Politika

Vučić se sastao sa Makronom u Jelisejskoj palati

Komentari

Autor: Tanjug

10/11/2022

-

15:37

Vučić se sastao sa Makronom u Jelisejskoj palati
Vučić se sastao sa Makronom u Jelisejskoj palati - Copyright Tanjug AP/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vucić sastao se danas sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Jelisejskoj palati.

Makron je Vučića dočekao ispred Jelisejske palate, uz prisustvo garde Republike Francuske, a potom je usledio tet-a-tet sastanak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u dvodnevnu posetu Parizu gde će sutra učestvovati na petom Pariskom forumu o miru, a sutra ga očekuje i radeni ručak sa predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Ovaj susret dolazi u momentu kada je Beogradu predstavljen nemačko-francuski plan za rešavanje spora između Beograda i Prištine.

Dolazak u Pariz najavio je i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, koji je na svom fejsbuk profilu naveo je da je moguće da će se na Mirovnom forumu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pariski forum će okupiti državnike i eksperte iz celog sveta

Pariski forum o miru, pod motom "Savladavanje višeslojnih kriza" sutra će otvoriti predsednik Francuske Emanuel Makron i on će okupiti državnike i eksperte iz celog sveta.

Pariski mirovni forum ima za cilj podsticanje međunarodne saradnje u savladavanju globalnih izazova i očuvanju mira. Od 2018.se Pariski mirovni forum posvećuje pronalaženju konkretnih rešenja i mera za suočavanje sa globalnim izazovima.

Posebnost tih mera i rešenja je da imaju međunarodnu dimenziju, jer u izradi učestvuju različiti akteri iz celog sveta. Borba protiv klimatskih promena je jedna od tema kojom se bavi Forum već duže, a pandemija je otežala postizanje ciljeva u toj oblasti.

Od rata u Ukrajini veći deo sveta je pogođen posledicama tamošnjih sukoba, kroz humanitarne krize, rastuću inflaciju i cene energenata, kao i rastuću nesigurnost u snabdevanju namirnicama, ali i političkim i ekonomskim poremećajima većih razmera, pa je ove godine najveći fokus upravo na toj temi.

Tako i sam moto dvodnevnog skupa ukazuje da će se učesnici posvetiti pitanju kako zaustaviti rat u Ukrajini, ali pre svega i kako se suočiti sa posledicama, sprečiti polarizaciju u svetu, koji bi minirali kolektivne napore.

Komentari (0)

Srbija