Evropa

Šestoro poginulih, 81 osoba povređena u eksploziji u Istanbulu, Oktaj: Žena izvela teroristički napad

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Hurriyet

13/11/2022

-

14:44

Šestoro poginulih, 81 osoba povređena u eksploziji u Istanbulu, Oktaj: Žena izvela teroristički napad
Tanjug/AP//Emrah Gurel - Copyright Tanjug/AP//Emrah Gurel

veličina teksta

Aa Aa

Snažna eksplozija odjeknula je oko 16.20 po lokalnom vremenu u ulici Istiklal, nedaleko od trga Taksim u istanbulskom okrugu Bejoglu. Prema poslednjim informacijama, šest osoba je poginulo, a po poslednjem bilansu broj povređenih je porastao na 81, a prenosi Hurriyet.

Ministar zdravlja Fahretin Kodđa rekao je da je 39 od 81 osobe povređene u eksploziji u Istanbulu već otpušteno, da je pet od 42 hospitalizovana pacijenta je na intenzivnoj nezi, od kojih su dva u teškom stanju, 

Među ranjenima u Istanbulu je i jedna državljanka Srbije, turistkinja Dragana Ristić iz Niša koja je van životne opasnosti i nalazi se u bolnici, gde će veceras biti operisana, jer ju je geler pogodio u rame, saopštio je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova. 

Potpredsednik Turske Fuat Oktaj  je naveo da je teroristički napad počinila je žena. Turski mediji objavili su sliku žene koja je navodno odgovorna za teroristički napad.

 

Ministar pravde Bekir Bozdag i ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu izvršili su uviđaj na području gde se dogodila eksplozija u ulici Istiklal.

Bozdag je, kako prenosi Euronews Turska, naveo da postoje dve mogućnosti.

"Ili torba ima mehanizam u sebi i eksplodira sama ili je neko detonira izdaleka. Sve se to trenutno istražuje", rekao je.

Dodao je da je žena na jednoj od klupa sedela duže od 40 minuta, a zatim ustala, te je nakon minut ili dva došlo do eksplozije.

U ovaj deo grada upućen je veliki broj medicinskih, vatrogasnih i policijskih ekipa.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da je eksplozija u prometnoj pešačkoj ulici Istiklal u Istanbulu "bombaški napad".

Erdogan je kazao da je eksplozija "izdajnički napad" i da će počinioci biti kažnjeni, preneo je AP. Turski predsednik je dodao da bombaški napad u centru grada "miriše" na terorizam.

Predsednik Turske je ocenio napad "gnusnim" i dodao da oni koji sprovode terorističke napade na tursku naciju neće u tome uspeti, preneo je Rojters.

"Neophodno je pomoći našim policijskim i zdravstvenim timovima u vezi sa eksplozijom u ulici Istiklal i kloniti se postova koji mogu izazvati strah i paniku. Svi relevantni timovi pružiće odgovarajuće infromacije", napisao je gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu.

Guverner Istanbula se prvobitno oglasio na Tviteru nedugo nakon eksplozije i potvrdio da ima poginulih i povređenih:

"Danas, oko 16.20 dogodila se eksplozija u okrugu Bejoglu, u ulici Taksim Istiklal. Na lice mesta upućeni su naši policijski, medicinski i vatrogasni timovi AFAD-a. Ima poginulih i povređenih. Obavestićemo javnost o razvoju događaja"

Hurriyet izveštava da je ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu hitno doputovao u Istanbul nakon eksplozije.

Iz turske Radio-difuzne agencije (RTÜK) navode da je uvedena zabrana emitovanja snimaka i fotografija sa mesta eksplozije u Istanbulu.

"Na to se skreće pažnja svim našim medijskim organizacijama. Molimo vas da se ne oslanjate na informacije nesigurnih izvora. Ne širimo lažne informacije nesvesno. Ozdravi brzo naš Istanbule", napisao je predsednik RTÜK Ebubekir Šahin.

 

Glavno javno tužilaštvo Istanbula saopštilo je da je pokrenuta istraga o eksploziji.

"Danas je Glavno javno tužilaštvo u Istanbulu pokrenulo istragu zbog eksplozije na trgu u ulici Istiklal i imenovano je pet javnih tužilaca. Krivični mirovni sud je zabranio sve audio-vizuelne vesti vezi sa eksplozijom na sajtovima i društvenim mrežama. Odluka je doneta", navodi se u saopštenju.

Inače, u pitanju je jedna od najpoznatijih pešačkih zona u gradu koja je obično puna šetača, posebno turista.

Izrazi saučešća stižu iz celog sveta, a među njima je poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"I dok sa nevericom gledamo zastrašujuće slike koje su uzdrmale ne samo stanovnike mirnog i gostoljubivog Istanbula, već i ceo svet, delimo tugu sa Vašim narodom, nemi pred prizorima ove tragedije", navodi se između ostalog u Vučićevoj poruci..

“Naše misli su uz turski narod u ovim teškim trenutcima”, napisao je predsednik Evropskog saveta Šarl MIšel..

“Šokantne slike iz Istanbula. Najdublje saučešće porodicama žrtava i turskom narodu. NATO je solidaran sa svojim saveznikom Turskom”, napisao je glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na Tviteru.

Saudijska Arabija “najsnažnije osuđuje terorističku eksploziju” u središtu Istanbula, saopšteno je iz ove zemlje.

I ministarstvo spoljnih poslova Grčke s kojom Ankara ima napete odnose, “jasno osuđuje terorizam i izražava iskreno saučešće turskoj vladi i narodu”.

 

 

Komentari (0)

Evropa