Evropa

Zelenski nakon ruskog granatiranja Kijeva: "Žele da nas zbrišu sa lica zemlje"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/10/2022

-

09:55

Zelenski nakon ruskog granatiranja Kijeva: "Žele da nas zbrišu sa lica zemlje"
Tanjug/AP/Efrem Lukatsky - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko ukrajinskih gradova je jutros granatirano, uključujući i prestonicu Kijev. Ukrajinski zvaničnici su bili oštri u svojim reakcijama, pozivajući ljude da ostanu u skloništima ali i nazivajući Kremlj "teroristima".

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski naveo je da "Rusija pokušava da ih zbriše sa lica zemlje", i apelovao na građane da ne napuštaju skloništa.

"Vazdušna opasnost ne prestaje širom Ukrajine. Ima pogodaka projektila. Nažalost, ima mrtvih i ranjenih. Preklinjem vas: ne napuštajte skloništa", naveo je Zelenski na Telegramu.

"Pokušavaju da nas unište i zbrišu sa lica zemlje. Uništavaju naše ljude koji spavaju kod kuće u Zaporožju. Ubijaju ljude koji idu na posao u Dnjepru i Kijevu. Vazdušni alarm ne jenjava širom Ukrajine. Nažalost, ima i poginulih i ranjenih", dodao je ukrajinski predsednik.

Oleksij Kuleba, regionalni guverner, takođe je naveo da se "vazdušni napadi nastavljaju".

"Molim sve da ostanu mirni i u skloništima. Vazdušna odbrana radi u regionu. Ima informacija o oborenim objektima. Naglašavam da je vazdušna uzbuna i dalje u toku. Nemojte to ignorisati i ostanite skriveni", napisao je Kuleba na Telegramu.

"Nemojte fotografisati ili snimati mesta sletanja ili oštećenu infrastrukturu. Životi ljudi zavise od toga. izdržimo", dodao je.

Tanjug/AP/Adam Schreck

 

Mihail Podoljak, savetnik predsednika Zelenskog, smatra da su "planirani napadi na centar Kijeva, kao i udari na Zaporožje na jugu i Dnjepar u centralnoj Ukrajini dokaz terorističke neadekvatnosti Kremlja".

"Rusija nije sposobna da se bori na bojnom polju, ali je sposobna da ubija civile. Umesto da razgovaramo, potrebna nam je protivvazdušna odbrana, MLRS, projektili većeg dometa", naveo je Podoljak.

Ukrajinski ministar odbrane, Aleksij Reznjikov, rekao je da "hrabrost njegove zemlje nikada neće biti uništena projektilima terorista, čak i kada pogode srce glavnog grada".

"Ruski napadi neće pokolebati odlučnost naših saveznika", naveo je Reznjikov na Tviteru.

"Jedina stvar koju oni nepovratno ruše je budućnost (Rusije) - to je budućnost odmetničke terorističke države koju prezire svet", dodao je ukrajinski ministar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa