Evropa

Dva belgijska obdaništa zatvorena zbog sumnje na zlostavljanje dece

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2022

-

23:28

Dva belgijska obdaništa zatvorena zbog sumnje na zlostavljanje dece
Dva belgijska obdaništa zatvorena zbog sumnje na zlostavljanje dece - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U samo dva dana belgijske vlasti su suspendovale dozvole za rad za dva vrtića u severnom flamanskom regionu, zbog sumnje da su u tim ustanovama deca zlostavljana.

Prošle nedelje su po hitnom postupku zatvorene jaslice u gradu Udenarde, u kojima je, prema izveštaju inspekcijske službe, personal bio "pedagoški nesposobnosan", prenose belgijski mediji.

U izveštaju se navodi da su decu u toj ustanovi "držali pod hladnom vodom, zaključavali u kuhinji, i gurali njihove glave u toalet ili u obrok ako ne prestanu da plaču".

Prethodno je bila oduzeta licencia za rad jaslicama "Mipi i Mopi 2" u Kerbergenu na dva meseca, takođe u flamanskom regionu na severu zemlje.

Odluka je doneta nakon uzbune u vezi sa detetom vezanim za krevet lepljivom trakom i reakcijom roditelja koji su rekli da su zabrinuti za pedagoški pristup i bezbednost dece.

Inspekcija je saopštila da "upravnici jaslica mogu da se žale na ovu odluku, ali da prigovor neće imati suspenzivno dejstvo".

"Dosije se trenutno analizira, pre nego što se donese konačna odluka o licenci. Jaslice će moći ponovo da se otvore samo ako njeni upravnici mogu da garantuju bezbednost dece", navode iz inspekcije.

U flamanskom regionalnom parlamentu je održan sastanak istražne komisija o bezbednosti u sektoru brige o deci, koja je osnovana nakon smrti bebe u februaru ove godine u obdaništu u Mariakerku.

Komentari (0)

Evropa