Evropa

RAT U UKRAJINI Moskva podržala "zonu bez vatre" oko Zaporožja, Štajnmajer obećao Ukrajini Mars II

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/10/2022

-

07:07

RAT U UKRAJINI Moskva podržala "zonu bez vatre" oko Zaporožja, Štajnmajer obećao Ukrajini Mars II
RAT U UKRAJINI Moskva podržala "zonu bez vatre" oko Zaporožja, Štajnmajer obećao Ukrajini Mars II - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 243. dan rata u Ukrajini. Ulazak u deveti mesec sukoba obeležile su nove međusobne optužbe zaraćenih strana. Dok Rusija pojačava proizvodnju svog oružja, istovremeno optužuje Ukrajinu da će na svoju teritoriju baciti "prljavu bombu" i za to okriviti Moskvu. Zbog ovoga je reagovao ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, i zatražio je da IAEA pošalje tim stručnjaka u ukrajinska nuklearna postrojenja, a ovaj spor naći će se i pred Ujedinjenim nacijama.

Ključni događaji

  • Rusija optužila Ukrajinu da će na svojoj teritoriji upotrebiti "prljavu bombu".
  • Stručnjaci IAEA odlaze u ukrajinska nuklearna postrojenja zbog ruskih optužbi
  • Koordinator Bele kuće izjavio je da se Bajden i dalje protivi slanju trupa u Ukrajinu
  • Medvedev je izjavio da Rusija pojačava proizvodnju svih tipova oružja.

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.20 Rusija podnela žalbu Savetu bezbednosti proti SAD i Ukrajine

Rusija je podnela zvaničnu žalbu protiv SAD i Kijeva zbog aktivnosti američkih vojno-bioloških laboratorija u Ukrajini, navodi se u pismu koje je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja uputio generalnom sekretaru UN i predsedniku Saveta bezbednosti.

"U skladu sa članom šest Konvencije o biološkom oružju, Rusija upućuje Savetu bezbednosti zvaničnu žalbu koja uključuje sve moguće dokaze koji potvrđuju njenu opravdanost i ponovo traži da se 27. oktobra 2022. godine održi sednica SB UN kako bi se razmotrio priloženi nacrt rezolucije", navodi se u pismu u koji je Sputnjik imao uvid.

Nacrt rezolucije koji podnosi Rusija ima za cilj formiranje komisije za istragu optužbi protiv SAD i Ukrajine koje se tiču njihovog poštovanja obaveza u okviru Konvencije o biološkom oružju u kontekstu aktivnosti bioloških laboratorija na teritoriji Ukrajine.

23.10 Bajden upozorio Rusiju da ne koristi nuklearno oružje

Predsednik SAD Džozef Bajden upozorio je danas Moskvu da ne koristi nuklearno oružje, nakon što je Rusija saopštila Ujedinjenim nacijama da veruje da Ukrajina planira da upotrebi "prljavu bombu".

"Rusija bi napravila neverovatno ozbiljnu grešku da upotrebi taktičko nuklearno oružje", istakao je, između ostalog, Bajden, preneo je Rojters.

23.08 Poljanski: Dva zasedanja SB UN o Ukrajini ove sedmice

Savet bezbednosti UN sastaće se sutra na zahtev Rusije kako bi razgovarao o navodima da Iran isporučuje dronove Rusiji, a razgovaraće i o radu bioloških laboratorija u Ukrajini u četvrtak, rekao je novinarima prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

"Sutra ćemo razgovarati o poštovanju Povelje UN u vezi sa zahtevom za sprovođenje istrage po Rezoluciji 2231, dok u četvrtak tražimo sastanak u skladu sa članom 6. Konvencije o hemijskom oružju", istakao je Poljanski.

23.05 Ruske rakete izazvale požar na benzinskoj pumpi u Dnjepru, dve osobe poginule

Pojavile su se prve zvaniče informacije o eksplozijama u Dnipropetrovskoj regiji. 

Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko je objavio da je ruski raketni napad izazvao požar na benzinskoj pumpi u Dnjipru, glavnom gradu regije. Dve osobe su poginule, a dve su spašene. Među poginulima je navodno i trudnica.

22.57 Pentagon: Rusija nas je obavestila o izvođenju nuklearnih vežbi

Rusija je obavestila SAD o svojim planovima za izvođenje vežbi svojih nuklearnih snaga, saopštio je danas Pentagon, odbijajući da ponudi dodatne detalje o vežbama za koje se očekuje da će uključiti probna lansiranja balističkih projektila, preneo je Rojters.

"SAD su obaveštene i kao što smo ranije istakli, ovo je rutinska godišnja vežba Rusije", rekao je portparol Vazduhoplovstva Patrik Rajder na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, u tom pogledu, Rusija poštuje svoje obaveze vezane za kontrolu naoružanja i svoje obaveze u pogledu transparentnosti o davanju obaveštenja.

20.38 Voroncov: Isporuke oružja Kijevu vode sukobu Rusije i NATO

Dalje isporuke oružja Ukrajini približavaju situaciju opasnom pragu direktnog sukoba između Rusije i NATO, izjavio je danas zamenik direktora Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja ruskog Ministarstva spoljnih poslova Konstantin Voroncov tokom sastanka Prvog komiteta Generalne skupštine UN. Voroncov je kazao da je, sledeći Vašington, vojno-političko rukovodstvo Ukrajine počelo da govori ne samo o neophodnosti poraza Rusije na bojnom polju, već i o njenom rasparčavanju i eliminaciji.

20.08  Štajnmajer obećao Ukrajini Mars II

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnamjer posetio je danas Ukrajinu, prvi put od početka ruske invazije, i obećao isporuku raketnog sistema sustav Mars II i dodatne dve samohodne haubice iz Nemačke.

19.53 Moskva proširila listu zabrane ulaska zvaničnicima EU

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je danas da je Moskva proširila spisak evropskih zvaničnika kojima je zabranjen ulazak u tu zemlju, kao odgovor na „neprijateljsku odluku“ Evropske unije i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Ministarstvo je objasnilo da se ta mera odnosi, između ostalog, na predstavnike evropskih komercijalnih organizacija koje se bave proizvodnjom naoružanja i vojne opreme i koje učestvuju u snabdevanju kijevskog režima oružjem.

18.02 Kuleba: Ukrajina ne planira da razvije "prljavu bombu"

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da su tvrdnje Moskve o planovima Kijeva da upotrebi prljave bombe netačne i da ne postoje planovi za razvoj takvog oružja. Kaže da takva konstatacija Rusije ukazuju da sama Moskva namerava da koristi "prljavu bombu" i da traži opravdanje, prenosi Rojters. On je na konferenciji za novinare rekao i da će strucnjaci Ujedinjenih nacija za nuklearni nadzor uskoro stići u Ukrajinu i da će im Kijev obezbediti pun pristup, i pozvao je Moskvu da pokaže isti vid transparentnosti kao i Ukrajina.

17.53 Židkov: Šestoro ranjenih posle eksplozije u Melitopolju

Broj ranjenih posle snažne eksplozije u ukrajinskom gradu Melitopolju u Zaporoškoj oblasti je porastao na šest, izjavio je proruski upravnik za unutrašnje poslove grada Andrej Židkov. Među ranjenima je i 12-ogodišnje dete, prenosi TASS.

17.25 Putin: Ubrzati odlučivanje u vezi s "vojnom kampanjom" u Ukrajini

Predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da zemlja treba da ubrza donošenje odluka u vezi "sa vojnom kampanjom" u Ukrajini. Govoreći na prvom sastanku novog Koordinacionog saveta za upravljanje radom vlade na unutrašnjem planu Putin je rekao da je neophodna pojačana koordinacija vladinih struktura i regiona, preneo je Rojters.

Predsednik Rusije je govoreći o bezbednosti u Rusiji napomenuo da su novi izazovi ozbiljni i značajni i pozvao članove Koordinacionog saveta da prilagode smislen rad u novom formatu, prenele su RIA Novosti.

"Ako radimo u okviru standardnih birokratskih procedura, sakrivamo se iza formalnosti, nećemo dobiti željeni rezultat ni u kom pravcu. A upravo da bismo sve rešili brže i efikasnije stvorili smo mehanizam kao što je Koordinacioni savet", dodao je Putin.

16.52 Jandroković: Rusiji na samitu Krimske platforme poručeno da se povuče iz Ukrajine

U Zagrebu je danas završen prvi parlamentarni samit Krimske platforme sa kojeg je, kako je rekao predsednik hrvatskog sabora Gordan Jandroković, Rusiji upućena poruka da se "povuče iz Ukrajine i prekine rat", a njegov ukrajinski kolega Ruslan Stefančuk je rekao da će "Ukrajina uspeti". Pročitajte više o tome ovde.

15.46 Moskva: Podržavamo ideju o "zoni bez vatre" oko Zaporožja

Stalni predstavnik Ruske Federacije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov saopštio je da Moskva generalno podržava ideju da se oko nuklearne elektrane u Zaporožju formira "zona bez vatre".

"Generalni direktor IAEA (Međunarodne agencije za atomsku energiju) Grosi je predložio alternativni koncept razvoja zone bezbednosti u okolini nuklearne elektrane Zaporožje. Poenta ovog koncepta je, ukratko, onemogućiti granatirati sa zemlje. Prilično racionalna ideja koju generalno podržavamo“, rekao je diplomata za televiziju Rusija 24, a prenosi TASS.

profimedia

 

14.50 Georgijeva: Ukrajini potrebne tri milijarde mesečno u 2023. godini

Potrebe Ukrajine za spoljnim finansiranjem iznosiće oko tri milijarde dolara mesečno tokom 2023. godine u najboljem slučaju, ali bi mogle da porastu i do pet milijardi ako rusko bombardovanje postane "još dramatičnije", izjavila generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva.

14.21 Štajnmajer u Kijevu obećao dalju pomoć Nemačke

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer obećao je dalju pomoć Ukrajini, posebno u oblasti vazdušne odbrane. On je tokom nenajavljene posete Kijevu, prve od kad je Rusija izvršila napad na tu zemlju, naglasio da će Nemačka nastaviti da pruža Ukrajini ekonomsku, političku i vojnu pomoć, uključujući pomoć u obnavljanju uništene infrastrukture, preneo je Rojters.

13.38 Konašenkov: U Nikolajevskoj oblasti oboren ukrajinski MIG-29

Ruski borbeni avion oborio je MIG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u Nikolajevskoj oblasti, saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

On je dodao da su ruske snage odbile sve napade ukrajinskih oružanih formacija u pravcu Nikolajev-Krivi Rog.

11.15 Rodnjanski: Ukrajini je potrebna velika finansijska pomoć od Nemačke

Ukrajini je potrebna velika pomoć Nemačke u finansiranju države u vreme rata, objasnio je ekonomski savetnik predsednika Ukrajine Aleksandar Rodnjanski. „Svakog meseca nam je potrebno četiri do pet milijaardi dolara za naš budžet. Mislimo da bi Nemačka mogla preuzeti pola milijarde dolara na sebe, pre svega iduće godine“; naglasio je Rodnjanski u izjavi medijima nemačke „Funke grupacije“. Od EU, kazao je, Ukrajina očekuje oko dve milijarde dolara mesečno.

11.00 Pelosi: SAD će podržavati Ukrajinu sve dok ne dobije rat

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi izjavila je danas u Zagrebu da je Krim Ukrajina, da će SAD ostati uz Kijev dok ne dobije rat i pozvala Hrvatsku da svojim, kako je kazala, iskustvima pomogne Ukrajini uverena da će im ta pomoć dobro doći.

Pelosi je u obraćanju na samitu Prve krimske platforme pohvalila govore predsednika hrvatskog sabora Gordana Jandroković i premijera Andreja Plenkovića i zahvalila na pozivu da učestvuje u ovom skupu.

"Krim je Ukrajina. Neki od nas su sinoć mogli direktno da vide šta se događa u Ukrajini. Rusija krši ljudska prava u Ukrajini Ovo je napad na samu demokratiju. Ničim izazvani napadi, brutalni napadi, progonstva. To je kampanja za strah, vojnici ubijaju ljude na cputevima, ubijaju civile, Putin napada energetska postrojenja kako bi Ukrajinci ostali bez struje, govorimo o silovanjima, otmicama dece, to nije humano ponašanje. Uništavanje energetskih postrojenja je ratni zločin...", rekla je Pelosi.

Tanjug/AP

Pelosi danas u Zagrebu

 

10.35 Vašington: Biće posledica ako Rusija upotrebi "prljavu bombu"

Bilo da Rusija upotrebi takozvanu prljavu bombu ili konvencionalno nuklearno oružje - snosiće posledice, upozorio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, piše Glas Amerike. Na pitanje da li bi Vašington tretirao upotrebu "prljave bombe" isto kao upotrebu bilo koje nuklearne bombe, Prajs je u ponedeljak rekao novinarima da bi "u oba slučaja bilo posledica za Rusiju", i da je to "jasno stavljeno na znanje". Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu prethodno je telefonom je razgovarao sa zapadnim kolegama i upozorio ih da Kijev planira da iskoristi takozvanu "prljavu bombu".

10.15 Šolc: Napadi dronovima su znak očaja Rusije

Nemački kancelar Olaf Šolc smatra da neprekidni ruski napadi dronovima u Ukrajini, predstavljaju znak očaja Moskve i podvukao značaj planiranja obnove zemlje. Šolc je, u obraćanju na konferenciji o obnovi Ukrajine u Berlinu, ukazao da istorija Nemačke pokazuje da je bilo moguće obnoviti zemlju i nakon razornog rata.

Zbog toga, kaže, važno je planirati budućnost Ukrajine kao prosperitetne i demokratske članice Evropske unije i izvoznika zelene energije i visokotehnološke robe. "Ova konferencija govori o stvaranju Maršalovog plana za 21. vek", podvuka je Šolc. On je istakao da je posvećenost Ukrajine EU jedna od najznačajnih geopolitičkih odluka ovog doba.

09.50 SAD razmatraju da iz skladista pošalju PVO HAVK u Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države razmatraju da iz skladišta pošalju u Ukrajinu stari protivvazdušni sistem HAVK, kako bi joj pomogle u odbrani od napada ruskih dronova i krstarećih raketa, rekla su dva neimenovana američka zvaničnika za Rojters. Rakete presretači HAVK bi predstavljale nadogradnju raketnih sistema Stinger, manjeg sistema protivvazdušne odbrane manjeg dometa, koji su SAD već poslale Ukrajini.

Administracija američkog predsednika DŽozefa Bajdena koristila bi mogućnost brze isporuke odbrambenih sistema i usluga iz zaliha Ministarstva odbrane stranim zemljama i međunarodnim organizacijama, kako bi se odgovorilo na nepredviđene vanredne situacije za prenos opreme HAVK koja je zasnovana na tehnologiji iz vijetnamske ere, ali je nekoliko puta unapređena.

09.10 Kijev zahvalio Hrvatskoj na obuci ukrajinskih vojnika

Predsednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk, koji u Zagrebu učestvuje na prvom samitu Krimske platforme, zahvalio je Hrvatskoj i drugim zemljama koje su načelno pristale da obučavaju ukrajinske borce na svojim teritorijama. Rekao je da je reč o vrlo vrednoj pomoći za Ukrajinu, koja je pogođena ruskom agresijom.

"To je zaista vrlo vredna pomoć u ovoj situaciji za Ukrajinu jer Ukrajina treba ne samo naoružanje nego i spremnost ukrajinskih vojnika da mogu zaista stručno koristiti tu tehniku. Zato ću biti izuzetno zahvalan Hrvatskoj i svim ostalim zemljama koje pomažu u tome jer to je naš zajednički ulog u borbu protiv varvara", rekao je Stefančuk gostujući na HRT-u.

08.30 Eksplozija u Melitopolju

Objavljen je snimak posledica eksplozije u Melitopolju. Kako prenose ruski mediji, u vazduh je dignut automobil napunjen eksplozivom. Povređeno je pet osoba.

08.16 Svetska banka uplatila još 500 miliona dolara pomoći Ukrajini

Svetska banka saopštila je danas da je isplatila dodatnih 500 miliona dolara kako bi pomogla Ukrajini da ispuni hitne potrebe za potrošnjom, koje su nastale zbog rata koji je u toku. Kako se navodi, finansiranje od Međunarodne banke za obnovu i razvoj, glavnog ogranka banke, podržano je sa 500 miliona dolara garancija zajma iz Velike Britanije koje je objavljeno 30. septembra, preneo je Rojters.

"Ruska invazija nastavlja da izaziva masovno uništavanje infrastrukture Ukrajine - uključujući vodovodne, kanalizacione i električne mreže, baš kada se približava zima, dodatno ugrožavajući ukrajinski narod", saopštio je predsednik Svetske banke Dejvid Malpas.

Euronews TV

08.10 Zaharova: Spremni smo da pružimo pojašnjenje o "prljavoj bombi

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, izjavila je danas da je Moskva spremna da svim zainteresovanim stranama pruži detaljna pojašnjenja o pripremama Kijeva za provokaciju upotrebom "prljave bombe".

"U ponedeljak na to pitanje je u potpunosti odgovorio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je prokomentarisao situaciju. On je ukazao na određeno interesovanje inostranih stručnjaka i rekao da smo spremni da uspostavimo odgovarajući kontakt. Želimo da svima jasno stavimo do znanja da smo spremni da odgovorimo na sva pitanja i da ćemo pružiti potrebne odgovore", rekla je Zaharova za Prvi kanal i dodala da je Rusija više puta ponavljala ovaj stav, prenela je agencija TASS.

07.45 Bela kuća: Bajden se protivi slanju trupa u Ukrajinu

Američki predsednik DŽozef Bajden i dalje se protivi slanju trupa u Ukrajinu, rekao je Džon Kirbi, koordinator Bele kuće za stratešku komunikaciju u Savetu za nacionalnu bezbednost.

Kirbi je komentarisao nedavnu priču na televiziji "Si-Bi-Es" u kojoj je komandant američke 101. vazdušno-desantne divizije, koja je stigla u Rumuniju, govorio o spremnosti da "pređe granicu i uđe na teritoriju Ukrajine", prenela je RIA Novosti. Prema njegovim rečima, to bi bilo moguće samo u slučaju da dođe do vojne eskalacije ili napada na NATO. Kirbi je napomenuo da Bajden nije promenio svoju odluku o neučešću vojske u ovom sukobu.

Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

 

07.32 Rusija poziva Gutereša da spreči upotrebu "prljave bombe"

Rusija poziva generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša da učini sve što može kako bi sprečio Ukrajinu da izvede provokaciju upotrebom "prljave bombe", naveo je danas ruski stalni predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja u pismu u koje je agencija TAS S imala uvid.

"Pozivamo generalnog sekretara Ujedinjenih nacija da učini sve što je u njegovoj moći da spreči da se dogodi ovaj gnusni zlocin. Upotrebu prljave bombe od strane kijevskog režima smatraćemo aktom nuklearnog terorizma", upozorio je Nebenzja u pismu.

Kako je rekao, a prema informacija dobijenim od Ministarstva odbrane Rusije, "ova provokacija može da bude izvedena uz podršku zapadnih zemalja" i Rusija poziva "zapadne zemlje da izvrše svoj uticaj na režim u Kijevu da odustane od svojih opasnih planova koji ugrožavaju međunarodni mir i bezbednost".

07.15 Štajnmajer u iznenadnoj poseti Kijevu

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer doputovao je danas u iznenadnu posetu Ukrajini, javlja Rojters pozivajući se na nemačku televiziju NTV. To je prva poseta Štajnmajera Ukrajini od 24. februara, kada je počeo sukob Rusije i Ukrajine. Stajnmajer bi trebalo da se sastane sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, navodi NTV.

07.12 Rusija: Danas na sednici UN o potencijalnoj" prljavoj bombi"

Rusija je predložila da se na današnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija govori o potencijalnoj "prljavoj bombi" Ukrajine, rekao je neimenovani zvaničnik UN za TASS. Prema njegovim rečima, diskusija na tu temu će se održati nakon što se završi sednica Saveta bezbednosti o Siriji, dodaje ruska novinska agencija.

07.10  Stručnjaci IAEA odlaze u Ukrajinu zbog optužbi o "prljavim bombama"

Optužbe iz Rusije o tome da će Ukrajina upotrebiti “prljavu bombu”na sopstvenoj teritoriji u pokušaju da okrivi Rusiju za napad novi su razlog za međusobne optužbe iz Moskve i Kijeva. 

"Prljavim bombama" naziva se mešavina eksploziva i radioaktivnog materijala kao što su prah ili kuglice koja nakon aktiviranja nosi radioaktivni materijal u okolinu dovele su do novih međusobnih prozivki.

IAEA je reagovala na zahtev ministra spoljnih poslova Ukrajine Dmitra Kulebe i najavila da će narednih dana poslati inspektore kako bi ispitali dve lokacije u Ukrajini povodom optužbi Moskve.

06.59 UN: Hitno ublažiti zastoj brodova za prevoz hrane u Crnom moru

Portparolka Ujedinjenih nacija izjavila je da su potrebni „hitni” koraci kako bi se ublažio zastoj više od 150 brodova obuhvaćenih sporazumom koji Ukrajini omogućava izvoz žita iz luka u Crnom moru. Reagovanje Ismini Palje, portparolke UN za Crnomorsku inicijativu za žito, usledilo je nakon što je Kijev optužio Rusiju da blokira punu implementaciju sporazuma postignutog u julu uz posredovanje UN i Turske kako bi se ublažila globalna kriza hrane, a koji treba da bude obnovljen sledećeg meseca. Rusija je zapretila da će se zbog vlastitih pritužbi na sporazum povući iz njega, prenosi Rojters.

06.47 Medvedev: Rusija povećava proizvodnju svih tipova oružja

Rusija pojačava proizvodnju svih tipova oružja, od tenkova i pištolja, do visokopreciznih projektila i dronova, izjavio je zamenik ruskog Bezbednosnog saveta Dmitrij Medvedev.

"Proizvodnja oružja i specijalne opreme svih tipova se povećava višestruko - od tenkova, pištolja, do visokopreciznih projektila i dronova. Pripremite se!", naveo je Medvedev na Telegramu, preneo je TASS.

Tanjug AP/LIBKOS

 

06.11 Eksplozija na pruzi u Rusiji

Na železničkoj pruzi u Brjansku, ruskoj regiji koja graniči s Ukrajinom, eksplodirala je bomba. Šef regije Aleksander Bogomaz na Telegramu je napisao da se incident dogodio između gradova Novozibkova i Zelinke. Eksplozija je oštetila prugu, ali nitko nije povređen.

Komentari (0)

Evropa