Fokus

Protesti NVO i aktivista na samitu COP 27: Klimatski samiti nisu svečanosti s gostima u luksuznim mlaznjacima

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2022

-

22:03

Protesti NVO i aktivista na samitu COP 27: Klimatski samiti nisu svečanosti s gostima u luksuznim mlaznjacima
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nevladine organizacije i mladi aktivisti na klimatskom samitu COP 27 protestovali su u pojedinim delovima Šarm el Šeika, tražeći, između ostalog, da bogate zemlje više finansijski pomognu siromašnim u saniranju posledica prirodnih katastrofa nastalih usled klimatskih promena.

Protesti su održani u delovima grada koji su pod odgovornošću Ujedinjenih nacija tokom održavanja dvonedeljnog međunarodnog samita, objavio je Rojters.

Jedna od učesnica protesta iz Južnoafričke Republike rekla je da nema svrhe da se na klimatske samite dolazi kao na svečanosti u privatnim mlaznjacima i da takve skupove sponzorišu multinacionalne kompanije dok se raspravlja o ozbiljnim i hitnim pitanjima.

Ona je istakla da nevladine organizacije teško rade godinu dana pre klimatskog samita da bi osigurale dnevni red, uključujući pitanje kompenzacije siromašnim zemljama za gubitke i oštećenja pretrpljena tokom prirodnih nesreća nastalih zbog klimatskih promena, kao što su poplave, suše i šumski požari.

Oko 50 aktivista je održalo danas protest ispred konferencijskog centra u kojem se održava COP 27, a održana su još dva manja mitinga na kojima se zahtevalo brzo napuštanje upotrebe fosilnih goriva.

U Šarm el Šeiku su praktično zabranjene demonstracije, ali su egipatske vlasti dozvolile proteste u ograničenim zonama tokom održavnja COP 27.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet