednosti u suzbijanju terorizma", kazao je on i dodao da NATO ostaje snažan i budan, spreman da se suoči sa svakom pretnjom, iz bilo kog pravca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet