Biznis vesti

"Vreme jeftine energije je iza nas": Evropa već primenjuje niz mera za uštedu struje, Mihajlović: Pripremamo preporuke

Komentari

Autor: Dušan Hadži Nikolić

26/08/2022

-

19:33

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sve više evropskih zemalja i gradova se priprema za energetski neizvesnu zimu, pa mnogi uvode pravila štednje za građane i pravne subjekte. Evropa strahuje od energetske krize izazvane ruskom invazijom na Ukrajinu, a među zemljama koje su već usvojile određene mere za uštedu električne energije su i Nemačka, Španija, Austrija, a spisku se pre nekoliko dana pridružila i Severna Makedonija, kao i druge države na Zapadnom Balkanu.

Tako će u Makedoniji mere štednje energije, poput gašenja javne rasvete ili ograničenja temperature grejanja, važiti od 1. septembra. 

Mere bi trebalo da omoguće uštedu struje do 15 odsto. Date su preporuke domaćinstvima i preduzećima, ali i konkretni zadaci državnim institucijama. Gašenje dekorativne rasvete na javnim zgradama i spomenicima kulture, uključivanje bojlera noću po jeftinoj struji - samo su neke od preporuka vlade u Skoplju.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović je izjavila da će Ministarstvo uskoro predstaviti dokument sa preporukama za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije.

"Predložićemo određene preporuke za štednju, pre svega kada je reč o državnoj upravi, preduzećima u državnom vlasništvu, gradovima i opštinama, državnim ustanovama, kao i za privredu i domaćinstva. Neki od predloga biće racionalnija upotreba javne rasvete, ograničenje rada dekorativne rasvete na javnim objektima, korišćenje LED rasvete, zamena stolarije i generalno unapređenje energetske efikasnosti, postavljanje solarnih panela, prelazak sa grejanja na struju na drugi vid grejanja i korišćenje toplotnih pumpi. Takođe, sva JP treba da naprave plan uštede i da taj plan sprovode", rekla je Mihajlović.

Ona je napomenula da, kada je reč o domaćinstvima, apeluje odavno na sve da racionalnije koriste energiju, da ne uključuju rashladne uređaje sa otvorenim prozorima, da gase uređaje koje u tom trenutku ne koriste, da takođe za grejanje ne koriste električnu energiju, već da koriste druge energente. 

"Koliko god to delovalo malo, obezbedićemo određene uštede u količini utrošene energije, novcu na nacionalnom nivou, a to će doneti i uštede i treba da se trudimo da što više štedimo u narednim mesecima, jer cene nisu realne", rekla Mihajlović.

S druge strane, nadležni ističu da restrikcije struje u Srbiji nisu opcija. Kada su u pitanju isključenja struje za domaćinstva i privredu, predsednik Aleksandar Vučić i danas je ponovio da trenutno nema ni govora o restrikcijama električne energije. Istakao je, takođe da, Srbiju čeka težak period po pitanju energenata i da neće biti lako.

"Da li će biti lako, neće biti lako. Onima koji kažu da pravimo planove za restrikciju. Da vam kažem, sve zemlje u Evropi su već napravile te planove, Srbija ih još nije napravila jer se nadamo da ćemo imati dovoljno novca da se iščupamo. Borićemo se da zagrejemo svaku kuću, da imamo svetlo u svakoj kući, a da li će biti  teško - da, biće teško", poručio je Vučić.

Koliko može da se uštedi gašenjem rasvete?

Zahvaljujući merama štednje, Makedonija se nada da će uštedeti 15 posto energije, sa druge strane energetičari u Srbiji ističu da gašenje javne rasvete ne donosi veliku uštedu energije, ali ima bitan psihološki efekat.

"Poruka je važna tu, ja bih rekao da je to čak i važnije, jer onda ako na svim frontovima štedimo, efekti će ipak biti ukupno možda i do pet posto, što nije za potcenjivanje za narednu zimu", kaže profesor Nikola Rajaković.

U Zagrebu su već određene temperature hlađenja i grejanja, a o rasveti će se još raspravljati.

"Činjenica je da nam treba ušteda energije i da smo se prilično navikli na vreme jeftine enrgije, gde smo energiju uzimali zdravo za gotovo i nismo je štedeli. Zdravorazumska je logika da u ovoj situaciji u kojoj se Evropa sada nalazi, sa izazovima za nabavkom energenata, za očekivati je da svi krenemo prema nekoj varijatni štednje", navodi Ivan Brodić, iz Enrergypressa.

Pexels

 

Grad Beograd, u pisanom odgovoru nam je saopštio da što se štednje tiče, odluke će donositi u skladu sa odlukama Vlade. Premijerka Srbije je ranije izjavila da se ukrasno osvetljenje neće gasiti - zbog turizma. Na pitanje da li će mere štednje podrazumevati da se gasi ukrasna rasveta na ulicama, kako što je to slučaj u Severnoj Makedoniji, premijerka je rekla da mnogo turista posećuje Beograd za praznike upravo jer je jedan od najlepših i najsvetlijih gradova, te da bi takva odluka štetila turizmu. Brnabić je stoga izrazila nadu da Srbija neće biti u situaciju da sprovodi drastične mere štednje.

"Sigurno je da ne treba preterivati sa tim šljaštećim osvetljenjem do beskonačnosti, ali pošto je Beograd očevidno postao nekako zimska turistička destinacija, mora se i tome voditi računa, dakle kao i u svim stvarima u životu neki balans, neka ravnoteža mora da se ima", smatra Rajaković.

A trošak za ukrasno osvetljenje će zbog rasta cena enrgenata narednih meseci biti veći.

"Meni se čini da je vreme jeftine energije na neko vreme iza nas, osim ako uđemo u relativno duboku recesiju, što se nadamo iz drugih razloga da nećemo i da će potražnja za energentima pasti pa posledično i cena", kaže Brodić.

Hrvatska će gas nabavljati iz terminala na ostrvu Krk, međutim iako EU nije našla dovoljno alternativnih izvora uglja, Brodić navodi da zima neće biti krizna. Slično govore i vlasti u Srbiji, a sa tim se slažu i energetičari.

"Gledajući situaciju u ovom trenutku ja mislim da ćemo mi proći bez restrikcija, mislim da je sa gasom manje više ako ne bude nekih većih iznenađenje situacija relativno dobra, da bilans je tu negde gotovo zatvoren za narednu zimu ako ne bude ekstremno velika zima", smatra Rajaković.

Kako Evropa štedi?

Nemačka je jedna od prvih zemalja koja već konkretnim merama smanjuje potrošnju energije, spremajući se za preteću energetsku krizu. Hanover je, na primer, najavio mere uštede energije, kao što je gašenje tople vode u tuševima i kupatilima u gradskim zgradama i rekreativnim centrima. Takođe, opštinske zgrade grejaće se samo od 1. oktobra do 31. marta na sobnoj temperaturi ne višoj od 20 Celzijusa, uz zabranu upotrebe mobilnih klima uređaja i grejača.

Kako piše DW, u Kelnu se sada noću gase svetla na više od 130 zgrada. Da bi se potrošnja smanjila za 15 odsto, kako je to odredila Evropska unija, štedi se gde se može. Klima uređaji se u gradskim kancelarijama koriste štedljivo, zimi bi te prostorije trebalo da se zagrevaju samo na 19 stepeni. Voda u bazenima je osetno hladnija. 

Ono što je verovatno najzanimljivije jeste čuvena kelnska katedrala. Kada je sve normalno ona se i po danu i po noći vidi iz daljine, još dok se putnik nalazi kilometrima udaljen od Kelna. Ali, katedrala je sada nakon 23:00 – u mraku. 

profimedia

 

I Beč je već doneo odluku za zimu, pa tako ove godine neće biti božićnog osvetljenja centralne bečke ulice Ring. Na trgu Rathausplac ostaje božićno osvetljenje, ali će se ono uključiti tek kada padne mrak, a ne kao do sada u sumrak.

Energetska kriza dovodi u pitanje čak odigravanje fudbalskih utakmica nove sezone prvenstva noću, pod reflektorima. Reflektori, ali i grejači za teren postaju, zbog drastičnog rasta cene struje, sve više luksuz za fudbalske klubove, posebno manje.

Grejači za oko 7.500 kavdratnih mera travnjaka moraju biti uključeni čim tri noći zaredom pred utakmicu temperature padnu ispod nule. Reflektori se pale na utakmicama Bundeslige čak i ako se igra danju, zbog kvalitetnije televizijske slike.

I Španija je, kako piše Blumberg, objavila nova pravila koja predviđaju da nijednom preduzeću neće biti dozvoljeno da hladi unutrašnjost ispod 27 stepeni Celzijusovih ili da je greje iznad 19 stepeni zimi. Mere će biti na snazi do novembra 2023, a Uredba takođe predviđa obustavu osvetljenja spomenika, zabranjuje prodavnicama da osvetle svoje izloge posle 22 sata.

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Zoran

27.08.2022 09:46

Kako da se štedi kada se fakturiše nezakonitim cenovnikom , pa kada ne potrošite ni jedan kwh vi dobijate da platite oko 947 din za stavke koje se fakturišu nezakonito. Da bi se u to uverili ukucajte: KALKULATOR POTROŠNJE ZA DOMAĆINSTVA i uverite se . Zaduživanje za OBRAČUNSKU SNAGU, Trošak garantovanog snabdevača, akciza, , taksa za javni medijski servis (ako nema potrošnje kwh nemože se ni ta stavka fakturisati) Ako za odobrenu snagu od 6,9 kw, i trofazni priključak dobijete da platite 947,24 din jasno je da vaš račun ima ugrađeni REKET koji svi korisnici u Srbiji plaćaju svakog meseca a godišnje po korisniku iznosi 11.366,88 din . ako to pomnožimo sa brojem električnih brojila u Srbiji oko 3.500.000 dobija se koliko korisnici plaćaju nešto što nije zakonita naplata =39.784.080.000 din.

Biznis