Evropa

Okončan samit Krimske platforme: Poruka Rusiji da se povuče iz Ukrajine i prekine rat

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2022

-

16:40

Okončan samit Krimske platforme: Poruka Rusiji da se povuče iz Ukrajine i prekine rat
Okončan samit Krimske platforme: Poruka Rusiji da se povuče iz Ukrajine i prekine rat - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

U Zagrebu je danas završen prvi parlamentarni samit Krimske platforme sa kojeg je, kako je rekao predsednik hrvatskog sabora Gordan Jandroković, Rusiji upućena poruka da se "povuče iz Ukrajine i prekine rat", a njegov ukrajinski kolega Ruslan Stefančuk je rekao da će "Ukrajina uspeti".

Jandroković je u obraćanju novinarima po završetku samita rekao da je Zagreb bio domaćin najvećeg međunarodnog događaja u istoriji hrvatskog sabora i da je sve prošlo u najboljem redu.

Kao zanimljivo je izdvojio da su svoj doprinos samitu dale sve članice G7.

"Usvojili smo zajedničku izjavu koja je ponovno dala podršku ukrajinjskom narodu i ukrajinskoj državi”, naveo je Jandroković i dodao da su istovremeno osuđene, kako je naveo, nezakonite aneksije, a Rusiji je poručeno "da se povuče iz Ukrajine i prekine rat”.

Predsednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk poručio je da je ovaj skup dokaz civilizacija i dokaz mira. “Ukrajina će uspeti”, naveo je.

Na pitanje o scenariju oslobođenja Ukrajine, Stefančuk je rekao da je u februaru mali broj ljudi verovato da će se Ukrajina oduprijeti Ukrajini, ali smo, kako je kazao, "dokazali da možemo da pobedimo".

"Imamo potencijal, imamo želju i volju i sigurno ćemo pobediti u ovom ratu”, rekao je Stefančuk.

Na pitanje zašto je ovaj samit važan, Jandroković je kazao: “Ovo je prvi put da se okupljaju saborski predstavnici, koji su izabrani od naših građana i koji imaju mandat da traže od svojih vlada da ne menjaju politiku prema Ukrajini. Pokazali smo zajedništvo, ovde je bilo više od 50 zemalja i to je jasna poruka agresoru da se civilizovani svet neće umoriti od podrške Ukrajini. Pokazali smo solidarnost i spremni smo da na tome istraje do kraja".

Na samitu je učestvovala i predsednica Predstavničkog doma američkog kongresa Nensi Pelosi, koja je već napustia Zagreb.

Tanjug/Damir Sencar/Pool via AP

 

Zagreb napuštaju i ostale delegacije učesnice, a hrvatski portal Index objavio je fotografije snajperista na zgradama duž ulica kojima se kreću delegacije.

Inače, u Zagrebu je tokom protekla dva dana bezbednost bila podignuta na najviši nivo.

Parlamentarna opozicija je kritikovala premijera Andreja Plenkovića i predsednika parlamenta Gordana Jandrokovića jer ne samo da nisu pozvani na samit, već nisu ni obavešteni o ovom velikom skupu, pa su ocenili da je reč o "privatnoj stvari HDZ-a".

Predsednik Zoran Milanović nije prisustvovao samitu, a nije se ni odazvao pozivu Ambasade SAD u Zagrebu da se sastane sa Nensi Pelosi, jer je, kako je rekao juče, poziv došao kasno.

Takođe, rekao je i da za dve sedmice, posle izbora u SAD kada pobede republikanci, Pelosi neće biti na funkciji na kojoj je.

Hrvatski mediji nisu poklonili podjednaku pažnju samitu, a neki su juče i danas izveštavali samo o saobraćajnom kolapsu na zagrebačkim ulicama zbog preusmerenog saobraćaja.

Komentari (0)

Evropa