Evropa

Finska hoće da izgradi ogradu duž granice sa Rusijom

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2022

-

18:37

Finska hoće da izgradi ogradu duž granice sa Rusijom
Finska hoće da izgradi ogradu duž granice sa Rusijom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Finska vlada danas je predložila da se potroši 139 miliona evra za izgradnju ograda duž delova granice zemlje sa Rusijom, ispunjavajući obećanje dato nakon februarskog napada Rusije na Ukrajinu.

Finska, koja aplicira za članstvo u NATO, ima istoriju ratova sa Rusijom, ali njena šumom prekrivena granica duga 1.300 kilometara većim delom je i dalje obeležena samo znakovima i plastičnim trakama, preneo je Rojters.

Finska je u junu saopštila da će izgraditi barijere duž delova ruske granice, u pokušaju da ojača spremnost protiv hibridnih pretnji kao što je potencijalni masovni priliv tražilaca azila.

Predlog zakona o pripravnosti, iako je sporan u smislu pravila Evropske unije o azilu, u julu je usvojila većina u parlamentu koja ima mogućnost da ubrza donošenje zakona.

Državna granična straža saopštila je da na kraju ima za cilj da izgradi između 130 do 260 kilometara ograda, koje pokrivaju 10 do 20 odsto ukupne dužine granice, fokusirajući se prvenstveno na granične prelaze i susedna područja na jugoistoku Finske.

Parlament je pre današnjeg predloga izdvojio samo šest miliona evra za probni projekat.

Komentari (0)

Evropa