Novac

Nemci keš koriste više od drugih Evropljana: Pripremaju scenario za podizanje gotovine u slučaju nestašice struje

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

15/11/2022

-

14:46

Nemci keš koriste više od drugih Evropljana: Pripremaju scenario za podizanje gotovine u slučaju nestašice struje
Nemačka - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačke vlasti pojačno pripremaju plan kako da narod i privreda dođu do gotovog novca u slučaju nestanaka struje, piše Rojters pozivajući se na četiri izvora uključena u pripreme. Plan uključuje gomilanje milijardi evra nemačke centralne banke, Bundesbanke, kako bi bila pripravna za potencijalni rast potražnje i eventualna ograničenja povlačenja gotovine na bankomatima i u bankama, rekao je jedan od izvora britanske agencije.

Zvaničnici i banke, takođe, razmatraju problem prevoza novca i diskutuju o tome da firme koje se bave transportom gotovine imaju prioritet u snabdevanju gorivom kako ne bi bile izložene riziku da na pumpama čekaju u redu da natoče gorivo, naveo je drugi izvor uključen u planiranje koje se ubrzalo poslednjih nedelja nakon što je Rusija obustavila isporuke gasa.

U planove su uključeni centralna banka, njen regulator finansijskog tržišta BaFin i više udruženja iz finansijske industrije, dodali su Rojtersovi sagovornici, koji su govorili pod uslovom anonimnosti.

Mada su nemačke vlasti javno saopštile da su nestanci struje malo verovatan scenario, ove diskusije pokazuju koliko ozbiljno shvataju ovu pretnju i kako se pripremaju za potencijalne nestašice struje uzrokovane rastom cena energije ili čak sabotažama. Nemačka, koja se decenijama oslanjala na pristupačnu rusku energiju, sada se suočava sa dvocifrenom inflacijom i pretnjom od mogućih poremećaja zbog nestašice goriva i energije.

U proseku podignu 6.000 evra godišnje

Pristup gotovini vrlo brine Nemce koji cene sigurnost i anonimnost koju keš nudi, i koji gotov novac koriste više od drugih Evropljana. Otprilike 60 odsto svakodnevnih kupovina u Nemačkoj se plaća gotovinski, prema nedavnoj studiji Bundesbanke koja je pokazala da Nemci u proseku podižu više od 6.600 evra godišnje, uglavnom na bankomatima.

Navala na gotovinu je posebno bila izražena na početku pandemije u martu 2020, kada su Nemci podigli 20 milijardi evra više gotovine nego što su položili na račune. To je bio rekord, ali je sve funkcionisalo bez problema.

profimedia

 

U slučaju da dođe do nestašica struje, jedna od opcija koju razmatraju kreatori politike je ograničenje iznosa gotovine koju pojedanc može da podigne, kaže jedan od Rojtersovih izvora.

Više od 40 odsto Nemaca strahuje od nestanka struje u narednih šest meseci, pokazalo je prošlonedeljno istraživanje FunkeMedien grupe. Nemačka kancelarija za katastrofe preporučuje ljudima da drže gotovinu kod kuće za hitne situacije. Nemački finansijski regulatori zabrinuti su da banke nisu u potpunosti spremne za veće nestanke struje i smatraju to novim, ranije nepredviđenim rizikom.

Prema Dojče Kreditvirtšhafu, krovnoj organizaciji finansijskog sektora, banke smatraju potpuni nestanak električne energije "malo verovatnim", ali su ipak "u kontaktu sa relevantnim ministarstvima i vlastima" kako bi se pripremile za takav scenario.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis