Evropa

RAT U UKRAJINI Nema struje svim okruzima Hersona, Kličko: Kijev bi mogao da ostane bez struje, vode i grejanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/11/2022

-

08:35

RAT U UKRAJINI Nema struje svim okruzima Hersona, Kličko: Kijev bi mogao da ostane bez struje, vode i grejanja
RAT U UKRAJINI Nema struje svim okruzima Hersona, Kličko: Kijev bi mogao da ostane bez struje, vode i grejanja - Copyright Tanjug AP/Alexei Alexandrov, LIBKOS, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 255. dan rat u Ukrajini. Dronovi iranske proizvodnje koje koristi Moskva za napade na Ukrajinu tema su zbog koje je juče razmenjeno više optužbi. Reakcije je izazvala izjava ministra spoljnih poslova Irana Hoseina Amirabdolahijana da je "manji broj" dronova iz te zemlje otpremljen u Rusiju nekoliko meseci pre početka rata u Ukrajini i da Teheran nije nastavio sa snabdevanjem Rusije dronovima. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Teheran "da laže", rekavši da kijevske snage obaraju najmanje 10 dronova svakog dana.

Ključni događaji:

  • Uspostavljeno snabdevanje strujom NE Zaporožje
  • Nastavljene restrikcije Kijevu i drugim regionima
  • U Donjecku atentat na sudiju Aleksandra Nikulina
  • Zelenski: Iran laže da je isporučio limitiran broj dronova Rusiji 
  • Teheran tvrdi da su dronovi isporučeni pre rata
  • Stremousov: Ukrajina pokušava da probije liniju odbrane kod Hersona

      Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

    Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.05 Zelenski: Rusija priprema nove napade na energetsku infrastrukturu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je večeras Rusiju da priprema, kako je naveo, nove napade na energetsku infrastrukturu Ukrajine. Zelenski je u video obraćanju rekao da Rusija trpi velike gubitke u "žestokim" napadima u Donjeckoj oblasti, prenosi Rojters.

"Nastavljaju se veoma žestoki ruski napadi na Donjecku oblast. Neprijatelj tamo trpi ozbiljne gubitke", rekao je Zelenski. On je dodao da veruje da Rusija "koncentriše snage i sredstva za moguće ponavljanje masovnih napada na našu infrastrukturu, pre svega energetiku".

19.45 Šolc razgovarao sa Bajdenom o poseti Kini i Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc razgovarao je danas telefonom sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, a u fokusu je bila njegova nedavna poseta Kini, kao i situacija u Ukrajini. Šolc je američkog predsednika informisao o toku i rezultatima njegove posete Pekingu, preneo je zamenik portparola nemačke vlade Volfgang Bihner.

"Šolc i Bajden su pozdravili jasnu izjavu kineskog predsednika Si Ðinpinga, koji se izjasnio protiv upotrebe nuklearnog oružja", navodi Bihner. U vezi sa ratom u Ukrajini osudili su nastavak ruskog granatiranja civilne infrastrukture, posebno energetskih postrojenja u Ukrajini.

17.00 Zelenski sa Lajen o makrofinansijskoj pomoći Ukrajini

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je danas sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen o makrofinansijskoj pomoći Ukrajini i novim sankcijama Iranu. "Uočena je važnost nastavka inicijative za žito za svetsku bezbednost hrane", napisao je Zelenski na Tviteru, preneo je Rojters. On je naveo da je tokom razgovora bilo reči i o uvođenju novih sankcija Iranu, koji, kako kaže, podržava agresiju.

16.55 Pušilin: Izvršen atenat na sudiju Vrhovnog suda DNR

Ruski sudija koji je osudio dvojicu Britanaca na smrt je u kritičnom stanju nakon što su ga u subotu uveče u Buhlerisku u Donjecku upucali nepoznati napadači. Kako prenosi TAS S, lokalna policija je pokrenula istragu kako bi identifikovala napadače.

"Izvršen je pokušaj atentata na sudiju Vrhovnog suda DNR Aleksandra Nikulina. Ukrajinski režim nastavlja da pokazuje svoje podle terorističke metode", napisao je na Telegramu Denis Pušilin, lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

On je dodao da je stanje Nikulina "stabilno, ali ozbiljno".

16.01 Konašenkov: Ruske snage presrele osam ukrajinskih raketa HIMARS i Olkha

Ruske snage protivvazdušne odbrane presrele su proteklog dana osam ukrajinskih raketa HIMARS i Olkha, jednu antiradarsku raketu HARM, kao i jednu balističku raketu Točka-U, saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

"Osam raketa je presretnuto u vazduhu, uključujući šest raketa američkog višecevnog raketnog sistema HIMARS u blizini naselja Antonovka u Hersonskoj oblasti, dve rakete Olkha u naselju Antonovka i jednu raketu HARM u naselju Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti", rekao je Konašenkov.

15.35 U Kijevu sve pod kontrolom, razrađujemo razne planove

 U Kijevu je sve pod kontrolom i još nema razloga da se govori o vanrednom stanju, izjavio je direktor gradskog odeljenja za bezbednost Roman Tkačuk. On je demantovao vest koju su objavili pojedini mediji da Kijev navodno planira evakuaciju stanovništva, ali je dodao da sistem civilne zaštite treba da bude spreman za različite opcije

"Ali to ne znači da se sada pripremamo za evakuaciju. Da bismo pravilno odgovorili, moramo da planiramo sve moguće slučajeve", rekao je Tkačuk, prenosi Interfaks Ukrajina.

14.46 Hersonoblenerg: Nema struje u svim okruzima Hersona

U svim okruzima Hersona došlo je do nestanka električne enregije, saopštila je pres služba Hersonoblenerga.

"Nema struje u celom gradu. Čekamo informaciju šta se dogodilo", rekao je predstavnik kompanije za RIA Novosti.

Ukrajinska vojska neprestano raketira Herson i Novu Kahovku. Posebno česti su udari na Antonovskom mostu, koji povezuje obale Dnjepra.

13.30 Kličko: Kijev bi mogao da ostane bez struje, vode i grejanja

Kijev bi mogao da ostane bez struje, vode i grejanja, izjavio je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko, prenosi ukrajinski portal "Strana". On je istakao da grad čini sve da do toga ne dođe. Kako je preneo Sputnjik, Kličko je naveo i da su već pripremljene zalihe goriva, agregata, hrane i vode, a napravljeni su i grejni punktovi.

Tanjug AP/Sam Mednick

 

12.37 RIA Novosi: Brana Kahovske hidroelektrane oštećena je u napadu ukrajinskih snaga

Brana Kahovske hidroelektrane oštećena je u napadu ukrajinskih snaga raketama HIMARS, izjavio je predstavnik hitnih službi Hersonske oblasti, čije je pripajanje proglasila Rusija.

Ispaljeno je šest projektila, od kojih su pet oborile jedinice PVO, dok je jedan pogodio i oštetio branu, navodi RIA Novosti.

Komandant ruskih snaga u Ukrajini general Sergej Surovikin izjavio je polovinom oktobra da obaveštajni podaci ukazuju na mogućnost masovnog raketnog napada na branu Kahovske hidroelektrane.

12.11 Kijev planira evakuaciju u slučaju potpunog nestanka struje

Ukrajina planira evakuaciju tri miliona građana Kijeva u slučaju potpunog nestanka struje u prestonici, prenosi Njujork tajms. U ruskim napadima na kritičnu energetsku infrastrukture onesposobljeno je oko 40 odsto ukrajinskog energetskog potencijala.

"Gradske vlasti postavljaju oko 1.000 javnih centara za grejanje koja mogu poslužiti i kao bunkeri, dok inženjeri pokušavaju da poprave oštećene elektrane bez potrebnih rezervnih delova", saopštio je Roman Tkačuk direktor bezbednosti Kijeva.

08.53 Vašington post: SAD tajno ohrabruju Ukrajinu na pregovore

Sjedinjene Američke Države tajno ohrabruju Ukrajinu da signalizira otvorenost za pregovore s Rusijom, objavio je list Vašington post. S druge strane, iz Stejt Departmenta su javno kazali da Moskva eskalira rat i da ne želi ozbiljno da se uključi u mirovne razgovore.

List je citirao neimenovane izvore koji su rekli da zahtev američkih zvaničnika nije imao za cilj da gurne Ukrajinu za pregovarački sto, već proračunati pokušaj da se osigura da Kijev zadrži podršku drugih nacija.

Američki i ukrajinski zvaničnici priznali su da je zabrana koju je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uveo da se pregovara s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom izazvala zabrinutost u delovima Evrope, Afrike i Latinske Amerike, gde se posledice rata na troškove hrane i goriva najviše osećaju, navodi Vašington post.

"Umor od Ukrajine je stvarnost za neke od naših partnera", citira neimenovani američki zvaničnik.

Zelenski je 4. oktobra potpisao dekret kojim se formalno proglašava da je bilo kakav razgovor s Putinom "nemoguć", ali ipak ostavljaju otvorena vrata za razgovore s Rusijom.

Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće nije odmah komentarisao tačnost izveštaja. Portparol Stejt Departmenta je, međutim, odgovorio na napis lista.

"Rekli smo to ranije i ponovićemo: dela govore više od reči. Ako je Rusija spremna za pregovore, trebalo bi da zaustavi svoje bombe i projektile i povuče svoje snage iz Ukrajine", kazali su iz Stejt departmenta.

"Kremlj nastavlja da eskalira ovaj rat. Kremlj je pokazao svoju nespremnost da se ozbiljno uključi u pregovore još pre nego što je započeo svoju invaziju na Ukrajinu u punom obimu", dodali su.

08.32 Zelenski: Više od 800.000 tona zitarica izvezeno prošle nedelje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da je 28 brodova koji nose više od 800.000 tona žitarica napustilo ukrajinske luke prošle nedelje.

Zelenski je u video poruci objavljenoj na društvenoj mreži Telegram naveo da su ti brodovi krenuli iz luka Odesa, Černomorsk i Južni i da prevoze hranu u Egipat, Libiju, Maroko, Alžir, Oman, Tursku, Kinu i Etiopiju.

Rusija je u prošle nedelje prvo objavila da suspenduje učešće u sporazumu o izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka, zbog "ukrajinskih napada na Crnomorsku flotu", ali je kasnije najavila da će produžiti učešće do isteka sporazuma, 19. novembra.

Rusija, Ukrajina, Turska, Ujedinjene nacije potpisali su 22. jula u Istanbulu na 120 dana sporazum o obnovi crnomorskog izvoza žitarica. Izvoz je bio obustavljen nakon što je u februaru počeo ruski napad na Ukrajinu.

AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

07.11 Stremousov: Ukrajinske snage pojačavaju granatiranje u Hersonu

Ukrajinske oružane snage pojačavaju granatiranje u oblasti Herson dok se pripremaju za ofanzivu, napisao je danas zamenik guvernera Hersona Kiril Stremousov.

"(Ukrajinske snage) se pripremaju za još jednu etapu ofanzive na Hersonsku oblast. Grupe artiljerijskih brigada, minobacačke baterije, avioni taktičke avijacije i helikopteri vojne avijacije deluju u okviru priprema za napad", naveo je on na svom Telegram kanalu, preneo je TASS.

Prema rečima Stremousova, ukrajinsko granatiranje je pojačano i na kontaktnoj zoni Mikolajiv.

06.50 Ponovo uspostavljeno snabdevanje strujom NE Zaporožje

Spoljno elektrosnabdevanje u Zaporoškoj nuklearki, koje je prekinuto pre nekoliko dana, ponovo je uspostavljeno, saopštio je šef Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi. Ova Agencija je na Tviteru navela da je Grosi više puta pozivao na stvaranje zaštitne zone nuklearne bezbednosti oko NE Zaporožje kako bi se sprečila nesreća.

Na sajtu IAEA se navodi i da su oba spoljna dalekovoda ZNPP, 750 kilovolti (kV) i rezervni vod 330 kV koji se koriste za snabdevanje električnom energijom iz mreže, popravljeni, a da je ponovno priključenje počelo u petak popodne.

06.40 Dodatne restrikcije struje u Kijevu i nekoliko regiona

U Kijevu i u nekoliko regiona u Ukrajini juče su uvedene dodatne restrikcije struje, saopštio je nacionalni operater Ukrenergo. Prekidi u napajanju strujom već traju nekoliko dana, kako bi se ograničila civilna potrošnja električne energije.
„Juče je kontrolni centar Ukrenerga bio primoran da uvede dodatne restrikcije u vidu hitnih isključenja za sve kategorije potrošača“ u nekoliko regiona, medju kojima je i Kijev, navedeno je u saopštenju. 

06.30 Zelenski: Iran laže da je Rusiji poslao ograničen broj dronova

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je Teheran "da laže" da je Rusiji poslao ograničen broj dronova, rekavši da kijevske snage obaraju najmanje 10 dronova svakog dana.

U video obraćanju Zelenski je odbacio navode o ograničenim isporukama dronova Irana Rusiji, istakavši da je Ukrajina samo u petak oborila 11 dronova, preneo je Rojters.

"Ako Iran nastavi da laže o očiglednom, to znači da će svet uložiti još više napora da istraži terorističku saradnju između ruskog i iranskog režima i čime Rusija plaća Iranu za takvu saradnju", rekao je on.

06.20 U Donjecku atentat na sudiju koji je osudio Britance i Marokanca na smrt

U delu Ukrajine pod ruskom okupacijom izvršen je atentat na sudiju koji je osudio dvojicu Britanaca i Marokanca na smrt. U pitanju je Aleksander Nikulin. Na njega je pucano prošle večeri u Vuhlehirsku u Donjecku, i nalazi se u teškom stanju u bolnici, javlja Nexta. Trojica osuđenih razmenja su u septembru.

06.10 Teheran tvrdi da su dronovi isporučeni pre rata

Iranske vlasti priznale su da su Moskvi isporučivale bespilotne letelice, ističući da su poslate pre početka rata u Ukrajini, gde je Rusija koristila bespilotne letelice za gađanje elektrana i civilne infrastrukture.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan rekao je da je "mali broj" dronova isporučen Rusiji nekoliko meseci pre nego što su Rusi zapčeli rat 24. februara, prenosi Rojters. On je negirao da Teheran nastavlja da isporučuje bespilotne letelice Moskvi.

Komentari (0)

Evropa