Evropa

Privatni broj telefona ministra spoljnih poslova Velike Britanije bio dostupan 11 godina

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2021

-

22:08

Privatni broj telefona ministra spoljnih poslova Velike Britanije bio dostupan 11 godina
AP/Toby Melville - Copyright AP/Toby Melville

veličina teksta

Aa Aa

Privatni broj mobilnog telefona Dominika Raba, ministra spoljnih poslova Velike Britanije, bio je dostupan onlajn najmanje 11 godina, a otkriveno je da je i broj britanskog premijera, takođe, dostupan svima.

Rabov broj je otkrio čitalac britanskog lista "Gardijan" koristeći Gugl pretragu.

Čini se da je broj bio onlajn pre nego što je on postao poslanik 2010. godine, a ostao i nakon što je postao ministar spoljnih poslova i prvi državni sekretar - de fakto zamenik premijera - 2019. godine.

Veb stranica koja prikazuje njegov broj sadrži i druge lične podatke o Rabu.

Broj je uklonjen nakon opsežne prepiske Gugla sa veb stranicom i više se ne pojavljuje onlajn ili putem Gugla.

U aprilu se pokazalo i da se lični broj mobilnog telefona Borisa Džonsona može naći na dnu saopštenja za štampu i da je bio onlajn 15 godina.

Bivši britanski savetnik za nacionalnu bezbednost Piter Rikets rekao je da je pronalazak Rabovog broja pokazao da se više pažnje mora posvetiti onlajn bezbednosti.

"Široka dostupnost ličnog broja telefona gospodina Raba mora povećati rizik da su druge države ili čak kriminalne bande mogle da prisluškuju njegove pozive", rekao je on.

"To, takođe, znači da svako ko slučajno ima njegov telefonski broj može lobirati kod ministra spoljnih poslova, zaobilazeći zvanične kanale koje svi ostali moraju da koriste", istakao je Rikets.

Komentari (0)

Evropa