Evropa

Sastanak koji je svet čekao: Strateški važan susret Šolca u Pekingu sa Sijem

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

04/11/2022

-

16:13

Sastanak koji je svet čekao: Strateški važan susret Šolca u Pekingu sa Sijem
Sastanak koji je svet čekao: Strateški važan susret Šolca u Pekingu sa Sijem - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc susreo se danas u Pekingu sa kineskim predsednikom Si Đinpingom nakon što je obnovio svoj mandat na čelu Kine. Bio je to strateški važan susret dvojice zvaničnika u trenutku kada bi pozicija Kine u diplomatskim aktivnostima mogla biti od velike važnosti zbog ruske invazije na Ukrainu.

Šolc je tokom današnjih razgovora saopštio Siju da želi da Peking iskoristi svoj "uticaj" na Moskvu da zaustavi rat u Ukrajini, prenosi AP. "Rekao sam predsedniku Siju da je važno da Kina iskoristi svoj uticaj na Moskvu. Rusija mora odmah da zaustavi napade pod kojima svakodnevno pati civilno stanovništvo i da se povuče iz Ukrajine", naglasio je Šolc nakon sastanka sa kineskim predsednikom.

On je rekao i da se sa kineskim predsednikom saglasio da su nuklearne pretnje neodgovorne i veoma opasne. "Upotrebom nuklearnog oružja Rusija bi prešla liniju koju je zajdnički povukla međunarodna zajednica“, naveo je nemački kancelar.

Sa druge strane, Si je nakon sastanka kazao da postoji potreba da Kina i Nemačka, kao dve velike zemlje s velikim uticajem, više doprinose globalnom miru i razvoju, prenosi Sinhua.

Si je istakao da je Šolc prvi evropski lider koji posećuje Kinu nakon 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije i da je je to njegova prva poseta Pekingu kao saveznog kancelara, prenosi agencija.

Poseta će dodatno unaprediti uzajamno razumevanje i poverenje između dve zemlje i produbiti njihovu saradnju u različitim oblastima, što daje mogućnost za planiranje rasta bilateralnih veza u budućnosti, rekao je Si.

Naglašavajući da se ove godine obeležava 50. godišnjica kinesko-nemačkih diplomatskih odnosa, Si je saopštio da pet decenija putovanja pokazuje da sve dok dve strane slede načela međusobnog poštovanja, traženja zajedničkog jezika uz zadržavanje razlika, održavanja razmene i međusobnog učenja i nastoje da sprovode obostrano korisnu saradnju, bilateralne veze će nastaviti da idu u dobrom smeru u celini i da ostvaruju stabilan napredak.

Ističući složeno i promenjivo međunarodno okruženje, Si je naglasio potrebu da Kina i Nemačka, kao dve velike zemlje s velikim uticajem, sarađuju u ovim vremenima promena i nestabilnosti i da više doprinose globalnom miru i razvoju, navodi kineska novinska agencija.

Nemački kancelar je, na sastanku u Velikoj dvorani naroda, takođe rekao Siju da je dobro što je organizovan direktan susret dva lidera u napetim vremenima, dok traje ruski rat u Ukrajini koji stvara probleme za globalni poredak zasnovan na međunarodnom pravu, navodi Rojters.

Šolc je takođe najavio da će njih dvojica tokom posete razgovarati o pitanjima vezanim za odnose Evrope i Kine, borbi protiv klimatskih promena i globalnoj nestašici hrane, kao i o načinima za razvijanje kinesko-nemačkih ekonomskih odnosa, kao i drugim pitanjima u kojima se stavovi dve zemlje razlikuju.

Testiranje na kovid čim se stupi na tlo Kine

Delegaciji Nemačke, u kojoj su i privredni lideri ove zemlje, po sletanju u Peking jutros su rađeni testovi na kovid-19, a kinesko medicinsko osoblje u epidemiološkim odelima je ušlo u avion da izvrši testiranje,navodi britanska agencija.

Stroga kineska politika nulte tolerancije na kovid-19 i rastuće tenzije sa Zapadom uticale su da lideri velikih zapadnih sila ne posećuju Kinu u prethodnom periodu, dok je Si tek nedavno nastavio sa putovanjima u inostranstvo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa