Evropa

Rosoha: Stav Slovačke jasan, preuranjena namera Kosova za prijem u EU

Komentari

Autor: Tanjug

11/11/2022

-

12:41

Rosoha: Stav Slovačke jasan, preuranjena namera Kosova za prijem u EU
Slovački ambasador u Srbiji Fedor Rosoha - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Stav Slovačke, jedne od zemalja koja ne priznanje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, po tom pitanju je jasan i počiva na principima međunarodnog prava, kaže ambasador te zemlje u Srbiji Fedor Rosoha, koji ocenjuje i da je namera Prištine da podnese zahtev za prijem u Evropsku uniju - preuranjen.

Na pitanje da li bi Slovačka mogla da promeni svoj stav, i u kom slučaju bi to učinila, ambasador kaže da je stav te zemlje jasan i počiva na principima međunarodnog prava i, kako je rekao, nema veze sa simpatijama za jednu ili mogućim antipatijama za drugu stranu.

"Vezani smo odlukom našeg parlamenta koja dozvoljava, ili bolje rečeno otvara mogućnost da se preispita stav nepriznavanja kada se postigne sveobuhvatan sporazum Beograda i Prištine. To je, takođe, preduslov da Kosovo postane država članica bilo koje političke organizacije, uključujući i Savet Evrope. U tom smislu, Slovačka pažljivo prati dijalog Beograda i Prištine i Miroslav Lajčak ima našu podršku", rekao je Rosoha u rezgovoru za Tanjug.

Na pitanje da li je Slovačka izložena pritiscima da prizna tzv. Kosovo, odgovara da prištinske vlasti pretenduju na članstvo u drugim organizacijama, političke i vojne prirode i, kako kaže, prirodno, traže uspostavljanje partnerstava i saveza kako bi obezbedili podršku i eventualno uspeli da promene stav zemalja koje ne priznaju nezavisnost.

"U ovom trenutku, smatramo da je trenutna namera Kosova da podnese zahtev za prijem u EU - preuranjena. Kosovska vlada ima sve preduslove da odradi svoj mandat i mnogo nedovršenih zadataka, bilo da se radi o implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, dijalogu sa Beogradom ili napretku u reformama", rekao je Rosoha.

"Tajming nije odgovarajući"

On dodaje da ni "tajming" za podnošenje zahteva Kosova za prijem u Savet Evrope nije bio baš odgovarajući.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Time se (zahtevom za članstvo u SE) pokreće proces koji može da potraje nekoliko godina. Ubeđeni smo da tajming nije bio baš odgovarajući. Toj organizaciji je sada više nego ikada potrebno jedinstvo, u pogledu situacije u Evropi, kao rezultat ruske agresije na Ukrajinu".

"Slovačka se ne protivi članstvu Kosova u organizacijama tehničke ili profesionalne prirode, koje doprinose društveno-ekonomskom razvoju Kosova. Savet Evrope ima drugačiji karakter. Slovačka će pomno pratiti ceo proces u Savetu Evrope", rekao je Rosoha.

Slovačka do jula 2023. godine predsedava Vušegradskom grupom, za koju ambasador ističe da je, kao vaninstitucionalnu organizaciju, države članice, a to su još i Mađarska, Češka i Poljska, doživljavaju kao efikasan instrument za postizanje ciljeva od vitalnog značaja za njih same.

Saradnja u okviru V4 imala je, kaže, za cilj da olakša proces integracije centralne Evrope u EU i NATO, što je i postignuto, pa su zemlje nastavile blisku regionalnu saradnju i prošle godine obeležile tri decenije od uspostavljanja Grupe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa