Evropa

Pravoslavna crkva Ukrajine dozvolila vernicima da slave Božić 25. decembra: Sve veća podrška udaljavanju od Rusije

Komentari

Autor: Guardian

07/11/2022

-

23:48

Pravoslavna crkva Ukrajine dozvolila vernicima da slave Božić 25. decembra: Sve veća podrška udaljavanju od Rusije
Pravoslavna crkva Ukrajine dozvolila vernicima da slave Božić 25. decembra: Sve veća podrška udaljavanju od Rusije - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinci su vekovima slavili Božić 7. januara, dana kada je Isus rođen prema julijanskom kalendaru. Ali, nakon iznvazije Rusije na ovu zemlju u februaru, Pravoslavna crkva u Ukrajini po prvi put je dozvolila svojim kongregacijama da slave Božić 25. decembra, udaljavajući se tako od Rusije ka Zapadu, piše britanski "Gardijan".

Pitanje kada slaviti Božić predmet je dugodišnje debate u Ukrajini. Crkva tradicionalno slavi Božić 7. januara, u isto vreme kada i Moskovska patrijaršija, koja je inače blagoslovila "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini.

Patrijar Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, istaknuti je pristalica Vladimira Putina i rekao je da će ruski vojnici koji budu ubijeni na ratištu biti "očišćeni od svih svojih grehova".

Pre pet godina 25. decembar je postao državni praznik u Ukrajini. Pravoslavna crkva u toj zemlji je ranije dozvolila da se izgovaraju molitve na taj datum. Međutim, na sastanku svog sinoda u oktobru, Kijevska mitropolija je saopštila da parohije mogu da održavaju punu versku službu 25. decembra ako to žele, a odluka se odnosi na oko sedam hiljada crkava širom zemlje.

AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Druzhinin, Presidential Press Service

 

U intervjuu za "Gardijan" portparol crkve, arhiepiskop Jevstratij Zorija, rekao je da će biti prikupljeni podaci kako bi se videlo koliko je vernika prisustvovalo bogosluženjima 25. decembra, koji ove godine pada u nedelju.

"Ne želimo nikoga da teramo. Razumemo da to ništa ne rešava. Ja ću lično odlučiti šta da radim nakon razgovora sa svojim parohijama. Bolje je da se ovaj proces promoviše polako i uspešno", rekao je on.

Pre potpune invazije Rusije, trećina parohija je želela da se "preseli" na zapadni Božić, rekao je on. Sada, priznaje, podrška tome je sve veća.

Od 2019. godine, 1.600 parohija pristupilo je Pravoslavnoj crkvi Ukrajine iz Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je donedavno bila lojalna Moskovskoj patrijaršiji. Sada se udaljila od patrijarha Kirila, a oko polovine eparhija ga više ni ne pominje u molitvama.

Dve crkve nose slična imena. Prethodnik predsednika Volodimira Zelenskog, Petro Porošenko pokušao je da primora Ukrajinsku pravoslavnu crkvu da se pravno preimenuje u Rusku pravoslavnu crkvu u Ukrajini. Pokušaj je propao nakon što se prokremljanska stranka Opozicioni blok - sada zabranjena - žalila Ustavnom sudu.

Zorija je rekao da Pravoslavna crkva Ukrajine podržava državnost, nezavisnost, suverenitet i demokratiju Ukrajine.

AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Prelazak na 25. decembar deo je većeg nacionalnog procesa demontaže simbola Rusije, SSSR-a i komunizma, koji je započeo 2014. godine kada je Putin anektirao Krim i pokrenuo promoskovsku pobunu u istočnom regionu Donbasa.

"Gardijan" prenosi i reči Tarasa Pšeničnog, profesora crkvene istorije na Kijevskom univerzitetu koji kaže da je ova tema popularnija među mladima koji su zagovornici da se Božić slavi 25. decembra, dok je kod starijih teže promeniti navike. Tako ističe da će mnogi slaviti i jedan, i drugi Božić ove godine.

"Tradicija može biti progresivna ili regresivna. Moramo da odstupimo od ruskih kulturnih i mentalnih tradicija. Drže nas kao taoce. To treba da se radi oprezno, ali mora da se uradi. Rusija koristi svoje pravoslavne parohije na ukrajinskoj teritoriji kao ideološko oržužje", rekao je on u razgovoru za Gardijan.

Komentari (0)

Evropa