Evropa

RAT U UKRAJINI Tokom noći granatiran Nikopolj, u Kijevu počela vanredna isključenja struje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/11/2022

-

08:09

RAT U UKRAJINI Tokom noći granatiran Nikopolj, u Kijevu počela vanredna isključenja struje
RAT U UKRAJINI Tokom noći granatiran Nikopolj, u Kijevu počela vanredna isključenja struje - Copyright Tanjug AP/Bernat Armangue, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 270. dan rata u Ukrajini. Uprkos upozorenju Međunarodne agencije za atomsku energiju da se okončaju sve akcije u ukrajinskim nuklearnim elektranama, nastavilo se s granatiranjem NE Zaporožje, a dve strane se međusobno optužuju. Naime, juče je savetnik direktora ruske kompanije za proizvodnju nuklearne energije saopštio da je zabeleženo 15 pogodaka u objekte elektrane. Nedugo nakon toga, Ukrajinska uprava zaporoške nuklearne elektrane saopštila je da ruske snage stoje iza granatiranja.

Ključni događaji

  • Ruske snage izvele skoro 400 artiljerijskih udara u istočnom delu Ukrajine, tvrdi Zelenski
  • Nastavljeno granatiranje NE Zaporožje, IAEA osudila napad
  • Erdogan tvrdi da izolacije Rusije dovesti do ozbiljnih posledica po evropske zemlje. 
  • U Kijevu situacija sa električnom energijom pod kontrolom

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.00 SAD o ubistvu Rusa u Ukrajini: Svi snose posledice za zlocine

Američka izaslanica za ratne zločine Bet van Šak izjavila je danas da su SAD upoznate sa optužbama da su ukrajinske snage ubile ruske vojnike i poručila da bi sve strane trebalo da snose posledice ako su počinile zločine tokom sukoba.

"Očigledno da to pomno pratimo. Veoma je važno naglasiti da se ratni zakoni pođednako odnose na sve strane: kako na državu agresora, tako i na državu koja se brani, i to u jednakoj meri", navela je ona tokom telefonskog brifinga sa novinarima.

Istovremeno je naglasila da "sve strane u konfliktu moraju da poštuju međunarodno pravo ili da se suoče sa posledicama", prenosi Rojters.

22.50 UN ne mogu da utvrde odgovorne za napade na NE Zaporožje

Ujedinjene nacije ne mogu da utvrde odgovorne za napade na nuklearnu elektranu Zaporožje (ZNPP), rekao je danas Farhan Hak, zamenik portparola generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

"Pa, mi nemamo mogućnost da utvrdimo napade. Želimo da svi napadi prestanu", rekao je on, dodajući da deli zabrinutost generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grosija i podržava njegov poziv svim stranama da se zaustave svi sukobi oko tog postrojenja, preneo je TASS.

21.04 IAEA: NE Zaporožje bezbedna uprkos granatiranju

Nuklearna elektrana Zaporožje u Ukrajini, koja je pod ruskom kontrolom, je bezbedna uprkos granatiranju tokom vikenda koje je izazvalo veliku štetu, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nakon što su njeni stručnjaci obišli taj objekat.

Potvrđeno je da je uprkos ozbiljnom granatiranju ključna oprema ostala netaknuta i da ne postoji zabrinutost za nuklearnu bezbednost, navodi se u saopštenju IAEA koje je preneo Rojters.

20.05 Novak: Rusija neće isporučivati naftu onima koji ograniče cenu

Rusija ne planira da isporučuje naftu ili naftne derivate zemljama koje će uvesti ograničenje cena, rekao je novinarima potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

"Rusija potvrđuje svoj status pouzdanog snabdevača energijom na globalnom tržištu i tržišni status naših odnosa sa partnerima. S tim u vezi, ne planiramo da isporučujemo naftu i naftne derivate u zemlje koje će koristiti princip ograničenja cena, uz dalje preusmeravanje snabdevanja na tržišno orijentisane partnere ili uz smanjenje proizvodnje", istakao je Novak, preneo je TASS.

19.02 Makron: Spremili smo više od 100 miliona evra za Moldaviju

Predsednik Francuske Emanuel Makron najavio je danas paket pomoći za Moldaviju vredan preko 100 miliona evra.

"Kako bismo odgovorili na hitne potrebe Moldavije, odlučili smo da obezbedimo izuzetan paket pomoći vrednosti veće od 100 miliona evra", rekao je Makron posle sastanka "Platforma za podršku Moldaviji", koji je u Parizu organizovan na inicijativu Francuske, Nemačke i Rumunije, prenosi Rojters.

17.55 Berbok: Nemačka i evropski saveznici neće ostaviti Moldaviju u mraku i hladnoći

Nemačka i njeni evropski saveznici će ove zime stati uz Moldaviju i neće dozvoliti predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da baci tu zemlju na kolena, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

"Nećemo ostaviti Moldaviju samu u hladnoći ili mraku, niti u nadolazećoj recesiji", rekla je Berbok novinarima na donatorskoj konferenciji za Moldaviju koja se održava u Parizu, preneo je Rojters. Ona je obećala oko 30 miliona evra dodatne podrške Moldaviji, povrh 90 miliona koje je Nemačka već stavila toj zemlji na raspolaganje ove godine.

14.52 Zelenski pozvao NATO da zaštiti ukrajinske nuklearke

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je članice NATO da garantuju zaštitu ukrajinskih nuklearnih elektrana od ruskih sabotaža. Zelenski je u video obraćanju Parlamentarnoj skupštini NATO-a u Madridu rekao da su svi zainteresovani da ne bude opasnih incidenata u nuklearnim elektranama kao i da je potrebna "zagarantovana zaštita od ruskih sabotaža u njima", objavio je Rojters.

14.52 Lihačov: Postoji rizik od nuklearne nesreće u Zaporožju

Šef ruske državne agencije za atomsku energiju Rosatom Aleksej Lihačov upozorio je danas da postoji rizik od nuklearne nesreće u nuklearnoj elektrani Zaporožje nakon ponovnog granatiranja tokom vikenda.

"Postrojenje je u opasnosti od nuklearnog akcidenta. Celu noć smo vodili pregovore sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA)”, izjavio je generalni direktor Rosatoma, preneo je Interfaks.

Lihačov je istakao da je IAEA pozvala na stvaranje bezbednosne zone oko nuklearke i ukazao da bi to bilo moguće samo uz odobrenje SAD, objavio je Rojters.

IAEA je najavila da će danas izvršiti procenu uticaja granatiranja nuklearne elektrane nakon što je lokacija više desetina puta granatirana tokom vikenda.

profimedia

 

13.20 Zelenski: Ukrajina će izdržati i pobediti

Predsednik Volodimir Zelenski poručio je danas povodom Dana dostojanstva i slobode Ukrajine da će "zemlja izdržati i pobediti". Slaveći žrtve koje je ukrajinski narod podneo tokom ruske vojne operacije, uz poruku da će njegova

Dan dostojanstva i slobode uveden je kao znak sećanja na proevropske proteste 2013/2014. godine koji su postali poznati kao Evromajdan ili Revolucija dostojanstva i Narandžasta revolucija 2004. godine, podseća u izveštaju Rojters.

13.01 U Kijevu počela vanredna isključenja struje

U ukrajinskoj prestonici Kijevu danas su počela vanredna isključenja struje, saopštila je pres-služba gradske elektroenergetske kompanije.

"U Kijevu su u toku vanredna isključenja struje", navodi se u saopštenju kompanije objavljenom na sajtu, prenela je agencija TAS S.

Ranije su počela i vanredna isključenja struje u oblasti Odese. Elektroenergetska kompanija Ukrenergo saopštila je ranije da će od danas biti uvedena isključenja struje širom Ukrajine.

Ruski raketni udari uništili su skoro polovinu ukrajinskog energetskog sistema, a gradske vlasti u Kijevu upozorile su prošle nedelje da je moguće potpuno gašenje električne mreže u glavnom gradu.

Tanjug/AP/Andrew Kravchenko

 

12.39 Erdogan: Brašno od ruske pšenice za nerazvijene zemlje

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potvrdio je da se dogovorio sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da se u Turskoj proizvodi brašno od ruske pšenice i besplatno se šalje u najmanje razvijene zemlje kako bi se ublažila globalna kriza sa hranom, javila je danas televizija Haberturk.

12.38 Kremlj: Rusija će privesti pravdi pocinioce ratnih zločina

Kremlj je danas saopštio da će privesti pravdi one koji su odgovorni za navodno pogubljenje ruskih ratnih zarobljenika u Ukrajini i da će učiniti sve što je moguće da skrene pažnju na ratne zločine.

"Nema sumnje da će sama Rusija tražiti počinioce tog zločina i oni moraju da budu pronađeni i kažnjeni", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

12.21 Ukrajina do sad izvezla 16,2 miliona tona žitarica

Ukrajina je do sada izvezla blizu 16,2 miliona tona žitarica u periodu 2022/23, što je 31,7 odsto manje u odnosu na 23,8 miliona tona izvezenih u istoj fazi prethodne sezone, pokazali su danas podaci ministarstva poljoprivrede.

Izvozom je obuhvaćeno blizu 6,3 miliona tona pšenice, 8,6 miliona tona kukuruza i 1,3 miliona tona ječma, preneo je Rojters.

10.58 Pogledajte prilog Euronews Srbija o situaciji u Ukrajini

Euronews

10.13 Nemačka Poljskoj nudi sistem za odbranu od raketa "Patriot"

Nemačka namerava da Poljskoj stavi na raspolaganje sistem za odbranu od raketa "Patriot".

"Ponudili smo Poljskoj podršku u zaštiti vazdušnog prostora, našim Eurofajterima i sistemom 'Patriot'", rekla je ministarka odbrane Nemačke Kristine Lambreht dnevniku "Rajniše Post".

Ona je naglasila da, kao posledica pada raketa na poljsku teritoriju prošle nedelje, NATO mora bolje da postavi svoju vazdušnu odbranu.

"To važi posebno za NATO partnere kao što su Poljska, Slovačka i baltičke zemlje, koje se direktno graniče sa Rusijom i Ukrajinom", objasnila je Lambreht.

09.44 "Normalizacija samo ako se promeni rukovodstvo u Kijevu"

Bilo kakva normalizacija odnosa između Moskve i Kijeva može da se desi tek sa promenom rukovodstva u Kijevu, rekao je ruski senator Konstantin Kosačev, prenosi CNN.

09.41 Kijev se "sprema za najgoru zimu u životu"

Ukrajinci koji žive u Kijevu spremaju se za "najgoru zimu u svom životu" uz temperature koje naglo padaju i česte napade Rusa na energetsku infrastrukturu, prenosi Gardijan.

Situacija u Kijevu i drugim velikim gradovima drastično se pogoršala nakon najvećeg napada na elektroenergetsku mrežu zemlje u utorak. Ukrajinski državni operater mreže Ukrenergo izvestio je da 40 odsto Ukrajinaca ima poteškoće zbog oštećenj najmanje 15 glavnih energetskih čvorišta širom zemlje.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko naglasio je potrebu da građani budu spremni i otporni u slučaju potencijalnog nestanka struje.

"Najgori scenario. Zapravo, ne volim da pričam o tome, ali moram da budem spreman ako (ne) budemo imali struju, vodu, grejanje, komunikaciju", rekao je on za AP u petak.

Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

 

09.36 Krozeto: Tražićemo od parlamenta zakon o snabdevanju Ukrajine

Italijanska vlada tražiće od parlamenta da odobri novi zakon o vojnom i civilnom snabdevanju Ukrajine tokom 2023. godine, izjavio je ministar odbrane Gvido Krozeto. Vlada može svaki put da pošalje pomoć Ukrajini bez traženja ovlašćenja parlamenta na osnovu uredbe koja ističe krajem godine, preneo je Rojters.

"Ministarstvo odbrane će uskoro predložiti da se ista mera obnovi, produžavajući je na celu 2023. godinu", rekao je Krozeto u intervjuu za italijanski list Il Foljo.

08.15 Predstavnik UN u Zaporožju nakon udara

Predstavnik Ujedinjenih nacija izvršiće danas procenu nuklearne elektrane u Zaporožju, nakon što je lokacija gde se nalazi nukelarna elektrana granatirana više desetina puta tokom vikenda.

Eksplozije su oštetile zgrade i opremu, iako nijedna nije bila "kritična" za nuklearnu sigurnost i sigurnost, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Šef IAEA Rafael Grosi rekao je po sredi "igranje s vatrom“, dodajući da "to mora odmah prestati".

"Ponovljeno granatiranje lokacije ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje (ZNPP) oštetilo je zgrade, sisteme i opremu, a neke od eksplozija su se dogodile u blizini reaktora", naveli su u saoptenju IAEA.

Agencija je saopštila da je elektrana pogođena sa "više od deset eksplozija u roku od 40 minuta", iako su nivoi radijacije na lokaciji ostali normalni i da nema izveštaja o žrtvama.

08.06 Granatiran Nikopolj

Grad Nikopolj na jugu Ukrajine granatiran je tokom noći, saopštili su gradski zvaničnici.

Rakete su, kako se izveštava, pogodile stambenu oblast u kojoj je povređen 78-godišnji muškarac, prenosi Kijev Independent navode guvernera grada Valentina Rezničenka.

07.10 Muzej u Hersonu uništen i opljačkan

Vrhovna Rada objavila je fotografije muzeja u Hersonu iz kojeg se nedavno povukla ruska vojska. Kako se može videti na fotografijama, zbirka je odneta ili uništena. Vitrine s predmetima su polupane, a izloženi artefakti su ukradeni.

06.40 Zelenski: Ruske snage izvele skoro 400 artiljerijskih udara

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su ruske snage u toku današnjeg dana izvele skoro 400 artiljerijskih udara u istočnim regionima Ukrajine. "Najžešće borbe, kao i ranije, vode se u regionu Donjecka. Iako je danas bilo manje napada zbog pogoršanja vremena, obim ruskog granatiranja je nažalost i dalje izuzetno velik", rekao je Zelenski, prenosi Rojters.

06.22 Međusobne optužbe Kijeva i Moskve za granatiranje nuklearke u Zaporožju

Ukrajinska uprava zaporoške nuklearne elektrane saopštila je da ruske snage stoje iza jučerašnjeg i jutrošnjeg granatiranja pogona nuklearke, što je u suprotnosti sa tvrdnjama Moskve da su artiljerijske udare izvršile ukrajinske snage.

Kompanija za nuklearnu energiju Energoatom saopštila je da je registrovano najmanje 12 pogodaka u infrastrukturne objekte elektrane, prenosi Rojters.

Energoatom objavio je na Telegramu da spisak oštećene opreme ukazuje da su napadači "gađali i onesposobili upravo onu infrastrukturu koja je bila neophodna za ponovno pokretanje blokova 5 i 6" i obnavljanje proizvodnje električne energije.

06.07 Nastavljeno granatiranje NE Zaporožje, IAEA osudila napad

Granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje se nastavlja i do sada je zabeleženo 15 pogodaka u objekte elektrane, izjavio je danas Renat Karča, savetnik direktora ruske kompanije za proizvodnju nuklearne energije Rosenergoatom.

"Oni nisu samo juče granatirali, oni granatiraju danas, granatiraju sada. Do sada je zabeleženo oko 15 pogodaka u objekte nuklearne elektrane. Svaki artiljerijski udar na nuklearnu elektranu dovodi u opasnost nuklearnu bezbednost", rekao je Karča za TASS.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) osudila je napad na nukleranu elektranu Zaporožje u Ukrajini, koja je pod kontolom ruskih snaga, preneo je Rojters. IAEA je zatražila da oni koji stoje iza napada odmah prestanu sa njim.

Komentari (0)

Evropa