Politika

Predsednik Srbije u poseti Francuskoj, među sagovornicima Makron, Borelj i Lajčak, Kurti: Moguć sastanak s Vučićem

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/11/2022

-

20:24

Predsednik Srbije u poseti Francuskoj, među sagovornicima Makron, Borelj i Lajčak, Kurti: Moguć sastanak s Vučićem
Predsednik Srbije u poseti Francuskoj, među sagovornicima Makron, Borelj i Lajčak, Kurti: Moguć sastanak s Vučićem - Copyright ScreenshotTV Pink

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće od sutra u dvodnevnoj poseti Francuskoj, gde će učestvovati na petom Pariskom forumu o miru. Kako je na svom Fejsbuku najavio kosvski premijer Aljbin Kurti i on će boraviti u Parizu te ne isključuje mogućnost trilaterlanog susreta s Vučićem.


Prvog dana posete, predsednik Vučić sastaće se sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Jelisejskoj palati, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Tokom drugog dana boravka u glavnom gradu Francuske, predsednik Vučić imaće niz bilateralnih susreta sa evropskim i zvaničnicima zemalja učesnica Foruma, među kojima su predsednica Mađarske Katalin Novak, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak.

Nakon bilateralnih susreta, predsednik Vučić prisustvovaće popodnevnoj sesiji Pariskog foruma o miru.

U Parizu i Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti naveo je da je moguće da će se u Parizu na Mirovnom forumu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. On je na Fejsbuku saopštio da sutra putuje u Pariz gde bi trebalo da učestvuje na Mirovnom forumu, na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona. Kurti je dodao da je moguć i trilateralni sastanak sa predsednikom Srbije.

"Spreman sam i uvek zainteresovan za dijalog o sporazumu radi potpune normalizacije odnosa između Republike Kosovo i Srbije, uz međusobno priznanje", poručio je Kurti u video poruci.

Na stolu će biti dva predloga, naveo je Kurti, dodajući da je jedan njegov za opšti okvir sporazuma koji je predstavljen na sastanku 18. avgusta 2022. godine u Briselu, kao i francusko-nemački predlog koji ima podršku SAD i Evropske unije.

"Načelni dijalog sa drugima, vladavina prava podjednako za sve i mir i bezbednost na celoj teritoriji idu zajedno“, naveo je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija