Evropa

Evropski poslanici pisali Ursuli fon der Lajen, traže da se ukine roming između zemalja EU i Zapadnog Balkana

Komentari

Autor: Euronws Srbija

22/11/2022

-

20:12

Evropski poslanici pisali Ursuli fon der Lajen, traže da se ukine roming između zemalja EU i Zapadnog Balkana
Evropski poslanici pisali Ursuli fon der Lajen, traže da se ukine roming između zemalja EU i Zapadnog Balkana - Copyright Tamjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Više evropskih poslanika poslalo je pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen tražeći da se ukine naknada za roming između zemalja članica EU i zemalja Zapadnog Balkana.

U pismu ističu da je važno da pod jednim krovom okupe sve one koji dele evropske vrednosti.

"Države Zapadnog Balkana su dokazale da su pouzdani parteneri EU. Sa preporukama Evropske komisije od 12. oktobra da se BiH dodeli status kandidata, postignuta je još jedna prekretnica u politici proširenja Unije. Jasno je da će pristupni pregovori sa ovim državama nastaviti još neko vreme kako bi se osigurali svi potrebni kriterijumi. Međutim, važan korak bi mogao da se napravi upravo sada ukidanjem niza barijera romiga, omogućavajući državama Zapadnog Balkana i njihovim građanima da se približe EU", navodi se u pismu.

Traži se da Evropska komisija brzo predstavi jasnu mapu puta kako bi se ukinuo roming, čime bi se proširila evropska zona slobodnog rominga od čega bi dobrobit, kako navode, bila za građane. Pismo je potpisalo više desetina poslanika.

Komentari (0)

Evropa