Evropa

RAT U UKRAJINI Neizvesnost pred ključnu bitku u Hersonu, Kijev upozorava na moguću zasedu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/11/2022

-

07:26

RAT U UKRAJINI Neizvesnost pred ključnu bitku u Hersonu, Kijev upozorava na moguću zasedu
RAT U UKRAJINI Neizvesnost pred ključnu bitku u Hersonu, Kijev upozorava na moguću zasedu - Copyright Profimedia, AP

veličina teksta

Aa Aa

Počeo je 256. dan rata u Ukrajini. U mnogim delovima zemlje, a najviše u Hersonu i Kijevu, nastavljeni su problemi sa nestašicama struje, izazvani ruskim granatiranjem ključne civilne infrastrukture. Ukrajinski predsednik je, u najnovijem video obraćanju, naveo da Moskva priprema nove napade na energetsku infrastrukturu, ali i da "trpi velike gubitke u žestokim napadima u Donjeckoj oblasti". Gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko je, kada je u pitanju Kijev, rekao da bi taj grad mogao u potpunosti ostati bez struje, vode i grejanja ako se nastavi granatiranje infrastrukture, a jedan gradski zvaničnik rekao je da postoji i mogućnost evakuacije stanovništva ukoliko situacija bude još gora.  

Ključni događaji

  • Moguća potpuna evakuacija Kijeva u slučaju kompletnog nestanka struje
  • Oštećena energetska infrastruktura i u drugim delovima Ukrajine
  • Zelenski: Više od 800.000 tona zitarica izvezeno prošle nedelje
  • Bajden i Šolc nakon sastanka poslali poruke podrške Ukrajini

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

 Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

20.45 Kijev u strahu od zasede u Hersonu

Kako se približava odlučujuća bitka za grad Herson, znaci ruske vlasti polako nestaju sa gradskih ulica, piše Njujork Tajms. Navodi se da preostali stanovnici prave zalihe hrane i goriva. 

Ruske vojne patrole odjednom su postale prilično proređene, a u centru grada, prema rečima žitelja sa kojima su novinari kontqaktirali telefonom, većina civila je otišča. Čak je i ruska zastava, koju su razapele ruske snage nakon zauzimanja grada u februaru, nestala iznad glavne regionalne administracije i drugih zgrada. 

“S jedne strane sam bio srećan što sam to video, ali s druge strane sam zabrinut da bi to sada bila anarhija“, rekao je jedan stanovnik Hersona i dodao da je kupio dodatne stvari jer nije siguran hoće li biti bezbedno kretanje gradom u narednim nedeljama.   

Administratori koje je imenovao Kremlj preselili su se na lokaciju udaljenu 50 milja — nakon što su opljačkali ono što su mogli, rekli su stanovnici i ukrajinski zvaničnici. Međutim, ruske trupe su i dalje prisutne.   

Ukrajinska vojna obaveštajna služba saopštila je da je Rusija rasporedila oko 40.000 vojnika na zapadnu obalu reke Dnjepar kako bi sprečila ukrajinsku vojsku da povrati Herson. 

Dok ukrajinske snage napreduju sa severa i zapada, nailaze na žestok otpor, a ukrajinski zvaničnici su rekli da očekuju da će bitka za južni grad biti brutalna, jer bi njegov gubitak bio veliki strateški i simbolični gubitak za predsednika Vladimira Putina, piše Njujork Tajms. 

Takođe, CNN navodi da su ruske snage pojačale napade na civile kako bi iskorenile ukrajinske pristalice u Hersonu.  

profimedia

 

U Kijevu takođe ističu da je moguće da Rusija pokušava da postavi zasedu pretvarajući se da se povlači.  

Ukrajina tvrdi da Rusija pokušava da namami svoje snage u zasedu pretvarajući se da se povlači iz Hersona. Tamošnji stanovnici privremeno su bez struje i vode, saopštili su zvaničnici. 

“Ruske trupe se trude da ubede sve da se povlače, ali u isto vreme vidimo objektivne dokaze da oni ostaju”, rekao je portparol ukrajinske vojske. Kako je naveo, tamo su stacionirane vojne jedinice i mnogo vojne opreme. 

“Borbeni položaji koji su postavljeni na levoj obali koristiće se za podršku borbenim položajima na desnoj obali”, istakao je.  

19.20 Turska traži produženje ugovora o izvozu žitarica

Turska će preuzeti inicijativu za produženje dogovora o transportu žitarica crnomorskom rutom za još godinu dana, izjavio je danas ministar odbrane Turske Hulusi Akar. Ovaj ugovor ističe 19. novembra.

Krajem prošle nedelje, nakon ukrajinskog napada na brodove Crnomorske flote u Sevastopolju, Rusija je suspendovala svoje učešće u transportu žita, ali ga je reaktivirala nakon pregovora sa Turskom i dobijanja pismenih garancija od Ukrajine.

18.40 Podoljak: Ukrajina je spremna da pregovara, ali ne sa Putinom

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak izjavio je danas da Kijev nikada nije odbio da pregovara sa Moskvom i da je spreman za razgovore sa budućim ruskim liderom, ali ne i sa Vladimirom Putinom. Komentari Mihaila Podoljaka na Tviteru usledili su nakon subotnjeg izveštaja "Vašington posta" u kojem se navodi da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena ohrabruje ukrajinske lidere da signaliziraju da su otvoreni za pregovore sa Moskvom, prenosi Rojters.

"Ukrajina nikada nije odbila da pregovara. Naša pregovaračka pozicija je poznata i otvorena", napisao je Podoljak na svom Tviter nalogu, poručivši da Rusija prvo treba da povuče svoje trupe iz Ukrajine.

"Da li je Putin spreman? Očigledno da nije. Stoga smo konstruktivni u proceni: razgovaraćemo sa sledećim ruskim liderom", istakao je Podoljak.

17.40 Ukrajina: Restrikcije struje još dve nedelje

Vanredni nestanak struje pogađaće ukrajinske gradove i u naredne dve nedelje, rekao je danas izvršni direktor ukrajinske kompanije za proizvodnju električne energije DTEK energetike holding Dmitrij Saharuk. On je naglasio da to važi za slučaj da ne bude novih granatiranja pre svega vitalnih objekata za proizvodnju energenata, prenosi Tas s. Prema njegovim rečima, kompanija ne uspeva da stabilizacijom energetskog sistema sačuva dovoljne količine struju, zato što, kako kaže, između restrikcija ljudi počinju da se bave uobičajenim aktivnostima.

16.12 Putin: 80.000 mobilisanih na ratištu

Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao na sastanku sa guverenrom Igorom Rudenjom tokom posete Tverskoj oblasti da je na ratištu u Ukrajini oko 80.000 mibilisanih boraca od kojih oko 50 hiljada učestvuje u borbenim dejstvima.

Istovremeno, Putin je pozvao vlasti na svim nivoima da ukažu pažnju svim mobilisanim građanima, gde god da se nalaze, bilo da su na obuci na poligonima ili u zoni borbenih dejstava.

"Pažnja se mora ukazati svima, gde god da se nalaze", naglasio je ruski predsednik.

15.50 Lukašenko: Vlasti u Evropi nisu u stanju da "ugase vatru u svm domu"

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izrazio je uverenje da građani evropskih zemalja žele da žive u miru, ali je rekao vlasti u tim zemljama nisu u stanju da "ugase vatru u sopstvenom domu".

"Nemačka, (ali i) cela Evropa sada nemaju lidera, a čak i ako imaju oni nisu u stanju da ugase vatru ni u sopstvenoj kući", rekao je Lukašenko kojeg je citirala novinska agencija BelTA, prenosi TASS.

Lukašenko je ocenio da Evropljani ne žele rat, jer dovoljno dobro razumeju šta se danas događa u Ukrajini.

"Ovde u Belorusiji takođe pokušavaju da zapale vatru. Sutra će cela Evropa biti u plamenu", ocenio je Lukašenko i poručio da bi Evropljani trebalo da zaustave konfrontaciju koja je već rezultirala sukobom na teritoriji Ukrajine.

Lukašenko je evropske lidere opisao kao "ludake koji su raspirivali vatru u regionu" i koji nisu u stanju da "kažu ne Vašingtonu".

13.20 Berlin: Vlast u Kijevu samostalno da odluči o pregovorima s Rusijom

Nemačka vlada i dalje veruje da bi vlasti u Kijevu samostalno trebalo da donesu odluku kada će započeti mirovne pregovore sa Rusijom, izjavila je na današnjem brifingu za novinare portparolka vlade u Berlinu Kristijana Hofman.

"Znamo za različite stavove o tom pitanju, međutim, pozicija nemačke vlade nije se promenila. Smatramo da bi Ukrajina samostalno trebalo da odluči kada i u kojim okolnostima će započeti mirovne pregovore sa Rusijom", poručila je Hofman. Ona je to rekla odgovarajući na pitanje da li je nemačka vlada upoznata sa sugestijom koju je predsednik SAD Džozef Bajden dao ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da bude otvoren prema mogućnosti pregovora sa Rusijom, prenosi TASS.

Portparolka nemačke vlade je istakla da zvanični Berlin vidi da postoji načelna spremnost Ukrajine da pregovara.

12.34 Peskov odbio da komentariše navodne razgovore SAD i Rusije

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije želeo da komentariše navode Volstrit džurnala da je Vašington vodio poverljive razgovore sa najvišim ruskim zvaničnicima o izbegavanju dalje eskalacije rata u Ukrajini.

"Nemamo šta da kažemo povodom tih navoda. Još jednom ponavljam da postoje neki istiniti izveštaji, ali uglavnom je sve čista spekulacija“, rekao je Peskov na konferenciji za štampu i savetovao novinare da za komentar kontaktiraju Belu kuću ili Volstrit džurnal. Dodaje da, iako Moskva ostaje otvorena za razgovore, nije u mogućnosti da pregovara sa Kijevom zbog odbijanja Ukrajine da pregovara sa Rusijom.

11.30 Ugašen požar na železničkoj stanici u Donbasu

U Donjecku je lokalizovan požar na železničkoj stanici koji je izbio nakon granatiranja. Lokalni zvaničnici tvrde da je ukrajinska vojska upotrebila sistem HIMARS, a žrtava nije bilo.

10.00 Kremlj će do kraja nedelje saopštiti da li Putin ide na Samit G20

Kremlj će ove nedelje saopštiti da li će ruski predsednik Vladimir Putin ići na samit G20 na Baliju 15. i 16. novembra, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Na pitanje novinara da li je Putin doneo odluku o učešću na samitu G20 u Indoneziji, Peskov je odgovorio da će biti obavešteni kada odluka bude doneta, prenosi Interfaks. Odgovarajući na pitanje da li bi ta odluka mogla biti doneta ove nedelje, portparol Kremlja je rekao: "Naravno, jer se potom već održava samit".

EPA/SERGEI KARPUKHIN

 

08.30 U Kijevu restrikcije struje

Ukrajinski operater Ukrenergo saopštio je da se očekuje da će danas u Kijevu i sedam oblasti biti uvedena vanredna isključenja električne energije. Na snazi će biti planirane restrikcije, ali osim toga u pojedinim oblastima može biti vanrednih isključenja kako bi bilo sprečeno preopterećenje visokonaponske mreže, saopštio je Ukrenergo, prenosi Interfaks Ukrajina.

Euronews

07.53 Poljanski: UN obećale Rusiji skoro ukidanje ograničenja

Ujedinjene nacije obećale su Rusiji da će uskoro moći da postignu ukidanje ograničenja na izvoz ruskih prehrambenih proizvoda, u skladu sa sporazumom o žitu, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

On je za list Izvestija rekao da Moskva podseća UN da imaju vremena da ispune svoje obaveze do 18. novembra, kada ističe sporazum o izvozu žita iz ukrajinskih luka.

Poljanski je naveo da će Moskva, prilikom odlučivanja o produživanju sporazuma, proceniti efikasnost sprovođenja ruskog dela sporazuma i napora UN.

07.34 DNR: Ukrajinci granatirali Donjeck

U zgradi železničke uprave u Donjecku izbio je požar nakon što su je granatirale ukrajinske oružane snage, saopštilo je predstavništvo separatističke Donjecke Narodne Republike. Centralni deo zgrade je oštećen, prenosi TASS sa lica mesta. Šest projektila kalibra 155 mm ispaljeno je noćas na centar Donjecka, a čulo se pet eksplozija.

Associated Press

07.20 Kijev: Rusi poveli ofanzivu i izveli četiri raketna napada

Ruske snage vode ofanzivne operacije na pravcu Bahmuta, Avdijevke i Novopavlivke, saopštio je jutros Generaštab Oružanih snaga Ukrajine. Ruske snage su tokom proteklog dana izvele četiri raketna i 24 napada iz vazduha, kao i više od 55 napada višecevnim raketnim sistemima, prenosi Ukrinform.

Na udaru ruskih snaga bile su oblasti 30 naselja Zaporoške, Donjecke, Luganske, Nikolajevske, Sumske i Hersonske oblasti, dodaje agencija.

06.50 Vašington post: SAD tajno ohrabruju Ukrajinu na pregovore

Sjedinjene Američke Države tajno ohrabruju Ukrajinu da signalizira otvorenost za pregovore s Rusijom, objavio je list Vašington post. S druge strane, iz Stejt Departmenta su javno kazali da Moskva eskalira rat i da ne želi ozbiljno da se uključi u mirovne razgovore. List je citirao neimenovane izvore koji su rekli da zahtev američkih zvaničnika nije imao za cilj da gurne Ukrajinu za pregovarački sto, već proračunati pokušaj da se osigura da Kijev zadrži podršku drugih nacija.

06.30 U Kijevu sve pod kontrolom, razrađujemo razne planove

U Kijevu je sve pod kontrolom i još nema razloga da se govori o vanrednom stanju, izjavio je sinoć direktor gradskog odeljenja za bezbednost Roman Tkačuk. On je demantovao vest koju su objavili pojedini mediji da Kijev planira evakuaciju stanovništva, ali je dodao da sistem civilne zaštite treba da bude spreman za različite opcije

"Ali to ne znači da se sada pripremamo za evakuaciju. Da bismo pravilno odgovorili, moramo da planiramo sve moguće slučajeve", rekao je Tkačuk, prenosi Interfaks Ukrajina.

06.05 Zelenski: Rusija priprema nove napade na energetsku infrastrukturu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da priprema, kako je naveo, nove napade na energetsku infrastrukturu Ukrajine. Zelenski je u video obraćanju rekao da Rusija trpi velike gubitke u "žestokim" napadima u Donjeckoj oblasti, prenosi Rojters. "Nastavljaju se veoma žestoki ruski napadi na Donjecku oblast. Neprijatelj tamo trpi ozbiljne gubitke", rekao je Zelenski. On je dodao da veruje da Rusija "koncentriše snage i sredstva za moguće ponavljanje masovnih napada na infrastrukturu, pre svega energetiku".

Komentari (0)

Evropa