Evropa

Slovenija dobila prvu predsednicu: Logar čestitao pobedu Nataši Pirc Musar

Komentari

Autor: RTV Slovenija

13/11/2022

-

20:47

Slovenija dobila prvu predsednicu: Logar čestitao pobedu Nataši Pirc Musar
Slovenija dobila prvu predsednicu: Logar čestitao pobedu Nataši Pirc Musar - Copyright Tanjug/STA/Nebojša Tejić

veličina teksta

Aa Aa

Nova predsednica Slovenije biće Nataša Pirc Musar, koja je u drugom krugu predsedničkih izbora pobedila Anžea Logara, javila je RTV Slovenije nakon većine prebrojanih glasova. Na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova, Pirc Musar je osvojila 53,88 odsto, a njen protivkandidat 46,12 odsto glasova. U drugom krugu glasalo je 51,22 odsto birača

Ovo znači da će Pirs Musar postati prva žena na mestu predsednika Slovenije, jer će naslediti Boruta Pahora u petogodišnjem mandatu.

Logar je, kako prenose slovenački mediji, nakon prvih rezultata kratko izjavio da će "Pirc Musar biti dobra predsednica". On je rekao da je kampanja bila teška i čestitao protivnici.

Tanjug/AP/Darko Bandić

 

Pirc Musar je u prvom obraćanju obećala da će biti predsednica svih građana.

"Hvala svima koji su izašli na izbore. Čestitam Logaru, želim mu puno sreće u budućnosti. U prethodnih pet meseci dokazali smo da se može komunicirati sa poštovanjem. Takvi ljudi su potrebni Sloveniji, potrebni su takvi političari", rekla je Pirc Musar, prenosi ljubljanski list.

Ona je dodala da su "Slovenci jasno rekli kakvu Sloveniju žele".

"S ponosom ću ući u predsedničku palatu. Daću sve od sebe da budem predsednica svih građana i boriću se za demokratiju", dodala je Pirc Musar.

Premijer Slovenije Robert Golob takođe je čestitao je novoj predsednici.


"Ovo je dokaz da građani žele da žive u zemlji u kojoj će se poštovati fundamentalni elementi demokratije - ljudska prava, vladavina prava, nezavisni mediji, sloboda i dijalog", poručio je Golob.

Pobednik prvog kruga izbora bio je bio je Anže Logar, koji je u prvom krugu dobio 34 odsto glasova, dok je Pirc Musar tada osvojila 27 odsto glasova.

I dalje aktuelni predsednik Pahor trebalo bi da se čuje sa Pirc Musar i u neformalnom razgovoru da naprave plan za primopredaju funkcije do 22. decembra, kada će sve postati i zvanično.

Golob je takođe, pre rezultata izbora, najavio da će se sastati sa novim predsednikom ili predsednicom pre nego što dođe do zvaničnog stupanja na dužnost.

"Verovatno će im biti potrebni dan ili dva da se slegnu utisci. Nećemo žuriti sa tim", rekao je Golob i dodao da "ima vremena do 22. decembra".

Iako današnji rezultati nisu konačni, pošto će se zbiru u ponedeljak dodati i glasovi poslati poštom iz Slovenije, a 21. novembra i listići iz inostranstva, najverovatnije su dovoljni da pokažu jasnu sliku o tome kako su glasači odlučili, prenosi 24ur. Konačni rezultati biće zvanično poznati do 29. novembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa