Evropa

Policija pretresla stanove nezavisnih novinara u Rusiji, istraga o ministru moguć razlog

Komentari

Autor: Euronews

30/06/2021

-

10:14

Policija pretresla stanove nezavisnih novinara u Rusiji, istraga o ministru moguć razlog
Policija pretresla stanove nezavisnih novinara u Rusiji, istraga o ministru moguć razlog - Copyright tanjug AP/@OpenMedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruske vlasti su u utorak ujutru upali u stanove nekoliko istraživačkih novinara i njihovih porodica, što je novi potez koji dolazi usred sve većeg pritiska na nezavisne medije u Rusiji.

Policija je pretražila stanove Romana Badanina, glavnog urednika sajta "Proket" i Marije Zolobove, jedne od novinarki sajta. Policajci su upali i u stan roditelja Badaninovog zamenika, Mihaila Rubina. Rubin je zadržan blizu stana Zolobove i odveden do stana svojih roditelja, prenosi Euronews.

Sajt "Proekt" objavio je putem Telegram aplikacije da su pretresi došli nakon najave da će sajt izvršiti istragu o ruskom ministru unutrašnjih poslova Vladimiru Kolokolstevu, i njegovoj imovini. Jedna priča je već objavljena, nedugo od početka istrage.

Kasnije su iz "Proekta" saopštili da su ove racije povezane sa radom na dokumentarnom filmu, koji su 2017. radili Badanin i Zolobova za nezavisni TV kanal "Dozd",o biznismenu iz Sankt Peterburga i njegovim vezama sa organizovanim kriminalom.

tanjug AP/@OpenMedia

 

Tri novinara zadžani su na ispitivanju nakon pretresa, a potom su pušteni. Badanin je isprva trebalo da bude osumnjičeni, ali je ispitan kao svedok, navode grupe pravnika iz njegove odbrane. On je rekao novinarima nakon ispitivanja da tim "Proekta" privlači pažnju organa reda, zbog uključenosti u istragu o ministru Kolokostevu.

"Smatramo ove radnje pokušajem cenzure i pritiska na naše kolege i zahtevamo obustavu istražnog postupka protiv novinara Proekta“, saopšio je sajt, prenosi Euronews.

"VTimes" se ugasio ovog meseca nakon što je bio dodat na listu "stranih agenata", dok je Radio Slobodna Evropa,  koji finansiraju SAD, platio kaznu jer policija nije identifikovala njegov materijal koji su proizveli "strani agenti".

Emiter je zatražio da se Evropski sud za ljudska prava zauzme za ovaj slučaj.

Ranije ove godine, ruske vlasti takođe su pretresle stanove istraživačkih novinara Romana Anina i uhapsili četiri urednika opozicionog studentskog magazina.

Portparol Kremlja Dimitri Peskov u utorak je demantovao navode da se napadi na istraživačke novinare mogu smatrati kaznom za njihov rad, rekavši da "postoje zakonski osnovi za ove postupke".

Peskov je, međutim, priznao da Kremlj ne zna zašto je policija pretresla stanove novinara Proekta.

Komentari (0)

Evropa