Evropa

Protest protiv klimatske krize u Lisabonu: Demonstranti upali u kabinet zahtevajući ostavku ministra

Komentari

Autor: Tanjug

12/11/2022

-

23:04

Protest protiv klimatske krize u Lisabonu: Demonstranti upali u kabinet zahtevajući ostavku ministra
Tanjug/AP/Armando Franca - Copyright Tanjug/AP/Armando Franca

veličina teksta

Aa Aa

Stotine demonstranata ogorčenih zbog klimatske krize izašle su na ulice portugalske prestonice Lisabona, a desetine njih su upale u zgradu u kojoj se nalazi kabinet ministra ekonomije Antonija Košte e Silve zahtevajući njegovu ostavku.

Držeći transparente i uzvikujući slogane, učesnici protesta su zahtevali hitne akcije u cilju suzbijanja klimatskih promena, prenosi Rojters.

Policajci su izbacili demonstrante iz zgrade, portugalska televizija RTP prenela je da je ministar napustio zgradu na sporedna vrata, a Ministarstvo ekonomije je odbilo da komentariše ovaj događaj, navodi britanska agencija.

Protest u Portugalu održan je u trenutku dok u Egiptu traje klimatski samit COP 27 na kojem svetski lideri, kreatori globalne politike i delegati iz skoro 200 zemalja pokušavaju da se drže ciljeva uspostavljenih 2016. godine Pariskim sporazumom kojima je predviđeno sprečavanje najgorih posledica klimatskih promena.

Tanjug/AP/Armando Franca

 

Međutim, aktivisti ne veruju da će samit COP 27 u Šarm el Šeiku rešiti goruće problema.

"COP nije dizajnirana da se suoči sa klimatskim promenama jer nam je potrebno veće učešće civilnog društva i manje lobista iz naftne industrije", izjavio je Pedro Franko, 27-godišnji student.

Tanjug/AP/Armando Franca

 

Aktivista Žoao Duarte (23) je takođe uperio prst u svetske vlade zbog toga što favorizuju "finansijske interesa" velikih kompanija umesto da klimatske promene postave na vrh političke agende.

"Neće biti promena dok vlade ne prestanu da budu najbolji prijatelji i saveznici velikih naftnih kompanija", rekao je Duarte.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa