Fokus

Da li je Si prvi put otvoreno kritikovao Putina: Svet da spreči nuklearni rat, od Šolca zatražio da podstakne pregovore

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2022

-

07:38

Da li je Si prvi put otvoreno kritikovao Putina: Svet da spreči nuklearni rat, od Šolca zatražio da podstakne pregovore
Da li je Si prvi put otvoreno kritikovao Putina: Svet da spreči nuklearni rat, od Šolca zatražio da podstakne pregovore - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Kine Si Đinping izneo je danas najdirektniju kritiku rata Vladimira Putina protiv Ukrajine, upozoravajući ruskog predsednika da ne pribegava nuklearnom oružju i pozivajući svog gosta nemačkog kancelara Olafa Šolca da podstakne mirovne pregovore, preneo je Politiko.

Sijevo upozorenje dolazi nešto više od mesec dana nakon što je Putin zapretio Ukrajini nuklearnim napadom, što je znak koliko su ukrajinske snage potresle Kremlj svojim napredovanjem na istoku. Međunarodna zajednica, rekao je Si, treba da se "zajedno suprotstavi upotrebi nuklearnog oružja ili pretnji upotrebom nuklearnog oružja", navodi se u saopštenju koje prenosi Sinhua, kineska državna novinska agencija. Svet takođe treba da se "zalaže da se nuklearno oružje ne može koristiti, nuklearni rat ne može da se vodi, kako bi se sprečila nuklearna kriza" u Evropi ili Aziji, dodao je Si, prenosi Politiko.

Kineski lider, koji je pre samo nekoliko nedelja obezbedio treći mandat, zatražio je od Nemačke i Evrope da "igraju važnu ulogu u pozivanju na mir i olakšavanju pregovora". Si je takođe pozvao na "poboljšanje humanitarne situacije" u kriznim područjima, posebno tokom zime.

Ipak, kineski lider, koji je pre rata Putina nazivao svojim najboljim prijateljem, primetno je prestao da traži od Rusije da se povuče, što je ključni zahtev za Ukrajinu i njene zapadne pristalice. Takođe nije spomenuo Putinovo odbijanje da ispoštuje sporazum UN o olakšavanju izvoza žitarica iz Ukrajine, a njegov premijer se umesto toga zalagao za izvoz kineskog žita kako bi pomogao u ublažavanju krize sa hranom.

Putin je u septembru prvi put javno priznao da Si ima "pitanja“ i "zabrinutosti“ u vezi sa ratom. Ubrzo nakon tog sastanka kineskog i ruskog lidera, Putin je podigao interes i izneo ideju da bi nuklearno oružje moglo da se upotrebi. "Da bismo odbranili Rusiju i naš narod, nesumnjivo ćemo koristiti sve resurse naoružanja koji su nam na raspolaganju“, rekao je Putin. "Ovo nije blef."

"Ne možemo sebi dozvoliti dalju eskalaciju“, rekao je odlazeći kineski premijer Li Kećijang na konferenciji za novinare. Pozivajući se na Šolca koji je stajao pored njega, Li je rekao: "Obojica... nadamo se da će se kriza uskoro završiti".

Sijevo pokazivanje protivljenja Putinovim nuklearnim pretnjama Šolc je pozdravio kao veliku diplomatsku pobedu, koji se suočio sa nedeljama kritika jer je previše naginjao Pekingu.

"Složili smo se da je pretnja nuklearnim napadima neodgovorna i opasna“, rekao je Šolc novinarima, govoreći o svom sastanku sa Sijem. "Rekao sam predsedniku Siju koliko je važno da Kina izvrši svoj uticaj na Rusiju.

Šolc je sa sobom poveo delegaciju velikih preduzeća i nedavno je odobrio dogovor kineske državne kompanije za kupovinu dela terminala u strateški važnoj luci Hamburg.

Zaista, tokom uvodnih reči na svom sastanku sa Sijem, Šolc se ponovo prisetio svoje ranije karijere gradonačelnika Hamburga, istovremeno pozivajući Sija da produbi trgovinske veze sa Nemačkom, najvećom ekonomijom EU.

Šolc je naveo nekoliko rezultata, osim dogovora za iseljenike - a ne lokalne Kineze - da uzimaju BioNTech vakcine protiv koronavirusa u Kini, i obećao saradnju na klimatskim promenama i prevenciji bolesti.

Si rekao da je potrebna veća saradnja Kine i Nemačke

Kineski predsednik Si Ðinping je danas na svom prvom sastanku sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom istakao potrebu za većom saradnjom između Kine i Nemačke u "vreme promena i previranja", a očekuje se da će dve delegacije razgovarati i o ratu u Ukrajini, klimatskim promenama i razvoja ekonomskih odnosa.

Šolcova današnja poseta je prvi dolazak jednog lidera države G7 u Kinu tokom poslednje tri godine, i predstavljaće, prema mišljenju analitičara, test za odnose između Pekinga i Zapada posle dužeg perioda rastućih tenzija, prenosi Rojters.

Tokom njihovog prvog sastanka, otkako je nemački kancelar stupio na dužnost, Si je poručio da velike države sa uticajem, poput Kine i Nemačke treba još više da rade zajedno u vreme "promena i previranja“ u korist svetskog mira, izvestila je kineska državna televizija .

Nemački kancelar je, na sastanku u Velikoj dvorani naroda, takođe rekao Siju da je dobro što je organizovan direktan susret dva lidera u napetim vremenima, dok traje ruski rat u Ukrajini koji stvara probleme za globalni poredak zasnovan na međunarodnom pravu, navodi Rojters.

profimedia

 

Šolc je takođe najavio da će njih dvojica tokom posete razgovarati o pitanjima vezanim za odnose Evrope i Kine, borbi protiv klimatskih promena i globalnoj nestašici hrane, kao i o načinima za razvijanje kinesko-nemačkih ekonomskih odnosa, kao i drugim pitanjima u kojima se stavovi dve zemlje razlikuju.

Delegaciji Nemačke, u kojoj su i privredni lideri ove zemlje, po sletanju u Peking jutros su rađeni testovi na kovid-19, a kinesko medicinsko osoblje u epidemiološkim odelima je ušlo u avion da izvrši testiranje, navodi britanska agencija.

Stroga kineska politika nulte tolerancije na kovid-19 i rastuće tenzije sa Zapadom uticale su da lideri velikih zapadnih sila ne posećuju Kinu u prethodnom periodu, dok je Si tek nedavno nastavio sa putovanjima u inostranstvo.

Prvi put posle tri godine: Izlet u minsko polje

Inače, ovo je prvi put posle tri godine, da jedan lider zemlje članice Evropske unije odlazi u zvaničnu posetu Kini. Nemački kancelar Olaf Šolc boravi danas u Pekingu, a pre njega je to učinio francuski predsednik Emanuel Makron, u novembru 2019. godine. Šolc će biti prvi evropski lider koji će posetiti Kinu od kada je počela ruska invazija na Ukrajinu.

Takođe, biće i prvi visoki zvaničnik neke liberalne demokratije kome je odobrena državna poseta Kini od izbijanja pandemije, a nemački kancelar će postati i prvi svetski lider koji će se sresti sa predsednikom Si Đinpingom od kada je on učvrstio svoju vlast na kongresu Komunističke partije. Međutim, Šolcova poseta izaziva brojne kontroverze, a određeni analitičari je nazivaju "jednodvenim izletom u minsko polje". 

Aktuelna nemačka vlada koju čini tročlana koalicija još ranije je najavila da želi da smanji ekonomsku zavisnost i da ojača odnose sa demokratskim državama u Aziji. Kao simbol promene nemačkih geopolitičkih prioriteta viđena je i aprilska poseta Olafa Šolca Tokiju. Za razliku od njega, njegovi prethodnici Angela Merkel i Gerhard Šreder su za prvo zvanično putovanje u Aziju birali Peking. 

U koalicinom sporazumu koji su partije u Nemačkoj potpisale krajem prošle godine, odnos sa Kinom je označen kao "sistemsko rivalstvo". Naglašena je i potreba da se zajedno sa SAD i ključnim indopacifičkim partnerima, kao što je Japan, rešavaju geopolitička i bezbednosna pitanja. Zbog toga, ali više zbog ruske invazije na Ukrajinu, određeni analitičari smatraju da je Šolcova odluka da u Peking otputuje sa privrednom delegacijom problematična. 

Stručnjak za kinesko-nemačke odnose u američkoj istraživačkoj firmi Rhodium Group Noa Barkin za Gardijan napominje da je teško preneti poruke o Rusiji, Tajvanu i ljudskim pravima "dok vaši izvršni direktori sede u susednoj prostoriji i žele da se razgovaraju o ulaganjima". Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

Komentari (0)

Svet