Evropa

Premijer Švedske: Ispunićemo svoje obaveze prema Turskoj

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2022

-

18:47

Premijer Švedske: Ispunićemo svoje obaveze prema Turskoj
Tanjug/AP/Burhan Ozbilici - Copyright Tanjug/AP/Burhan Ozbilici

veličina teksta

Aa Aa

Švedska će ispuniti bezbednosne obaveze koje ima prema Turskoj pre nego što bude pozvana da pristupi NATO, izjavio je švedski premijer Ulf Kristerson posle sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Taipom Erdoganom na kojem se razgovaralo o preprekama na putu Stokholma ka članstvu u Severnoatlantsku aijansu.

"Želim da uverim sve građane Turske da će Švedska ispuniti sve obaveze koje je preuzela u suprotstavljanju pretnji od terorizma", rekao je Kristerson, prenosi Rojters.

Turski predsednik Tajip Erdogan potvrdio je da je Ankara ponovila da želi da vidi da Švedska preduzima konkretne korake i ispunjava svoje obaveze u skladu sa sporazumom o pridruživanju NATO.

Nakon sastanka sa švedskim premijerom Kristersonom, Erdogan je rekao da je nastavak izvoza oružja u Tursku pozitivan korak.

S druge strane, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da Švedska i Finska nisu ispunile svoje obaveze koje je postavila Ankara kao uslov za ulazak ove dve zemlje u NATO i dodao da će sledeći sastanak o ovim sporazumima biti od ključnog značaja. 

"Obe zemlje su preduzele određene korake, ali u sadašnjoj fazi teško je reći da su ispunile svoje obaveze jer preduzeti koraci nisu dovoljni", rekao je Čavušoglu za turski dnevnik Jeni Safak, prenosi TASS.

Čavušoglu je podsetio da je ranije u Helsinkiju održan trilateralni sastanak o praktičnoj primeni odredbi iz memorandum koji su u junu potpisale Turska, Finska i Švedska.

U tom dokumentu je naveden niz koraka koji bi dvema zemljama omogućili da udovolje zahtevima Ankare pre pristupanja alijansi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa