Evropa

Zelenski: Jedino Rusija može da upotrebi nuklearno oružje u Evropi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

25/10/2022

-

07:43

Zelenski: Jedino Rusija može da upotrebi nuklearno oružje u Evropi
Zelenski: Jedino Rusija može da upotrebi nuklearno oružje u Evropi - Copyright Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski podsetio je u svoj redovnom obraćanju da je prošlo tačno osam meseci od početka ruske invazije na Ukrajinu i da je ta zemlja uspela da odbrani svoju nezavisnost.

"Korak po korak oslobađamo ukrajinsku zemlju. Sada se čuju Donbas, Harkovska oblast, Hersonska oblast. Ali će se čuti i Zaporoška oblast i Krim – doći će vreme i cela Ukrajina će biti slobodna", poručio je on.

Zelenski je kazao da Ukrajina "razbija takozvanu drugu armiju sveta".

"Ruski potencijal se sada troši na ovo ludilo, na rat protiv naše države i čitavog slobodnog sveta. Bilo je uticaja gasa - više ne. Bilo je vojnog uticaja – isparava. Postojala je politička težina – sada je sve veća izolacija", naveo je Zelenski.

Ističe da se dešava veoma važna promena konfiguracije u tom delu Evroazije. "Što više svog potencijala Rusija sada izgubi, to će više stvarne slobode dobiti svi narodi i pored Rusije i unutar njenih granica. Ukrajina – pre svega", poručio je on.

"Jedino Rusija može da upotrebi nuklearno oružje u Evropi"

On je izjavio da je jedino Rusija u stanju da iskoristi nuklearno oružje u Evropi.

Zelenski je kritikovao reči ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, koji je tokom razgovora sa kolegama iz Velike Britanije, SAD i Francuske rekao da bi Ukrajina mogla da iskoristi "prljavu bombu" u ratu, odnosno, bombu napravljenu od konvencionalnih eksplozivnih sredstava kojoj je jezgro obavijeno nuklearnim materijalom, preneo je Rojters.

"Ukoliko je iko u stanju da koristi nuklearno oružje u ovom delu Evrope, to može doći samo sa jednog izvora. Taj izvor je naredio drugu Šojguu da okrene telefone", rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju.

On je dodao da je Šojguova "telefonska vrteška" sve razjasnila. "Svi to razuzmeju jako dobro. Razumeju ko je izvor svih prljavih stvari koje se mogu zamisliti u ovom ratu", naglasio je Zelenski.

Šojgu je danas razgovarao sa ministrom odbrane SAD Lojdom Ostinom, ministrom odbrane Velike Britanije Benom Volasom, ministrima odbrane Francuske i Turske, Sebastijanom Lekornuom i Hulsijem Akarom.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa