Evropa

Milioni Ukrajinaca ostali u mraku: Pripremanje zaliha i razrada planova za najgore scenarije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Njujork tajms

07/11/2022

-

12:00

Milioni Ukrajinaca ostali u mraku: Pripremanje zaliha i razrada planova za najgore scenarije
Milioni Ukrajinaca ostali u mraku: Pripremanje zaliha i razrada planova za najgore scenarije - Copyright Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

veličina teksta

Aa Aa

U poslednjih nedelju dana, milioni Ukrajinaca ostali su bez struje i vode zbog toga ruskog granatiranja objekata ključnih za infrastrukturu. Najgore prolaze stanovnici Hersona i Kijeva, ukrajinske prestonice koja je dom za oko tri miliona ljudi. 

Pored slučajeva u kojma je nemoguće da generatori i trafo stanice rade jer su oštećeni u bombardovanju, česti su oni i pri kojima se namerno uvode restrikcije struje kako ne bi došlo do preopterećenja sistema ili kako bi se izvršile neophodne popravke. Sveukupno, procene su stručnjaka, oko 40 odsto ukrajinskog energetskog sistema je oštećeno ili uništeno ruskim napadima na elektrane i vodovode.

Govoreći na ukrajinskoj televiziji, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je rusko gađanje civilne infrastrukture označio kao "terorizam" i "genocid", ali je najavio i da bi stanovnici trebalo da budu pripremljeni da odu kod rođaka ili prijatelja u neka druga mesta ukoliko situacija u Kijevu postane još gora.

"Ruskom predsedniku Vladimiru Putinu ne trebamo mi, Ukrajinci. Njemu treba teritorija, potrebna mu je Ukrajina bez nas. Zato je sve ovo što se sada dešava, genocid. Njegov zadatak je da mi poumiremo, da se smrznemo ili da nas natera da pobegnemo iz naše zemlje kako bi pripala njemu", rekao je Kličko prilikom gostovanja na jednoj televiziji. 

Prosečna temperatura zimi u Kijevu je ispod nule, a noću još i niža. Kličko je rekao da, iako vlasti čine sve što je u njihovoj moći, građani ipak mogu da se pripremaju na različite scenarije. Naveo je i da su napravljeni aranžmani za zalihe goriva, hrane i vode na nivou gradskih vlasti, ali da bi isto trebalo da učine i građani. 

Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

 

Neki mediji su u međuvremenu objavili da se u Kijevu priprema evakuacija, ali direktor gradskog odeljenja za bezbednost Roman Tkačuk demantovao je ovakve navode i rekao da "još nema razloga da se govori o vanrednom stanju".

On je, takođe, naglasio da gradske vlasti čine sve kako bi posledice stalnih napada ruskih snaga na vitalnu infrastrukturu po stanovnike bile svedene na najmanju moguću meru. Tkačuk je naveo još i da se "razrađuju razni planovi, kako bi ljudi bili spremni da reaguju i kako bi se izbegao potencijalni haos".

Neki stanovnici Kijeva spremni za evakuaciju, drugi žele da ostanu

U Kijevu će biti, prema najavama zvaničnika, postavljeno oko 1.000 punktova na kojima će građani moći da se zagreju, i koji će raditi u slučaju vanrednih situacija u toku zime.

"Jasno je da, ako Rusija nastavi sa ovakvim napadima, može prestati sa radom ceo sistem električne energije", naveo je Tkačuk za "Njujork tajms" i dodao da će stanovnici Kijeva, ukoliko bude neophodno, dobiti najmanje 12 sati ranije obaveštenje pre nego što dođe do obustave isporuke struje i odluke o eventualnoj evakuaciji. 

Neki stanovnici Kijeva rekli su sa BBC da su svesni kako bi uskoro moglo da nestane i struje i zaliha u ukrajinskoj prestonici. Dmitro (30), otac dvoje dece, naveo je da je već planirao da napusti Kijev u slučaju da se stvari pogoršaju. Napravio je, kaže, zalihe goriva, kupio generatore i preseliće svoju porodicu u kuću bake i dede na periferiji glavnog grada.

Dodaje da su on i njegova porodica počeli da prave planove nakon što su pre dve nedelje "vlasti objavile da otvaraju grejne punktove, zbog čega misli da neće biti struje".

Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

Crkva sv. Andrije u Kijevu

Ipak, ne misle svi kao Dmitro. Njegova sugrađanka Anastasija, tako, rekla je da će ostati u gradu čak i ako nestane struje, jer se oseća sigurnije u gradu nego van njega, kao i zbog toga što je njen stan topliji od kuće na selu.

"Naši branioci spavaju na zemlji, tako da ćemo izdržati u stanu i bez grejanja", dodala je ona.

Slično tome, Viktor (66) je rekao da, iako je ozbiljno shvatio savete vlasti, ne planira da se evakuiše, i da već pravi zalihe. Kako Viktor kaže, "on jednostavno nema gde van Kijeva da ode". 

Vuksanović: Još smo daleko od upotrebe taktičkog nuklearnog oružja

Ruskom predsedniku Vladimiru Putinu očigledno je uspelo da poseje strah i zbunjenost među stanovnike Kijeva napadima na civilnu infrastrukturu i pravljenjem atmosfere neizvesnosti. Svemu tome doprinose i pretnje taktičkim nuklearnim oružjem koje, mada nisu direktno izrećene, mogu da se pročitaju između redove određenih ruskih zvaničnika.

Tako su nedavno američki mediji preneli da su se ruski generali sastali upravo kako bi diskutovali o potencijalnoj upotrebi taktičkog nuklearnog oružja. Iako potvrde da je do ovakvog sastanka došlo nisu stigle ni od britanske ni od američke obaveštajne službe jesu dobra vest, mnogi su ipak zabrinuti zbog razvoja događaja. 

"U teoriji dovoljno je moguća upotreba nuklearnog oružja da budemo zabrinuti, ali to ne znači da je verovatna. Veoma je problematično sa ovim ratom što se nuklearno oružje ponovo vratilo u igru nakon nekoliko decenija", rekao je za Euronews Srbija Vuk Vuksanović, iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

"Takođe, veoma je problematično što imamo tu globalnu spoljnopolitičku zajednicu koja možda čak i na neki kaubojski način pristupa nuklearnom konceptu, zbog toga što nisu bili generacija koja nije morala da živi sa tim rizikom", dodaje Vuksanović.

Međutim, on smatra da to i dalje ne značid a će nužno doći do upotrebe taktičkog nuklearnog naoružanja jer je, kako kaže, potrebno da se pređe još nekoliko ozbiljnih stepenika kako bi se uopšte pojavila i teorijska mogućnost za takvo nešto.

"Čak vidimo da se neke stvari i menjaju, Ukrajinci već nekoliko nedelja nisu imali bitne teritorijalne napretke. Novi ruski general ispostavio se okrutnim, ali veoma disciplinovanim i efikasnim liderom. Isto tako, vidimo česte ruske napade na ključnu ukrajinsku infrastrukturu, a verujem da će zima i ruska pojačanja koja dolaze svakako da donesu ozbiljne nevolje Ukrajini", rekao je Vuksanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa