Evropa

Francuski kardinal priznao da je zlostavljao 14-godišnju devojčicu pre 35 godina

Komentari

Autor: SkyNews

07/11/2022

-

22:48

Francuski kardinal priznao da je zlostavljao 14-godišnju devojčicu pre 35 godina
Žan-Pjer Rikar - Copyright AP Photo/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Francuski kardinal je priznao da je zlostavljao 14-godišnju devojčicu dok je bio parohijski sveštenik osamdesetih godina prošlog veka, prenosi SkyNews.

Žan-Pjer Rikar, koji je kardinal od 2006. godine otkrio je to u pismu u kojem je ujedno najavio da će se povući sa svih funkcija.

"Pre 25 godina, kada sam bio paroh, ponašao sam se prekorno sa mladom devojkom od 14 godina. Moje ponašanje je neminovno dovelo do teških i trajnih posledica po ovu osobu", napisao je u ponedeljak.

On je nastavio rečima da traži oproštaj i rekao da će biti dostupan ako pravne i crkvene vlasti budu želele da razgovaraju sa njim.

Kardinal Rikar (78) sveštenik je od 1968. godine. Postao je nadbiskup Bordoa 2001. godine, a penzionisan je pre tri godine. Bio je i član Vatikanskog saveta za privredu koji nadgleda sve finansijske aktivnosti Svete stolice.

Jedanaest biskupa, uključujući Mišela Santijea, bivšeg biskupa u Kreteju, nedaleko od Pariza, u fokusu su istraga o zlostavljanju u Francuskoj, rekao je Erik de Mulen-Bofor, šef Konferencije katoličkih biskupa Francuske na konferenciji za novinare u ponedeljak, na kojoj je pročitao izjavu kardinala Rikarda.

Kardinalovo priznanje je najnovije među poslednjim otkrićima koja potresaju Katoličku ckrvu, koja je više od dve decenije umešana u globalni skandal seksualnog zlostavljanja, koji često uključuje decu.

U Francuskoj je prošle godine nezavisna istraga pokazala da je francusko sveštenstvo seksualno zlostavljalo više od 200 hiljada dece u poslednjih 70 godina, a njeni autori su rekli da je Katolička crkva "predugo zatvarala oči".

Komentari (0)

Evropa