Politika

Vučić nakon razgovora s Makronom: Ovo je bio najvažniji sastanak, ima dobrih vesti za Srbiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/11/2022

-

16:33

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je izuzetno zadovoljan današnjim razgovorom s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom koji je dosad najvažniji u njihovim međusobnim suretima i ida "ima dobrih vesti za Srbiju"

"Imao sam razgovor o mnogim važnim temama sa francuskim predsednikom. Izuzetno sam zadovoljan što sam došao u Pariz i što sam imao priliku ovako dugo da razgovaram sa Emanuelom Makronom. Postoje stvari o kojima ne mogu da govorim. Razgovarali smo o situaciji na Kosovu i Metohiji, našim bilatealnim odnosima. Početkom sledeće godine očekujem posetu francuskog predsenika našoj zemlji", naveo je predsedik Srbije.

On je dodao da je poneo sva dokumenta koja govore i potvrđuju stavove Srbije i predao ih svom sagovorniku.

"To govori o ozbiljnosti našeg pristupa, o želji da se situacija umiri, ali i o frustraciji našeg naroda i kako izgleda kada neko 10 godina ne ispuni ono što mora i što je potpisao. Rekao sam da sprska reč znači mnogo više nego nečiji potpisi", dodao je.

Kako je naveo bilo je reči i o evropskoj perspektivi Srbije i svim pitanjima o saradnji privrednih komora i drugoh kompanija i ostalim bilateralnim i drugim važni pitanjima.

Makrona Vučić, kako je rekao, doživljava kao iskrenog iskrenog prijatelja naše zemlje.

"Čini mi se da i on poštuje to što ga ne lažem i govorim istinu. Što sam uvek otvoren i što ono što kažemo to i uradimo. Dugo se poznajemo i verujem da je još mnogo toga dobrog pred nama i da možemo velike stvari da potpisujemo u Beogradu kada dođe", naveo je..

"Ne verujem da će biti razgovora s Kurtijem"

Bilo je reči, naveo je predsednik Srbije odgovarajući na novinrsko pitanje i o predlogu rešenja za Kosovo i Metohiju.

"Ali Srbi su jasno napisali u svom saopštenju šta su uslovi za povratak u intitucije, a od toga smo veoma daleko. Ja nisam nikada optimističan, kažem imao sam veoma dobar sastanak iz ugla bilateralnih odnosa i drugih. Rekao sam da ne mogu o svemu da govorim. A što se odnosa sa Prištinom tiče ne postoji razlgo da budem optimističan. Ja sam danas doneo dokumente u vezi sa tablicama i pokazao sam Makronu. Rekao sam, evo predsedniče, izvolite. Jel ovde piše KS/RKS. Piše.  Ali one neće to da daju jer su to jednostranom odlukom ukinuli. Zato što su to statusno neutralne tablice. Samo tražimo ono što piše. Ništa više od toga", naveo je Vučić..  

On je naveo i da su postojale mogućnosti za susret s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijom.

"Uvek sam spreman, ali ne verujem da će ga biti", dodao je predsednik.

Na pitanje da li postoji plan u tri tačke za Kosovo o kome se prethodnog dana uveliko spekulisalo, Vučić je odgovorio kontrapitanjem: "Hajde polako s tim. Jel vi to ozbiljno. Jeste li vi čuli da smo mi odgovorili non pejperom na non pejper".

On je odbacio ideju da se o Zajednici srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji raspravlja u okviru francusko-nemačkog plana za KiM.

"Kako mislite da nam neko stavlja nešto što treba da dobijemo u sporazum, a to smo dobili prvim sporazumom. Mi smo mali i slabi. Nisam ja naročito ni pametan, ali nisam idiot. Nema ništa od tog posla", rekao je Vučić.  

Govoreći o izjavi senatora Rona Dđonsona da Kurti misli da ima podršku SAD, on je naveo da je vetaran u Senatu, veliki poznavalac situacije i veoma važan čovek.

"Hovenijer je s pravom uplašen kao i ja. U Briselu sam posle julske krize upozoravao da će do problema doći u 1. septembra, a to su lične karte. Rekao sam, mi ćemo predožiti nešto što nije lako za nas, ali što je nemoguće da neko odbije, da prevaziđemo tu situaciju. Oko tablica je to nemoguće.  Tada su mi rekli: `Molim te, Aleksande, uradite to. Mi ćemo preuzeti na sebe brigu oko tablica. Naš je posao da ubedimo Kurtija da se reši to drugačije`. I kao što vidite, nije se rešilo. I govorim stvari koje ne moram da govorim. Zašto bih opterećivao građane? Ali govorim kako smo i na koji način saterani u ćošak, što su i Srbi na Kosovu i Metohiji raumeli. I sad je mngo teže. Oni su postavili uslove da se vrate u institucije. Nema od toga posla ništa dok se ne ispune oba uslova", naveo je.  

Predsednik je istakao da je za njega ovo bio najvažniji sastanak.

"Imao sam mnogo važnih razgovora sa Makronom, ovaj je bio najvažniji, a ne mogu o svemu da govorim. Ima dobrih stvari za Srbiju", rekao je.  

Odgovarajući na pitanje šta za Srbiju znači rusko povlačenje iz Hersona ukazao je da "nama to pokazuje koliko moramo da budemo svesni da sami moramo da kreiramo svoju udućnost, da sami moramo o sebi da brinemo i u vojnom smislu.

"Ljubomorno da čuvamo neutralnost, jer ljudi u Srbiji smatraju da je vojna neutralnost dokaz naše slobode i želje da budemo svoji na svome i d  sačuvamo dobar odnos prema svim prijateljima na zapadu i istoku. Nama je sada svima jasno koliko je naša pozicija teška", dodao je.

"Zaključci izdržali najteže pritiske, oni su suština srpske politike"

On se ponovo osvrnuo na pritiske na Beograd radi uvođenja sankcija Rusiji.

"Danas je skoro 270 dana od kada je počeo sukob u Ukrajini. Mi smo posle četiri dana izašli u javnost sa zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednost. Otkriću vam tajnu. Bilo je nas sedmoro ili osmoro u kabinetu. Nije pisala moja sekretarica, nije pisao nekakav tim, neki novinar - lično sam svojom rukom pisao zaključke, pa je to tek posle prekucano. Ti zaključci su politika koju vodimo", kazao je Vučić.

Ti su zaključci, dodao je, "izdržali 270 najtežih pritisaka u savremenoj srpskoj istoriji jer su naša suština i srž".

"Da čuvamo međunarodno javno pravo, da osudimo one koji krše meunarodno javno pravo i uđu na teritoriju drugih zemalja,. Ali i da ne vodimo politiku sankcija posebno ne prema onima koji su nas zaštitli 2015. godine i koji su nam pomagali po pitanju očivanja teritorijalnog integritete", rekao je predsednik Srbije. 

Toga bismo, dodao je, mogli da se odreknemo u slučaju da "bukvalno imamo Damoklov mač nad glavom".

"I to ne bih krio od naroda. I ne bih slao nekog drugog da obaveštava narod. Imamo li u ovom trenutku baš mač nad glavom? Ne. Da li je lako i jednostavno? Ne. Verujte mi da to niko ne zna bolje od mene. Niko nema takav direktan kontakt s Evropom i svetom kao ja. Ja najbolje znam dokle možemo. Ne treba mi niko da mi objašnjava kako sam ugrozio ovo ili ono, jer nisam ugrozio ništa", bio je izričit Vučić.

Komentari (0)

Srbija