Evropa

Udarac od kojeg će se Rusija oporaviti tek 2023: Rekonstruiše se Krimski most, određen rok za kraj radova

Komentari

Autor: Tanjug, Eruonews Srbija

14/10/2022

-

13:11

Udarac od kojeg će se Rusija oporaviti tek 2023: Rekonstruiše se Krimski most, određen rok za kraj radova
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Popravke mosta koji povezuje poluostrvo Krim i jug Rusije trebalo bi da budu završene do jula 2023. godine, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu ruske vlade, prenose danas RIA Novosti.

Ujutru 8. oktobra na Krimskom mostu odjeknula je eksplozija - dignut je kamion u vazduh, nakon čega se zapalilo sedam cisterni sa gorivom iz voza koji je išao duž železničkog dela prelaza.

Kao rezultat toga, dva kolovozna dela Krimskog mosta su se delimično urušila, ali lučni nosači nisu oštećeni.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je 9. oktobra da je eksplozija na ključnom mostu koji povezuje Krim sa Rusijom bio teroristički akt, koji su isplanirale ukrajinske specijalne službe. U eksploziji na mostu su poginule tri osobe.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je u sredu da je teroristički napad na Krimski most organizovala Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine i njen načelnik Kiril Budanov, a tokom dosadašnje istrage je uhapšeno osam osoba, preneo je Interfaks.

Kako je naveo FSB u saopštenju, služba je privela petoricu državljana Rusije i tri državljana Ukrajine i Jermenije u okviru istrage terorističkog napada za čijeg organizatora je Moskva označila ukrajinsku vojnu obaveštajnu službu.

FSB je naveo da se istraga o napadu nastavlja, a svi njegovi organizatori i saučesnici, "uključujući strane državljane, odgovaraće u skladu sa ruskim zakonom", preneo je Interfaks.

Kijev: Istraga je besmislica

Iako Kijev nije direktno preuzeo odgovornost za eksploziju,savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak nazvao je "početkom" incident na Krimskom mostu.

Visoki ukrajinski zvaničnik Andrij Jusov nazvao je danas besmislicom rusku istragu o eksploziji prošlog vikenda, koja je oštetila most koji povezuje Rusiju sa poluostrvom Krim, preneo je "Gardijan".

"Ta cela aktivnost FSB i ruskog istražnog komiteta je besmislica", rekao je portparol ministarstva policije Ukrajine Jusov za javni servis "Sasplin".

Rojters navodi da je Jusov opisao FSB i Istražni komitet kao "lažne strukture koje služe Putinovom režimu" i dodao da više neće komentarisati njihove buduće izjave.

Nakon eksplozije na mostu, Rusija je krenula u granatiranje Kijeva i to centralnih delova grada, u kojem je poginulo osam osoba, a granatirano je više gradova širom Ukrajine.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija za taj dan tempirala raketne napade na njegovu zemlju, kako bi nanela što više gubitaka među građanima, a ciljala je i energetsku infrastrukturu.

"Oni žele paniku i haos, oni žele da unište naš energetski sistem", rekao je Zelenski putem video snimka, na kojem se vidi kako stoji ispred predsedničke kancelarije, preneo je Rojters. On je dodao da su druga meta bili ljudi. "Izabrano je takvo vreme i mesto da se izazove što više štete", poručio je Zelenski.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa