Evropa

Strah od nove tačke ključanja u bici za Herson: Rušenje brane u Novoj Kahovki imalo bi razorne posledice

Komentari
Strah od nove tačke ključanja u bici za Herson: Rušenje brane u Novoj Kahovki imalo bi razorne posledice
Strah od nove tačke ključanja u bici za Herson: Rušenje brane u Novoj Kahovki imalo bi razorne posledice - Copyright AP Photo, File

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina je u septembru započela kontraofanzivu u oblasti Herson zapadno od Dnjepra, a tokom proteklog meseca postepeno je potiskivala ruske snage bliže brani Kahovka i samom gradu Hersonu. Jedna od najvažnijih bitaka u ratu na ovom području, mogla bi da se tiče upravo brane koja se nalazi kod hidrocentrale i blizu grada Novaja Kahovka, jer ukrajinske snage sve više napreduju duž zapadne obale, sa ciljem da ponovo zauzmu Herson.

Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za pravljenje planova da se brana digne u vazduh, što je korak koji bi izazvao razorne poplave na velikom području južne Ukrajine. Reka Dnjepar je, inače, na pojedinim mestima široka i do nekoliko kilometara, i pucanje brane bi dovelo do poplava niže od nje. Takođe, na taj način bi se uništio i sistem kanala koji navodnjava veći deo južne Ukrajine, uključujući i Krim koji je Moskva anektirala 2014. godine.

Sama brana, visoka 30 metara i duga 3,2 kkilometra, izgrađena je 1956. godine na reci Dnjepar u sklopu hidroelektrane Kahovka. Sadrži rezervoar od 18 kilometara kubnih, koji snabdeva vodom poluostrvo Krim, ali i nuklearnu elektranu Zaporožje, koja je takođe pod ruskom kontrolom. Količina vode u rezervoaru je približno jednaka Velikom slanom jezeru u američkoj državi Juta.

Zbog toga su mnogi analitičari zabrinuti da bi Rusija mogla da uništi ovu branu da bi pokušala da zaustavi ukrajinsku kontraofanzivu.

Međutim, uništenje brane imalo bi i mnoge druge posledice - nastupile bi razorne poplave u većem delu Hersonske oblasti koju je Rusija prošlog meseca anektirala, uprkos tome što ne kontroliše celu teritoriju i uprkos napredovanju ukrajinskih snaga baš na tom području. 

Uništavanje hidroelektrane Kahovka bi takođe doprinelo energetskim problemima Ukrajine nakon nedelja ruskih raketnih udara usmerenih na proizvodne i mrežne objekte, za koje je Kijev rekao da su oštetili trećinu od ukupne infrastrukture zadužene za snabdevanje građana strujom. Međutim, oštećenje brane bi umnogome pogoršalo i šanse Rusa da ostanu na samom tom području, jer se koristi kao glavna ruta snabdevanja u Hersonskoj oblasti. 

Međusobne optužbe o planiranju napada

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je u četvrtak, 20. oktobra, da Rusija priprema operaciju kojom će dići u vazduh ovu veliku branu hidroelektrane na jugu zemlje, potencijalno poplavivši 80 gradova, sela i gradova, uključujući i Herson. On je rekao da je plan za napad na branu u hidroelektrani Kahovka usmeren na to da Ukrajinu pripremi za razornu humanitarnu i ekološku katastrofu koja će uslediti, i pozvao na stvaranje međunarodne posmatračke misije u elektrani, rekavši da je imperativ da se spreči potencijalna katastrofa, preneo je "Njujork tajms".

"Imamo informacije da su ruski teroristi minirali branu i agregate hidroelektrane Kahovka. Snabdevanje vodom velikog dela juga Ukrajine može biti uništeno", rekao Zelenski putem video linka na sastanku evropskih lidera u Briselu, i dodao da potencijalni napad na branu predstavlja i ozbiljan bezbednosni rizik, jer bi mogao da ostavi Zaporošku nuklearnu elektranu, najveću nuklearnu elektranu u Evropi, bez vode neophodne za hlađenje njenih objekata. Voda za postrojenje, kako je rekao, dolazi iz akumulacije Kahovka.

AP Photo

Ruski vojnici ispred HE Kahovka

Rusija nije potvrdila tvrdnje ukrajinskog predsednika. U izveštaju koji je u četvrtak objavio Tas, ruska državna novinska agencija, Kiril Stremusov, zamenik regionalnog guvernera Hersona kog podržava Moskva, naveo je da "sabotaža brane od strane ukrajinskih snaga neće izazvati kritičnu situaciju u tom području". Stremusov je u petak odbacio tvrdnje Kijeva o minama, nazivajući Zelenskog "lažovom".

U izveštaju Instituta za studije rata, istraživačke grupe sa sedištem u Vašingtonu, stoji kako izgleda da ruske snage pripremaju teren za napad na postrojenja u Kahovki. 

Sugeriše se da bi takav napad mogao biti sredstvo za odvraćanje pažnje od potencijalnog ruskog povlačenja iz grada Hersona, crnomorske luke koja je bila prvi veći grad koji je pao pod rusku kontrolu manje od nedelju dana nakon početka invazije. Ukrajinske snage postepeno su napredovale ka Hersonu, a ponovno zauzimanje grada predstavljalo bi veliki udarac za predsednika Rusije Vladimira Putina. 

"Ruska vojska možda veruje da bi probijanje brane moglo da pokrije njihovo povlačenje sa desne obale reke Dnjepar i spreči ili odloži ukrajinsko napredovanje preko reke", saopštio je taj institut u svom izveštaju.

Šta se dešava u Hersonskoj oblasti?

Osim periodičnih izveštaja, ne dobijamo mnogo informacija od Ukrajinaca o tome šta se dešava u Hersonskoj oblasti, ali je zato ruski komandant u Ukrajini, Sergej Surovikin, prošle nedelje rekao da je situacija u Hersonu "teška" i da Rusija "ne isključuje teške odluke" na toj teritoriji. I Surovikin je prošle nedelje tvrdio da je dobio informaciju kako "Kijev namerava da napadne branu Kahovka". 

Prema Institutu za studije rata, najverovatnije ruske vlasti nameravaju da ova upozorenja o navodnom ukrajinskom napadu "pokriju" rusku operaciju kojom bi brana bila srušena, a za štetu i eventualne stradale bio okrivljen Kijev, barem što se tiče narativa kojeg bi se držao Kremlj. 

Sa druge strane, ukrajinske trupe koje se nalaze na delu fronta severno od Hersona pre nekoliko dana su saopštile da je poslednjih nedelja primetno smanjenje granatiranja sa ruskih položaja u tom području. Kako smatra ukrajinska vojska, Rusima već sada nedostaje municije i opreme. 

"Količina granatiranja je smanjena otprilike već tri nedelje. I njihovi dronovi su manje aktivni", rekao je za Rojters Mihajlo, ukrajinski vojnik smešten na tom delu fronta. Njegov saborac Saša je naveo da "ovo mora da se završi u jednom trenutku, jer njihova municija ne može da traje večno".

Rusi započeli masovnu "evakuacija"

Inače, na dan kada je ruski predsednik Vladimir Putin proglasio ratno stanje u četiri delimično okupirane ukrajinske oblasti, ruski zvaničnici u oblasti Herson počeli su sa masovnom "evakuacijom" do 60.000 civila, navodeći kao razlog svakodnevne raketne napade ukrajinskih snaga.

Kako piše CNN, ukrajinske snage su poslednjih nedelja napredovale kroz nekoliko delova Hersonske oblasti, zauzimajući sela i poljoprivredna zemljišta duž zapadne obale reke Dnjepar, takođe poznate kao desna obala. Sposobnost Rusije da poveća broj trupa u Hersonu bila je ozbiljno otežana čestim ukrajinskim raketnim i artiljerijskim udarima na mostove koje kontroliše Rusija, a koji idu preko Dnjepra. Eksplozija na Kerčkom mostu koji povezuje Rusiju sa Krimom, dodatno je zakrčila rusku logistiku.

Takođe, šef ruske administracije u Hersonu, pozvao je Kremlj da pomogne u "evakuaciji" civila u blizini linije fronta. Kako je pisao "Gardijan", ovim pozivom porasla je bojazan da će Herson postati glavna linija fronta u Ukrajini.

Inače, ukrajinski zvaničnici veruju da je u gradu ostalo manje od polovine civilnog stanovništva Hersona - oko 130.000 ljudi. Vladimir Saldo, ruski lider u regionu Hersona, rekao je ruskoj državnoj televiziji da planiraju da presele 50.000 do 60.000 ljudi sa desne na levu obalu reke Dnjepar. 

 

Komentari (0)

Evropa