Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski optužio Rusiju za "energetski teror", EU priprema deveti paket sankcija Rusiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/11/2022

-

08:08

RAT U UKRAJINI Zelenski optužio Rusiju za "energetski teror", EU priprema deveti paket sankcija Rusiji
RAT U UKRAJINI Zelenski optužio Rusiju za "energetski teror", EU priprema deveti paket sankcija Rusiji - Copyright Tanjug/AP/A.Kravchenko,E.Maloletka,E.Lukatsky,B.Armangue,Russian Defense Ministry

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 274. dan rata u Ukrajini. Evropski parlament prethodnog dana doneo je rezoluciju kojom je Rusija označena kao država sponzor terorizma. Na takav potez iz Moskve su stigle burne reakcije, pa je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izneo komentar da "rezolucijom treba da se bave lekari". U traženju konačnog rešenja za prekid rata, uključio se i predsednik Kazahstana, Tokajev, ističući da je došlo vreme za kolektivno traganje za mirom. U međuvremenu, ruske snage sprovele su više napada u kojima je ponovo uništena infrastruktura Ukrajine. Nastavak ruskih napada samo jača karakter Ukrajinaca, ocenio je savetnik ukrajinskog predsednika Podoljak, i ujedno potvrdio da će njegova zemlja tražiti novu hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog planskog uništavanja energetskog sistema zemlje.

Ključni događaji:

  • EU priprema deveti paket sankcija Rusiji

  • Rusija: Sprečen teroristički napad na Turski tok, pritvorena četvorica ruskih državljana
  • Lavrov: Rezoluciju Evropskog parlamenta da komentarišu lekari
  • Tokajev: Vreme je za kolektivno traganje za mirom u Ukrajini
  • Zalužnji: Ukrajinske snage oborile 51 od 67 ruskih raketa
  • SAD odobrile još 400 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini
  • Sajber napad na Evropski parlament
  • Ukrajina će zatražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

   Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

21.30 Zelenski: Uništavanje infrastrukture neće nas oslabiti

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da nova strategija uništavanja ukrajinske infrastrukture koju Rusija sprovodi neće oslabiti njihovu odlučnost u oslobađanju teritorija. U intervjuu za Fajnenšel Tajms, Zelenski se suprtostavio strahovanju zapadnih zemalja od eskalacije sukoba i insistirao na tome da neće biti trajnog rešenja rata ukoliko se Rusija ne povuče sa svih teritorija koje je okupirala, preneo je Gardijan.

"Moramo vratiti sve teritorije, jer verujem da je bojno polje put kada nema diplomatije. Ako ne možete da vratite svoju zemlju u potpunosti rat je jednostavno zamrznut", kazao je ukrajinski lider.

19.20 Stano: EU duboko zabrinuta zbog represivnih ruskih zakona

EU žali zbog represivnih mera koje je usvojila ruska Duma u okrivu zakonodavstva o tzv. stranim agentima i o LGBTI zajednici, saopštio je danas portparol za spoljnu politiku EU Peter Stano.
On je dodao da su nedavno predložene izmene i dopune zakona o državljanstvu takođe duboko zabrinjavajuće.

EU naglašava da ovaj korak "podstiče homofobiju i dodatno produbljuje oštru represiju protiv svakog kritičkog i alternativnog diskursa u kontekstu ruskog ilegalnog, ničim izazvanog i neopravdanog agresorskog rata protiv Ukrajine, koji EU nastavlja da najoštrije osuđuje".

19.00 Putin: Biće teških posledica ako se ograniči cena ruske nafte

Pokušaji pojedinih zapadnih zemalja da uvedu ograničenja na cene ruske nafte mogu dovesti do teških posledica po globalno energetsko tržište, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin u telefonskom razgovoru sa premijerom Iraka Mohamedom al Sudanijem, saopštila je danas pres služba Kremlja.

"Razgovarano je o pokušajima pojedinih zapadnih država da uvedu ograničenja za cenu sirove nafte iz Rusije. Vladimir Putin je istakao da su takve akcije u suprotnosti sa principima tržišnih odnosa i velika je verovatnoća da će dovesti do teških posledica po globalno energetsko tržište", navodi se u saopštenju Kremlja, prenela je agencija TASS.

15.25 Jermak: Iz ruskog zarobljeništva oslobođeno 50 ukrajinskih boraca

Danas je iz ruskog zatočeništva oslobođeno 50 ukrajinskih vojnika, napisao je na društvenim mrežama Andrej Jermak, šef kabineta ukrajnskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Kako je dodao, među njima je 19 branilaca Marijupolja, od kojih je 12 evakuisano iz Azovstalja, kao i 15 zatvorenika iz nuklearne elektrane u Černobilju i sedam sa Zmijskog ostrva.

 

15.23 U šest ukrajinskih regiona sirene za vazdušnu opasnost

U šest ukrajinskih regiona danas su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost, saopštila je služba za upozorenje o vazdušnim napadima. Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Čerkaskoj, Černigovskoj i oblasti Sumi, navela je ukrajinska služba, preneo je TASS.

14.55 Boris Džonson počasni građanin Kijeva

Gradsko veće Kijeva odlučilo ke da bivši britanski premijer bude proglašen počasnim građaninom Kijeva, saopštio je gradonačelnik ukrajinske pretonice Vitalij Kličko na svom Telegram kanalu.

"Džonson je više puta posetio ukrajinsku prestonicu – i u miru i u najdramatičnije vreme naše borbe protiv ruskog agresora. Džonson je učinio i, siguran sam, nastaviće da čini sve što je moguće da obezbedi da Velika Britanija i svetski lideri pruže neophodnu pomoć Ukrajini", napisao je Kličko.

13.53 Konašenkov: Rusija nije ispalila projektile na Kijev

Ruske snage nisu ispalile nijedan projektil na Kijev i razaranja izazvana u gradu rezultat su pada raketa inostranog i ukrajinskog PVO sistema, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane general-poručnik Igor Konašenkov.

On je rekao da juče nije izveden nijedan ruski napad u okviru granica grada Kijeva, a da su sva razaranja u prestonici, o kojima su izvestile kijevske vlasti, nastala kao posledica pada raketa inostranih i ukrajinskih sistema protivvazdušne odbrane raspoređenih u stambenim područjima ukrajinske prestonice, preneo je TAŠ.

13.37 Zaharova: Zapad da utiče na Kijev da obustavi napade na nuklearke

Zapad neprihvatljivo dopušta i namerno podstiče Kijev na nove napade u blizini nuklearne elektrane u Zaporožju i zbog toga Rusija poziva zapadne zemlje da utiču na Ukrajinu da prestane da granatira nuklearku, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

12.55 Peskov: Rusija nije i ne napada civilne objekte u Ukrajini

Rusija nije sprovodila i ne sprovodi napade na civilne objekte tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Prema njegovim rečima, nije bilo i nema napada na civilne objekte u Ukrajini, već samo na ciljeve koji su direktno ili indirektno u vezi sa vojnim sposobnostima. Peskov je, na konferenciji za novinare, istakao da je ruska specijalna vojna operacija imala svoje zadatke koji su izvršeni, objavio je TAS S.

12.27 Kotin: Rusija izazvala opasnost od nuklearne katastrofe

Rusija je izazvala stvarnu opasnost od nuklearne i radioaktivne katastrofe izvođenjem napada u kojima su svi ukrajinski nuklearni reaktori prvi put posle 40 godina isključeni iz elektroenergetske mreže, saopštio je danas šef ukrajinske kompanije za nuklearnu energiju Energoatom Petro Kotin.

Kotin je u saopštenju naveo da je nuklearna elektrana u Zaporožju ponovo priključena na elektromrežu nakon ruskih vazdušnih udara u sredu, a da su rezervni dizel generatori u toj nuklearki isključeni, objavio je Rojters.

12.24 Evropski parlament odobrio 18 milijardi evra za Ukrajinu

Evropski parlament odobrio je 18 milijradi evra za Ukrajinu kako bi prebrodila rat i počela obnovu, saopštila je predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola na svom Tviter nalogu.

"Naša podrška Ukrajini samo postaje jača. Nećemo popustiti", dodale je.

 

 

12.20 Poljska: Nemačko oružje bolje poslati Ukrajini nego nama

Poljski lideri ocenili su danas da bi najbolje bilo da se protivvazdušni sistem, koji je Nemačka ponudila Poljskoj, da Ukrajini radi odbrane od Rusije, javlja AP.

Nemačka je ranije ove nedelje saopštila da je ponudila Varšavi avione "evrofajter" i "patriot" sisteme da brani poljsku teritoriju, nakon što su dve osobe ubijene u blizini granice sa Ukrajinom, posle pada, pretpostavlja se, zalutale ukrajinske rakete. Poljski ministar odbrane Marijuš Blažčak prvobitno je rekao da je primio nemačku ponudu sa "zadovoljstvom".

Međutim, posle ruskog raketnog napada na Ukrajinu u sredu, kada je u Kijevu ubijeno nekoliko ljudi, poljski lideri su rekli da bi bilo bolje da se odbrambeni sistemi rasporede u zapadnoj Ukrajini.

12.14 Ruski ambasador pozvan u MSP Moldavije

Ruski ambasador je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije zbog velikih nestanka struje širom zemlje izazvanih udarima na kritičnu infrastrukturu Ukrajine., javila je Nexta.

12.01 Gradovi u Ukrajini postepeno dobijaju struju

Gradovi u Ukrajini, uključujući glavni grad Kijev, danas postepeno dobijaju struju, dan nakon što su ruski raketni udari izazvali najveće prekide u snabdevanju električnom energijom u Kijevu za devet meseci rata.

Regionalne vlasti su saopštile da je 25 odsto domaćinstava u Kijevu još bez struje, kao i da je vodosnabdevanje u pojedinim oblastima grada obnovljeno, a da će u drugim delovima početi da radi kasnije danas, objavio je Rojters.

U velikom poboljšanju u odnosu na sredu, kada je nestalo struje u celoj Kijevskoj oblasti, danas u Kijevu radi javni prevoz, a autobusi su zamenili tramvaje da bi se uštedela električna energija, navodi se u saopštenju kijevske regionalne vojne administracije.

11.40 Lajen: EU priprema deveti paket sankcija Rusiji

Evropska unija priprema deveti paket sankcija Rusiji, kao odgovor na napad Moskve na Ukrajinu, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen.

''Naporno radimo na tome da udarimo Rusiju tamo gde boli, kako bismo još više otupili njenu sposobnost da vodi rat protiv Ukrajine i danas mogu da objavim da radimo punom parom na devetom paketu sankcija", izjavila je Fon der Lajen tokom posete Finskoj, prenosi Rojters.

Ona je saopštila da je uverena da će vrlo brzo biti odobreno globalno ograničenje cena ruske nafte sa G7 i drugim velikim partnerima.

11.03 Rjabkov: Rusija daje sve od sebe da osigura bezbednost Zaporožja

Rusija daje sve od sebe da što pre reši problem sa Kijevom koji je granatirao nuklearnu elektranu Zaporožje i da osigura bezbednost elektrane, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Rjabkov je kazao da su kontakti sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je pod ruskom kontrolom, bili konstruktivni i donose izvesna obećanja, preneo je Rojters.

10.52 Rusija: Sprečen teroristički napad na Turski tok, pritvorena četvorica ruskih državljana

Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) saopštila je danas da je sprečila teroristički napad ukrajinskih specijalnih snaga na Južni gasni koridor (Turski tok), a građani Ruske Federacije koji su umešani u pripremu terorizma su pritvoreni.

Centar za odnose s javnošću FSB u Rusiji otkrio je ovu informaciju agenciji TASS.

"FSB je sprečio pokušaj ukrajinskih specijalnih snaga da izvedu sabotažu i teroristički čin na Južnom gasnom koridoru, preko kojeg se gas šalje Turskoj i Evropi", rečeno je iz Centra FSB.

Navodi se da su pritvorena četvorica ruskih državljana.

Agencija RIA Novosti ističe da su prilikom pretresa stanova osumnjičenih pronađene četiri magnetne mine, četiri kilograma plastičnog eksploziva, 593.000 rubalja i sredstva za komunikaciju koja sadrže prepisku i pregovore sa vođom ukrajinskih specijalnih službi. 

10.18 Rojters: Rusija i Ukrajina pregovarale u Abu Dabiju prošle nedelje

Predstavnici Rusije i Ukrajine sreli su se prošle nedelje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi razgovarali o mogućoj razmeni zarobljenika, koja bi bila povezana sa nastavkom izvoza ruskog amonijaka u Afriku i Aziju, preko ukrajinskog cevovoda, rekla su Rojtersu tri izvora upoznata sa sastankom.

Izvori su naveli da je u razgovorima posredovala zalivska zemlja i da nisu bile uključene Ujedinjene nacije, uprkos tome što su UN imale centralnu ulogu, uz Tursku, u potpisivanju Sporazuma o izvozu žita i veštačkog đubriva iz Ukrajine i Rusije. Ruska i ukrajinska delegacija putovale su u Abu Dabi 17. novembra, gde su razgovarali o tome da se nastavi izvoz ruskog amonijaka, a da se zauzvrat oslobodi veliki broj ukrajinskih zarobljenika, ali i ruskih, dodali su izvori.

Rojters ističe da zasad nije mogao da utvrdi koliki je napredak postignut tokom razgovora.

10.15 Mađarska upućuje 187 miliona evra pomoći Ukrajini 2023.

Mađarska će uputiti 187 miliona evra finansijske pomoći Ukrajini, kao doprinos planiranom paketu podrške EU toj zemlji u ukupnoj vrednosti do 18 milijardi evra za narednu godinu, navodi se u uredbi mađarske vlade, objavio je danas Rojters. U uredbi, objavljenoj kasno u sredu, ističe se da mađarska vlada nastavlja da učestvuje u finansiranju podrške ratom pogođenoj Ukrajini. Vlada premijera Viktora Orbana navela je da je spremna da plati svoj deo podrške Ukrajini, ali da bi radije platila bilateralno, nego u okviru EU.

10.03 Rojters: Pregovori Moskve i Kijeva o zarobljenicima bez UN

Predstavnici Moskve i Kijeva su u Ujedinjenim Arapskim Emiratima razgovarali o mogućnosti razmene zarobljenika, koja bi bila povezana sa izvozom ruskog amonijaka u Aziju i Afriku, korišćenjem ukrajinskog cevovoda, javlja danas Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.
Amonijak se koristi za proizvodnju đubriva. Tvrdi se da su pregovori održani prošle nedelje bez učešća Ujedinjenih nacija, uprkos značajnoj ulozi svetske organizacije u sporazumu o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka na Crnom moru.

09.21 Ukrajina očekuje uključenje nuklearki do večeras

Ukrajina očekuje da će njene tri nuklearne, koje su u sredu bile ugašene zbog ruskih raketnih napada, biti do večeras ponovo u funkciji, saopštio je ministar energetike German Galušcenko.

"Očekujemo da do uveče nuklearne elektrane počnu da rade, odnosno, da će biti električne energije iz njih i to će značajno smanjiti nestanak električne energije", rekao je Galušcenko za državnu televiziju, preneo je Rojters.

Associated Press

08.55 Zelenski: Rusija sprovodi energetski teror

Zelenski je u obraćanju SB UN rekao da će Ukrajina predložiti rezoluciju kojom se osuđuju ruski napadi na energetska postrojenja za proizvodnju električne energije. Prema njegovim rečima, besmisleno je da zemlja koja vodi zločinački rat ima pravo veta.

"Energetski teror je sličan upotrebi oružja za masovno uništenje kada je napolju temperatura ispod nule, a milioni ljudi ostaju bez struje grejanja i vode usled udara ruskih projektila u energetske objekte. To je očigledan zločin protiv čovečnosti", istakao je on u obraćanju.

Euronews

08.06 Sedamdeset odsto Kijeva bez struje

Ukrajina nastavlja da se bori sa posledicama masovnog raketnog napada koji se odigrao juče, a čak 70 odsto Kijeva i dalje je bez struje dok je snabdevanje vodom delimično obnovljeno.

Prema rečima gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička, energetska industrija, kao i stručnjaci JP Kijevovodokanal radili su cele noći kako bi obnovili snabdevanje vodom. Kličko je dodao da je 70 odsto prestonice bez struje, zbog čega energetske kompanije nastoje da što pre obnove infrastrukturu oštećenu raketnim napadima.

"Istovremeno, treba shvatiti da to ne zavisi samo od njih. Na snabdevanje mrežama strujom utiče i uspostavljanje ravnoteže u energetskom sistemu naše zemlje. Treba razumeti da je Kijev deo nacionalnog energetskog sistema", naglasio je Kličko.

Associated Press • Euronews Serbia

08.02 Lavrov: Rezoluciju Evropskog parlamenta treba da komentarišu lekari

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov osudio je juče rezoluciju Evropskog parlamenta kojom se Rusija proglašava "sponzorom terorizma“ i ocenio da nju treba da komentarišu lekari. "Po mom mišljenju, sve je jasno normalnim ljudima, a ja nemam medicinsko obrazovanje (da bih komentarisao tu odluku)“, rekao je Lavrov televiziji "Rusija-1".

07.51 Tokajev: Vreme je za kolektivno traganje za mirom u Ukrajini

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev izjavio je juče da je vreme za kolektivno traganje za mirom u Ukrajini. "Što se tiče Ukrajine, verujem da je došlo vreme za zajedničko kolektivno traženje formule mira. Svaki rat se završava mirovnim pregovorima", rekao je Tokajev nakon samita šestočlane Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u Jerevanu, a prenosi Rojters. Kako je naveo, mora se iskoristiti svaka šansa da se postigne barem primirje.

07.40 Podoljak: Svaki napad Rusije samo jača naš karakter

Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika, rekao je da svaki novi napad Rusije "samo jača naš karakter". "Ako Moskva zaista veruje da će nestanak struje naterati Ukrajince da svrgnu vladu i da mole za milost, onda posle 9 meseci rata Kremlj još uvek ne zna ništa o Ukrajini", naveo je on.

07.30 Zalužnji: Ukrajinske snage oborile 51 od 67 ruskih raketa

Ukrajinske odbrambene snage oborile su 51 od 67 ruskih krstarećih raketa koje su juče lansirane, izjavio je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji. On je na Telegramu napisao da je samo na Kijev lansirano 30 projektila, dodajući da je 20 oboreno, preneo je Rojters. Najmanje tri osobe ubijene su u jučerašnjem ruskom raketiranju dvospratne zgrade u Kijevu. Eksplozije su se čule i u regionima Dnjepropetrovsk i Nikolajev, a prijavljeno je nekoliko udara.

07.15 Ukrajina će zatražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija

Ukrajina će zatražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj bi tema bila najnoviji ruski udari na objekte za proizvodnju električne energije, izjavio je juče predsednik Volodimir Zelenski.

"Ubistva civila i uništavanje civilne infrastrukture su akti terora. Ukrajina će nastaviti da zahteva odlučan odgovor sveta na ove zločine", napisao je Zelenski na Tviteru.

06.40 SAD odobrile još 400 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini

Sjedinjene Američke Države su odobrile dodatnih 400 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, u kojoj će se naći oružje, municija i oprema za protivvazdušnu odbranu, izjavio je juče američki državni sekretar Entoni Blinken. "Artiljerijska municija, rakete protivvazdušne odbrane i taktička vozila koje pružamo najbolje će služiti Ukrajini na bojnom polju", naveo je Blinken u saopštenju, preneo je Rojters. Predsednik DŽozef Bajden rekao je da očekuje da će se američka pomoć Ukrajini nastaviti bez prekida, uprkos skepticizmu republikanaca.

06.00 Sajber napad na Evropski parlament

Evropski parlament je pogođen sajber napadom, rekli su zvaničnici, nekoliko sati nakon što je izglasao da se Rusija proglasi državom sponzorom terorizma. Portparol Evropskog parlamenta rekao je da službe parlamenta rade na tome da reše problem.

Komentari (0)

Evropa