Biznis vesti

Nemačka za 194 dana okončala izgradnju prvog terminala za TPG: "Veliki korak u pravcu sigurnog snabdevanja energijom"

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

15/11/2022

-

17:27

Nemačka za 194 dana okončala izgradnju prvog terminala za TPG: "Veliki korak u pravcu sigurnog snabdevanja energijom"
Nemačka za 194 dana okončala izgradnju prvog terminala za TPG: "Veliki korak u pravcu sigurnog snabdevanja energijom" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka je danas završila izgradnju svog prvog plutajućeg terminala za tečni prirodni gas (TPG) za luku Vilhelmshafen u Severnom moru, žureći da obezbedi više TPG-a i da smanji zavisnost od ruskog gasa iz gasovoda.

"Nov terminal za TPG je veliki korak u pravcu sigurnog snabdevanja energijom", ocenio je ministar ekonomije Donje Saksonije Olaf Lis u saopštenju, prenosi Rojters.

Nemački mediji ističu da su radovi završeni u rekordnom roku od 194 dana, što je nezabeležen tempo izgradnje u zemlji, a koji je omogućen odustajanjem od procene uticaja na životnu sredinu.

Plutajuću terminal za skladištenje i regasifikaciju (FSRU) biće usidren na proširenom pristaništu pre kraja ove godine i omogućiće pretvaranje TPG-a koji stiže specijalnim tankerima u gasno stanje, navodi se u saopštenju.

profimedia

 

Ministar za životnu sredinu Kristijan Mejer izjavio je da se on zalaže za dvojnu strategiju u pogledu TPG-a, pri čemu se jedna fokusira na zadovoljavanje kratkoročnih potreba za energijom, a druga dugoročna na širenje obnovljivih izvora energije .

Nova lučka infrastruktura biće opremljena za prelazak na budući uvoz energenata s niskim sadržajem ugljenika, kao što je vodonik.

"Fosilni gasovi moraju da se zamene klimatski neutralnim gasovima što je pre moguće", rekao je Mejer.

Plutajući terminal za Vilhelmshafen, nazvan Esperanca, koji je u suštini tanker opremljen ne samo za transport TPG-a već i za njegovu regasifikaciju, i dalje se nalazi u brodogradilištu u Brestu, u Francuskoj, pokazuju podaci o praćenju brodova kompanije Ejkon Refinitiv.

profimedia

 

Portparol ministarstva na čijem je čelu Lis rekao je da se očekuje da Esperanca stigne potpuno natovarena sredinom decembra. Od januara nadalje, stizaće još tankera s TPG-om, a Esperanca će biti privezana i prerađivaće pristigle količine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis