Evropa

Čavušoglu i Lavrov razgovarali o sporazumu o žitu

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2022

-

22:04

Čavušoglu i Lavrov razgovarali o sporazumu o žitu
Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu - Copyright profimedia/AFP PHOTO/Russian Foreign Ministry

veličina teksta

Aa Aa

Ministri spoljnih poslova Turske i Rusije Mevlut Čavušoglu i Sergej Lavrov razgovarali su o nedavnom razvoju događaja u vezi sa produženjem sporazuma o transportu žita kroz Crno more, saopštio je izvor iz turskog ministarstva spoljnih poslova. 

Pres služba Kremlja izvestila je da je predsednik Vladimir Putin ranije danas razgovarao telefonom s predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom kada ga je obavestio o odluci Rusije da suspenduje učešće u sporazumu o žitu, prenosi TASS.

"Naglašeno je da kijevski režim uz podršku svojih zapadnih pokrovitelja koristi humanitarni brodski koridor napravljen za transport ukrajinskog žita da izvrši udare protiv infrastrukture i brodova ruske Crnomorske flote u Sevastopolju, koji su imali zadatak da obezbeđuju bezbedno funkcionisanje rute", navodi se u saopštenju.

Ruski predsednik skrenuo je pažnju Erdoganu na činjenicu da je drugi deo paketa sporazuma o deblokiranju izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta praktično nije sproveden.

On je naglasio da tokom tri meseca trajanja sporazuma o žitu nije postignut osnovni cilj - obezbeđivanje prioritetne isporuke hrane zemljama kojima je to najpotrebnije.

Ministarstvo odbrane Rusije 29. oktobra je saopštilo da je "nakon terorističkog napada koji je izvršio kijevski režim uz učešće specijalaca iz Ujedinjenog Kraljevstva protiv ruske Crnomorske flote i civilnih brodova angažovanih da obezbede bezbednost žitnog koridora ruska strana odlučila da obustavi svoje učešće u implementaciji sporazuma o izvozu hrane iz ukrajinskih luka".

Prema podacima ministarstva, Kijev je koristio devet dronova i sedam autonomnih pomorskih bespilotnih vozila i svi su uništeni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa