Evropa

Ko je Nataša Pirc Musar, prva predsednica Slovenije: Novinarka, advokatica Melanije Tramp, doktorka prava, aktivistkinja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTV Slovenija

13/11/2022

-

23:03

Ko je Nataša Pirc Musar, prva predsednica Slovenije: Novinarka, advokatica Melanije Tramp, doktorka prava, aktivistkinja
Nataša Pirc Musar - Copyright Tanjug/AP/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Nataša Pirc Musar, nezavisna kandidatkinja, postala je prva žena na mestu predsednika Slovenije, nakon što je u drugom krugu izbora pobedila direktnog protivkandidata Anžea Logara. 

Pirc Musar je bivša novinarka, aktivista za odbranu ljudskih prava i advokatica specijalizovana za zaštitu ličnih podataka koja je branila i Melaniju Trump. Kaže da je ušla u predsedničku trku jer smatra da njeno iskustvo, znanje i aktivnosti u javnom životu, poput borbe za ljudska prava i protiv siromaštva, pokazuju da može najbolje služiti u državnom interesu i tvrdi da neće ćutati o nepravilnostima u društvu.

Zanimljivo je da je njen sajt za predsedničke izbore bio predsednica.bo (bo je domen Bolivije, a ime sajta na slovenačkom znači "biće predsednica"). Kako je na tom sajtu navela, uverena je da osoba koja se nalazi na mestu predsednika Slovenije ne sme da ćuti, već mora da govori kada je potrebno, jer za nju građani i stanovnici Republike Slovenije moraju biti na prvom mestu.

Ona je na izbore izašla kao nezavisni kandidat, sa potpisima birača i dodala da bi bila srećna da dobije bilo kakvu podršku društvenih pokreta i političkih partija, ali je istakla da ona sama nikada nije bila član nijedne stranke. 

Pravni fakultet je završila 1992. godine u Ljubljani, a doktorirala je u Beču 2005. godine. Pre nego što se posvetila pravu radila je kao novinar za domaće i strane medijske kuće. Karijeru je počela kao novinarka na slovenačkoj državnoj televiziji gde je vodila i Dnevnik.

Pet godina je potom provela kao voditeljka informativnog programa na privatnoj televiziji POP TV, a novinarsko iskustvo sticala je i na CNN-u, dvosemestralnim medijskim studijima na Univerzitetu u Mančesteru, a na praksi je bila i na BBC, Skaj njuz i Rojters TV.

Tanjug/AP/Darko Bandić

 

I po napuštanju novinarske karijere imala je zapaženi okršaj s medijima -  dobila je spor protiv države zato što su je nezakonito sprečili da dođe na mesto generalnog direktora nacionalne televizije, a kako kaže na tom zadatku su i levica i desnica sarađivali.

Medije je napustila 2001. godine i prešla u finansijski sektor kao šefica korporativnih komunikacija finansijske Aktiva grupe.

Kao advokat je postigla veliki uspeh, a bila je direktor Centra za komunikaciju i obuku pri Vrhovnom sudu Slovenije, ali i predsednica Zajedničkog nadzornog tela za Evropol. Doktorirala je pravne nauke, a ima veoma impresivnu karijeru

U julu 2004. godine Narodna skupština ju je, na predlog tadašnjeg predsednika Republike Slovenije Janeza Drnovšeka, izabrala za ovlašćeno lice za pristup informacijama od javnog značaja, a taj posao je obavljala i tokom mandata predsednika Danila Turka. Poverenica za informacije od javnog značaja Pirc Musar je bila do sredine jula 2014. godine.

Oblast zaštite podataka o ličnosti i pristupa informacijama od javnog značaja je oblast koju Pirc Musar dobro poznaje, jer je kao stručnjak za ovu oblast radila i u Evropolu, u Savetu Evrope, a između ostalog učestvovala je u pripremi zakoni o zaštiti podataka o ličnosti podataka u Crnoj Gori, Srbiji i Ukrajini, prenosi RTV Slovenija. 

Takođe, obučavala je sudije i druge državne službenike u mnogim evropskim zemljama, a učestvovala je i u mnogim drugim evropskim i međunarodnim projektima iz ove oblasti. Tako ju je 2013. godine, kao jednog od pet stručnjaka za zaštitu ličnih podataka, Evropska komisija imenovala u delegaciju EU koja je pregovarala sa SAD nakon otkrića Edvarda Snoudena o zloupotrebi podataka građana EU.

"Promene se nikada ne dešavaju polako i tiho. I nikakva promena nikada neće sve zadovoljiti, niti će je svi kritikovati. Moramo težiti tome da promene budu prihvatljive za većinu - uz jasnu osudu neprihvatljivog ponašanja", napisala je ona na svojoj internet stranici gde je promovisala kampanju pred predsedničke izbore. 

Udata je za bogatog biznismena Aleša Musara, koji je zaradio novac na početku privatizacije državnih firmi. Međutim, Pirc Musar je uvek insistirala da je svo bogatstvo zarađeno pošteno i legalno.

Njih dvoje odnedavno žive u Radomlju, na severu Slovenije, a hobi joj je boćanje i vožnja motora.
 

Komentari (0)

Evropa