Evropa

Napad u Istanbulu izbacio na površinu stari problem: "Tango na relaciji Ankara-Vašington koji traje već nekoliko godina"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/11/2022

-

17:27

Napad u Istanbulu izbacio na površinu stari problem: "Tango na relaciji Ankara-Vašington koji traje već nekoliko godina"
Napad u Istanbulu izbacio na površinu stari problem: "Tango na relaciji Ankara-Vašington koji traje već nekoliko godina" - Copyright Tanjug/AP/Can Ozer

veličina teksta

Aa Aa

U eksploziji koja se u nedelju dogodila u Istiklal ulici u samom centru Istanbula poginulo je šest osoba, dok je povređeno više od 80. Policija je za manje od 24 sata privela čak 46 osoba osumnjičenih za učešće u napadu, a turski ministar unutrašnjih poslova je za napad optužio kurdske ekstremiste. Ova tragedija, međutim, na svetlost dana je ponovo iznedrila neke od starih problema u odnosima Ankare sa svojim saveznicima, pa je jedno od pitanja koje se danas postavlja i šta ovo znači za odnose sa Vašingtonom. Da situacija zaista jeste napeta govori činjenica da je Turska odbacila saučešće Sjedinjenih Američkih Država.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu je rekao da je stiglo saučešće od američke ambasade, ali da ga Turska ne prihvata, prenosi Hurijet. Ovaj ministar je, takođe, optužio saveznike za podršku teoristima, a Vladimir Ajzenhamer, docent na Fakultetu bezbednosti, kaže za Euronews Srbija da tu pre svega misli na Evropsku uniju, ali se ne izostavljaju ni SAD zbog duge tolerancije prema Radničkoj partiji Kurdistana kao ključnom savezniku u borbi protiv ISIS-a na terenu prethodnih godina.

Kako naglašava, Ankara od Vašingtona može da dobije mnogo, ali Ankara već nekoliko godina unazad ne dobija ono što bi želela. 

"Pre svega nije svojevremeno dobila Patriot rakete koje je želela da bi sačuvala granice od prelivanja nasilja u graničnim predelima sa Sirijom. Zato se okrenula Rusiji i potražila alternativno rešenje u kupovini ruskih raketnih sistema. Takođe, nije dobila ni onu retoričku podršku, da se nedvosmisleno Kurdi osude kao narod sklon secesionizmu, tako da je ovaj mali tango koji traje već nekoliko godina na realciji Ankara Vašington doveo do ovakve reakcije. Jedna jalova izjava saučešća ne znači ništa, jer iz vizure Turske SAD su te koje su omogućile da sirijska filijala PKK funkcioniše gotovo neometano, a kao što vidimo napad jeste dirigovan iz Kobanea", rekao je Ajzenhamer.

Napad u Istanbulu mogao bi, takođe, i te kako da utiče na prijem Švedske i Finske u NATO, dve donedavno vojno neutralne zemlje, koje su pre nekoliko meseci podnele zahtev za prijem. Turska se od početka tome protivi pre svega zbog njihovog odnosa prema pripadnicima PKK, kojima, kako kažu u Ankari, Stokholm i Helsinki pružaju utočište.

Euronews TV

"Naravno, sve ovo ima veze i sa prijemom novih članica u NATO, čitavog problema da li su one podžavale PKK, davale utičište određenim disidentima na teritoriji EU, i uopšte jednoj dugoročnoj tolerabilnoj liniji koju je Zapad preduzimao prema PKK koja evo već nekoliko decenija ne menja svoje pravo lice, s tim što je imala one faze kada su Amerikanci zapravo naoružavanjem Turske pomagali borbu protiv Kurdistana, odnosno borbu za nezavisni Kurdistan suzbijali. Ali ako posmatramo trenutno, Turska nije nimalo zadovoljna situacijom koja postoji na Zapadu i klimom koja je tamo dominanatna. Iz tog razloga ove optužbe se iznova ponavljaju", rekao je on.

Iako smo, kako kaže, videli da je u razgovorima između Švedske i Turske postojala ta klima otopljavanja, evidentno je da Ankara jeste ta koja prolongira ovaj proces i želi čvrste garancije. 

"Ono što je rečeno, nie stavljeno u praksu, i Erdogan želi od svojih NATO saveznika da vidi konkretne poteze kojima će se procesuirati i staviti ad akta svaka saradnja sa PKK, i kojom će se uskratiti gostoprimstvo njenim pripadnicima na teritoriji Švedske, Finske, ali i šire", istakao je on.

Podsetimo, policija u Istanbulu je saopštila da je privedeno ukupno 46 osoba koje se dovode u vezu sa napadom u ulici Istiklal, uključujući i ženu iz Sirije Ahlam Albanpir, koja je označena da je postavila bombu.

U prvom ispitivanju, ona je rekla da je obučavana od strane kurdskih militanata u Siiriji i da je ušla u Tursku sa severozapada Sirije, preneo je Rojters.

I dalje nema mnogo detalja o tome kako je tačno izveden napad u ulici Istiklal. Potpredsednik Turske juče je saopštio da je reč o terorističkom napadu koji je izvela žena. Nakon toga se oglasio ministar pravde koji je rekao da je žena sedela na jednoj klupi više od 40 minuta, i da je ustala samo nekoliko minuta pre nego što se dogodila eksplozija.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu je rekao da je naređenje za napad izdato u Kobaniju, gradu na severu Sirije, gde su turske snage poslednjih godina izvodile operacije protiv milicije sirijskih Kurda IPG, prenosi Rojters.

"Smatramo da je instrukcija za napad stigla iz Kobanija", rekao je Sojlu, i naveo da je bombaš prošao kroz Afrin, još jedan region na severu Sirije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa