Evropa

"Ljut sam na sebe": Šojble priznao da je Nemačka grešila u ophođenju prema Rusiji, pomenuo i Merkelovu

Komentari

Autor: Tanjug

18/11/2022

-

13:12

"Ljut sam na sebe": Šojble priznao da je Nemačka grešila u ophođenju prema Rusiji, pomenuo i Merkelovu
Volfgang Šojble - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka politička legenda Volfgang Šojble priznao da su napravljene greške u ophođenju prema Rusiji, dok je bio na vlasti. Šojble je, za dnevnik "Handelsblat", kazao da je ljut na sebe.

"Nismo želeli ništa da vidimo i to svako od nas", podvukao je on misleći i na druge političare koji su bili na vlasti, pa i bivša kancelarka Angela Merkel.

Bivši nemački ministar i član Hrišćansko-demokratske unije (CDU) ukazao je da je, dok je bio ministar unutrašnjih poslova, sa svojim ruskim kolegom razgovarao kako delovati protiv islamističkog terorizma, ali nije, kaže, nikada pogledao šta Rusija radi u Čečeniji.

Takođe kaže nije slušao reči tadašnjeg predsednika Poljske Leha Kačinskog, koji mu je još u to doba rekao da će Rusija napasti Gruziju.

"Najpre dolazi Gruzija na red, onda Ukrajina, pa Moldavija i potom baltičke države i Poljska. Bio je u pravu“, priznao je Šojble.

Političar, koji je obeležio pet decenija političkog života Nemačke, rekao je da je zapanjujuće da Merkelova i dalje ne govori ništa u vezi Rusije, da ne priznaje da su napravljene greške. Šojble naglašava da su ranije vlasti morale znati da će Vladimir Putin napasti Ukrajinu.

"Putin je javno govorio da je raspad bivšeg SSSR-a najveća katastrofa, koju želi da ispravi“, prisetio se on.

Tanjug/AP/Fabian Sommer

 

Upitan koga ubraja u najveće nemačke kancelare naveo je Konrada Adenauera, Vili Branta i Helmuta Kola.U njegovoj listi nema Merkelove sa kojom je dugo sarađivao.

"Da li će Merkelova biti među velikim kancelarima je možda prerano proceniti", dodao je on.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Miladin

18.11.2022 14:00

E ako je ovo politička legenda Nemačke, onda moram da primetim jednu eksgremnu rusofobiju koja nepriliči legendi.Trebao bi da zna da je zahvaljujući ruskom jeftinom gasu Nemačka ekonomski postala to što jeste.Ssd su svi ekonomski parametri krenuli na dole, a tek je počelo!

Evropa