Evropa

RAT U UKRAJINI Evropski parlament pod sajber napadom,Ukrajina će zatražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/11/2022

-

08:46

RAT U UKRAJINI Evropski parlament pod sajber napadom,Ukrajina će zatražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN
RAT U UKRAJINI Evropski parlament pod sajber napadom,Ukrajina će zatražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN - Copyright Tanjug/AP/Bernat Armangue, Evgeniy Maloletka, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 272. dan rata u Ukrajini. Ukrajina je juče demantovala tvrdnju ruske kompanije Gasprom da zadržava gas namenjen Moldaviji. Oni optužuju Rusiju da koristi gas kao političko oruđe. Sa druge strane, Rusi tvrde da se tokom jučerašnjeg dana dogodio napad dronovima na Sevastopolj. Takođe, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je juče da nije postignut nikakav suštinski napredak ka stvaranju bezbednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje. U svakom slučaju, zima stiže a SZO upozorava da će zbog toga životi miliona Ukrajinaca biti ugroženi.

Ključni događaji:

  • Ukrajina: Ne zadržavamo gas namenjen Moldaviji
  • Šolc:Nemačka mora biti spremna za eskalaciju u Ukrajini
  • Rusi tvrde da se dogodio napad dronovima na Sevastopolj
  • Marčenko: Uklrajini stiglo jos 2,5 milijarde evra pomoći od EU
  • Ruske granate pale na humanitarni centar, poginuo dobrovoljac
  • ZO: Životi miliona Ukrajinaca biće ugroženi tokom zime

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.04 Peskov: Putin ne planira telefonski razgovor sa Makronom

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da predsednik Rusije Vladimir Putin još uvek ne planira telefonski razgovor sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom. Navodi da datumi razgovora još nisu dogovoreni niti da postoje konkretni predlozi za njihovu organizaciju, prenose RIA Novosti.

21.10 Lavrov: Rezoluciju Evropskog parlamenta treba da komentarišu lekari

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov osudio je danas rezoluciju Evropskog parlamenta kojom se Rusija proglašava "sponzorom terorizma“ i ocenio da nju treba da komentarišu lekari.
"Po mom mišljenju, sve je jasno normalnim ljudima, a ja nemam medicinsko obrazovanje (da bih komentarisao tu odluku)“, rekao je Lavrov televiziji "Rusija-1".

19.45 Tokajev: Vrme je za kolektivno traganje za mirom u Ukrajini

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev izjavio je danas da je vreme za kolektivno traganje za mirom u Ukrajini.

"Što se tiče Ukrajine, verujem da je došlo vreme za zajedničko kolektivno traženje formule mira. Svaki rat se završava mirovnim pregovorima", rekao je Tokajev nakon samita šestočlane Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u Jerevanu, a prenosi Rojters. Kako je naveo, mora se iskoristiti svaka šansa da se postigne barem primirje.

19.30 Podoljak: Svaki napad Rusije samo jača naš karakter

Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika, rekao je da svaki novi napad Rusije "samo jača naš karakter". "Ako Moskva zaista veruje da će nestanak struje naterati Ukrajince da svrgnu vladu i da mole za milost, onda posle 9 meseci rata Kremlj još uvek ne zna ništa o Ukrajini", naveo je on.

19.10 Zalužnji: Ukrajinske snage oborile 51 od 67 ruskih raketa

Ukrajinske odbrambene snage oborile su 51 od 67 ruskih krstarećih raketa koje su danas lansirane, izjavio je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji.

On je na Telegramu napisao da je samo na Kijev lansirano 30 projektila, dodajući da je 20 oboreno, preneo je Rojters. Najmanje tri osobe ubijene su u današnjem ruskom raketiranju dvospratne zgrade u Kijevu. Eksplozije su se čule i u regionima Dnjepropetrovsk i Nikolajev, a prijavljeno je nekoliko udara.

18.15 Ukrajina će zatražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija

Ukrajina će zatražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj bi tema bila najnoviji ruski udari na objekte za proizvodnju električne energije, izjavio je danas predsednik Volodimir Zelenski.

"Ubistva civila i uništavanje civilne infrastrukture su akti terora. Ukrajina će nastaviti da zahteva odlučan odgovor sveta na ove zločine", napisao je Zelenski na Tviteru.

Ukrajinska državna atomska agencija Energoatom saopštila je ranije danas da je nekoliko blokova ukrajinske nuklearne elektrane Pivdenoukrajinska ugašeno zbog gubitka električne energije tokom ruskih vazdušnih napada širom Ukrajine.

17.50 SAD odobrile još 400 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini

Sjedinjene Američke Države su odobrile dodatnih 400 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, u kojoj će se naći oružje, municija i oprema za protivvazdušnu odbranu, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Artiljerijska municija, rakete protivvazdušne odbrane i taktička vozila koje pružamo najbolje će služiti Ukrajini na bojnom polju", naveo je Blinken u saopštenju, preneo je Rojters. Predsednik DŽozef Bajden rekao je da očekuje da će se američka pomoć Ukrajini nastaviti bez prekida, uprkos skepticizmu republikanaca.

17.20 Metsola: Moj odgovor je - slava Ukrajini

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola potvrdila je da je bila izložena "sofisticiranim sajber napadima", nekoliko sati nakon što su poslanici Evropskog parlamenta glasali da se Rusija proglasi državom sponzorom terorizma.

Prokremljovska grupa preuzela je odgovornost za napad uskraćivanjem usluge na veb stranicu Evropskog parlamenta, rekla je ona. Ona je dodala da IT stručnjaci "odbijaju" sajber napade i štite sisteme.

16.50 Sajber napad na Evropski parlament

Evropski parlament je pogođen sajber napadom, rekli su zvaničnici, nekoliko sati nakon što je izglasao da se Rusija proglasi državom sponzorom terorizma.

Portparol Evropskog parlamenta rekao je da službe parlamenta rade na tome da reše problem.

16.30 Rusko Ministarstvo odbrane: U Rusiju iz zarobljeništva vraćeno 35 ruskih vojnika

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da su dans održani pregovori u kojima je sa teritorije pod kontrolom ukrajinskih snaga vraćeno 35 ruskih vojnika.

"Vojnici će biti prebačeni vazdušnim putem u Mosku na lečenje i rehabilitaciju u medicinske ustanove Ministarstva odbrane Rusije", navodi se u saopštenju.

16.00 U napadu na Kijev poginula devojka

U današnjem grnatiranju Kijeva poginula je devojka od 17 godina, objavio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko. On je naveo da je troje ljudi stradalo, a da je najmanje 11 povređenih u napadima.

15.47 Ukrajina gasi nuklearke nakon ruskog raketiranja

Nekoliko blokova ukrajinske nukelarne elektrane Pivdenoukrajinska ugašeno je danas zbog gubitka električne energije tokom ruskih vazdušnih napada širom Ukrajine, saopštila je ukrajinska državna atomska agencija Energoatom.

"Sve je u redu sa stanicom, ali nema gde da se proizvede struja", naveo je portparol Energoatoma za oblast Nikolajev, prenosi Rojters.

14.55 Švajcarska se priključila i osmom paketu sankcija EU

Švajcarska vlada donela je danas odluku da se priključi i osmom paketu sankcija EU protiv Rusije. Nove mere, kako je saopšteno posle sednice vlade, stupiće na snagu večeras u 18 časova. Ministarstvo za privredu, obrazovanje i nauku preduzelo je izmenu sankcija i unela na spisak još 30 osoba i organizacija. Preuzete su i druge mere kao što je uvođenje gornje granice cene ruskog gasa i nafte, ograničenja za proizvode od čelika i gvožđa, delove za avioindustriju, kao i svemirsko program.

14.45 Pogođena dvospratnica u Kijevu

Vojna uprava grada Kijeva objavila je da je u raketnom napadu ruskih snaga pogođena dvospratnica u Kijevu. Prema poslednjim informacijama tri osobe su poginule, a šest je povređeno, prenosi ukrajinski Kanal 24.

13.35 Eksplozije u Kijevu

Oko 14 časova po lokalnom vremenu došlo je do granatiranja glavnog grada Ukrajine. Načelnik kijevske regionalne vojne administracije je rekao da je pogođen jedan infrastrukturni objekat i da u regionu deluje protivvazdušna odbrana. Rojters navodi, pozivajući se na gradske zvaničnke, da je u napadu jedna osoba poginula.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko potvrdio je da se dogodio napad na ključnu civilnu infrastrukturu, a nakon eksplozija došlo je do nestanka električne energije u pojedniim mestima.

Eksplozije su se čule u regionima Dnjepropetrovsk i Nikolajev, a prijavljeno je nekoliko udara, dok je ukrajinska PVO uspela da uništi pojedine projektile.

13.00 Ukrajina izdala upozorenje na vazdušne napade

Širom Ukrajine danas je izdato upozorenje na vazdušne napade, a novinska agencija Interfaks-Ukrajina izvestila je o eksplozijama u nekoliko regiona na jugu i jugoistoku Ukrajine, pozivajući se na lokalne medije i aplikaciju Telegram. Ruske snage u nedeljama nakon povlačenja dela svojih snaga na istočnu obalu Dnjepra, sve više gađaju kritčnu infrastrukturu u Ukrajini, prenosi Rojters.

Masivni ruski vazdušni napadi prekinuli su na duže vreme snabdevanja strujom za desetak miliona potrošača što je ukrajinski operater nacionalne elektro-mreže nazvao "kolosalnom štetom".

12.55 G7 za ograničenje cene ruske nafte od 65 do 70 dolara po barelu

Grupa sedam (G7) najrazvijenijih zemalja sveta razmatra ograničenje cene ruske nafte iz mora u rasponu od 65 do 70 dolara po barelu, izveštava Rojters pozivajući se na izjavu neimenovanog diplomate Evropske unije. O tom predlogu su razgovarali i ambasadori 27 zemalja EU s ciljem postizanja zajedničkog stava do kraja dana.

Grupa sedam, uključujući Sjedinjene Države, EU i Australiju, trebalo bi da 5. decembra uvede ograničenje izvozne cene za rusku naftu iz mora, kao deo sankcija prema Moskve zbog njene invazije na Ukrajinu, dodaje britanska agencija.

12.28 Evropski parlament proglasio Rusiju "državnim sponzorom terorizma"

Evropski parlament proglasio je Rusiju "državnim sponzorom terorizma" zbog "brutalnih i nehumanih" dela nanetih Ukrajini i njenim građanima od početka invazije.

"Namerni napadi i zločini koje je izvršila Ruska Federacija nad civilnim stanovništvom Ukrajine, uništavanje civilne infrastrukture i druge ozbiljna kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava predstavljaju akte terora nad ukrajinskim stanovništvom i ratne zločine", rekli su poslanici Evropskog parlamenta u neobavezujućoj, ali veoma simboličnoj rezoluciji, prenosi Euronews.

"U duhu gore navedenog, EP priznaje Rusiju kao državnog sponzora terorizma i kao državu koja koristi sredstva terorizma", navodi se dalje.

Oštra rezolucija je velikom većinom odobrena sa 494 glasa za, 58 protiv i 44 uzdržana tokom mesečnog plenarnog zasedanja u Strazburu.

U tekstu su spojene tri različite rezolucije koje su podnele Evropska narodna partija, Renew Europe i Grupa evropskih konzervativaca i reformista (ECR).

U konačnoj verziji, poslanici EP osuđuju ruski "nezakonit, ničim izazvan i neopravdani agresorski rat" protiv Ukrajine i optužuju rusku vojsku da je počinila dugu listu zločina, kao što su napadi na osnovnu infrastrukturu, ubistvo "hiljada" civila i "stotine" dece, pogubljena po kratkom postupku, otmice, silovanja, uznemiravanja, mučenja, masovna zatvaranja i prisilne deportacije.

"Ova brutalna i nehumana dela izazivaju smrt, patnju, uništenje i raseljavanje", rekli su poslanici Evropskog parlamenta, ističući skoro 40.000 ratnih zločina koji su do sada dokumentovani u Ukrajini.

11.32 Šolc: Nemačka je dovoljno snažna da prebrodi krizu

Nemačka je dovoljno snažna da prebrodi krizu izazvanu ruskom invazijom na Ukrajinu i da iz nje izađe još jača zahvaljujući novom pristupu energetskoj, odbrambenoj i trgovinskoj politici, izjavio je danas kancelar Olaf Šolc. "Otklanjamo manjkavosti u energetskoj i trgovinskoj politici koje su nas dovele u jednostranu zavisnost od Rusije i Kine, naročito“, rekao je Šolc u Bundestagu, donjem domu parlamenta, dodajući da nastavak takvog kursa nije opcija, prenosi Rojters.

11.12 Papa: Rat u Ukrajini sličan Staljinovom genocidu tridesetih

Papa Franja izjavio je danas da su Ukrajinci "mučenici agresije" i uporedio ovaj rat sa "strašnim genocidom" tridesetih godina prošlog veka, kada je bivši sovjetski lider Josif Staljin "primoravao ljude da gladuju". Poglavar Rimokatoličke crkve je ovo rekao danas, na kraju propovedi, koju je održao pred nekoliko hiljada ljudi okupljenih na trgu Svetog Petra u Vatikanu, preneo je Rojters.

Franja je prošle nedelje ponovio da je Vatikan spreman da posreduje između dve strane i učini sve što je moguće kako bi se okončao sukob između Rusije i Ukrajine.

10.48 Sastanak direktora IAEA sa predstavnicima Rusije o bezbednosti NE Zaporožje 

Prvi čovek Međunarodne agencije za nuklearnu energiju pri UN (IAEA) Rafaelo Grosi sastao se danas u Istanbulu sa ruskom delegacijom, kako bi razgovarali o bezbednosti u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje koju kontroliše Rusija, saopšteno je iz IAEA.

Kako se navodi u saopštenju, Grosi je razgovarao sa delegacijom Rusije koju je predvodio generalni direktorat Rosatoma Aleksej Lihačov o hitnom uspostavljanju nuklearne bezbednosne zaštitne zone.

10.12 Zelenski osudio granatiranje bolnice u Zaporoškoj oblasti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski osudio je danas ruski udar na porodilište na jugu Ukrajine, u kojem je, kako su rekli ukrajinski zvaničnici, poginulo novorođenče. Majka nastradale bebe i lekar spašeni su iz ruševina bolnice uništene u raketnom napadu na Vilnjansk, u regionu Zaporožja, saopštile su ukrajinske vlasti, prenosi CNN.

"Teroristička država nastavlja da se bori protiv civila i civilnih objekata. Neprijatelj je ponovo odlučio da pokuša da terorom i ubistvom postigne ono što nije uspeo da postigne za devet meseci i neće uspeti", izjavio je Zelenski.

10.00 Veliki broj ciljeva Rusija gađala iranskim dronovima

Rusija je od septembra lansirala veliki broj iranskih dronova (UAV) na ukrajinske ciljeve, saopštilo je danas britansko ministarstvo odbrane. Može se zaključiti da je Rusija skoro iscrpela svoje trenutne zalihe ovog iranskog oružja i za očekivati je da će Moskva tražiti isporuku nove serije, navodi se u saopštenju britanskog ministarstva objavljenom na Tviteru, prenosi Rojters.

Ruski napadi su bili kombinacija bespilotnih letelica i tradicionalnih oružanih sistema, dodaje se u saopštenju britanskog ministarstva odbrane.

09.33 Guverner Zaporoške oblasti: Raketirano porodiliste, stradala beba

Ruske snage raketirale su jutros porodilište u Zaporoškoj oblasti, tvrdi guverner Zaporoške oblasti Oleksandar Staruh. Staruh je na Telegramu naveo da je novorođenče poginulo u napadu na grad Voljnjansku. "Tuga je ispunila naša srca", naveo je on.

09.25 Volas: Velika Britanija prvi put Ukrajini šalje helikoptere

Britanija šalje helikoptere Ukrajini, prve letelice koje će biti poslate iz Velike Britanije od kako je u februaru počeo sukob. U izveštaju BBC se navodi da su za ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo namenjena tri helikoptera tipa Si King od kojih je jedan već isporučen. U poslednjih šest nedelja, ukrajinske posade su obučavane u Velikoj Britaniji za let i održavanje ovih ratnih letelica koje će se koristiti u akcijama potrage i spasavanja.

09.20 Putin odobrio inicijativu za deblokadu đubriva

Predsednik Rusije Vladimir Putin odobrio je inicijativu čelnika kompanije "Uralhim" Dmitrija Mazepina da UN i Afrička unija odblokiraju 265.000 tona đubriva u evropskim lukama, koje je kompanija spremna da isporuči besplatno, prenosi Ruska gazeta. "Želeo bih da dobijem vaše odobrenje da celu inicijativu pokrenemo od samog početka, da apliciramo kod UN i Afričke unije da nam otključaju svih 260.000 tona. Pod okriljem UN, u dogovoru sa predsednikom Afričke unije, oni će predstavljati zemlje koje imaju poteškoće u snabdevanju đubrivima i mi smo spremni da sklopimo te poslove", rekao je Mazepin. Putin je odgovorio da odobrava inicijativu i da će kompanija imati svaku vrstu pomoći.

08.53 Zaharova o saopštenju UN povodom ubistva ruskih vojnika

Ujedinjene nacije se kriju iza opštih fraza kada iznose ocene ubistva ruskih vojnika u Donbasu, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova. "U ovom slučaju se kriju iza opštih fraza, izbegavajući bilo kakvu procenu činjeničnog stanja“, napisala je Zaharova na Telegramu. Ona je ovako prokomentarisala saopštenje da su Ujedinjene nacije uznemirene bilo kakvim kršenjima ljudskih prava povodom video snimka surovog nasilja nad ruskim vojnicima u Donbasu.

08.45 Ukrajina otvara skloništa s grejanjem, strujom i vodom

Širom Ukrajine će biti otvorena javna skloništa, tzv. Centri nepobedivosti u kojima će najugroženijim građanima 24 sata besplatno biti obezbeđena električna energija, grejanje, voda, internet, mobilna konekcija i lekovi, izjavio je u svom sinoćnjem video obraćanju naciji ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "Ako se masivni ruski napadi ponavljaju i bude jasno da struje neće biti satima, Centri nepobedivosti otvoriće vrata građanima", rekao je Zelenski.

Euronews

08.00 Rusi tvrde da se dogodio napad dronovima na Sevastopolj

Dronovi napadaju grad Sevastopolj na Krimu, a protivvazdušna odbrana oborila dve letelice, rekao je sinoć guverner grada Mihail Razvožajev.

"Dejstvuje naša protivvazdušna odbrana. Napadaju dronovima. Prema preliminarnim informacijama, dve bespilotne letelice su već oborene. Sve snage i službe su u pripravnosti", napisao je Razvožajev na Telegramu, prenela je agencija TASS. Dodao je da civilni objekti nisu oštećeni.

07.30 Šolc: Nemačka mora biti spremna za eskalaciju u Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je juče da Nemačka mora biti spremna za eskalaciju situacije u Ukrajini. Šolc je ovo rekao na konferenciji u Berlinu čiji je domaćin bio list Zidojče cajtung, a prenosi Rojters. Kako je rekao, odbrambeni fond u vrednosti od 100 milijardi evra koji je najavljen nakon početka rata u Ukrajini, rezultat je naučene lekcije o izgradnji odbrambenih zaliha nemačke vojske.

06.55 Ruske granate pale na humanitarni centar, poginuo dobrovoljac

U današnjem ruskom granatiranju centra za distribuciju humanitarne pomoći u gradu Orihiv na jugoistoku Ukrajine, poginuo je jedan dobrovoljac, a dve ženske osobe su ranjene, izjavio je guverner Zaporoške oblasti Oleksandar Staruh. Staruh nije izneo više detalja o napadu na Orihiv, grad udaljen oko 110 kilometara istočno od nuklearne elektrane Zaporožje, koja je granatirana poslednjih nekoliko dana, prenosi Rojters.

Rusija i Ukrajina optužuju se uzajamno za granatiranje nuklearke u kojem je oštetećena zgrada za skladištenje radioaktivnog otpada.

06.45 Peskov: Nema dogovora o bezbednosnoj zoni oko nuklearne elektrane Zaporožje

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je juče da nije postignut nikakav suštinski napredak ka stvaranju bezbednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje. On je istakao da je neophodno "poručiti Ukrajini da povuče teško naoružanje iz nuklearne elektrane Zaporožje, kao i da prekine njeno granatiranje, koje ugrožava celu Evropu", prenosi agencija TASS.

"To je ono što treba da zahtevamo od Ukrajine, da povuče teško naoružanje, da prestane sa granatiranjem, da prestane da ugrožava evropski kontinent", istakao je portparol Kremlja.

06.30 SZO: Životi miliona Ukrajinaca biće ugroženi tokom zime

U Ukrajini će ove zime biti ugroženi životi miliona ljudi zbog uništene ili oštećene energetske infrastrukture, kao i prognoziranih izuzetno niskih temperatura, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija.

"Jednostavno rečeno, ove zime biće najvažnije preživeti", izjavio je regionalni direktor SZO za Evropu dr Hans Henri Kluge i dodao da se ukrajinski zdravstveni sistem ,"suočava sa najtežim danima u ratu do sada'', te da je najbolje rešenje da se sukob što pre okonča, prenosi BBC.

Komentari (0)

Evropa