Evropa

Zemlje EU zajedno nabavljaju gas na svetskom tržištu, iz kupovine isključen ruski

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2022

-

07:42

Zemlje EU zajedno nabavljaju gas na svetskom tržištu, iz kupovine isključen ruski
Zemlje EU zajedno nabavljaju gas na svetskom tržištu, iz kupovine isključen ruski - Copyright profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ministri energetike Evropske unije dogovorili su se da isključe ruski gas iz zajedničke kupovine tokom neformalnog sastanka, saopštila je Evropska komisija.

"Nova pravila će omogućiti državama članicama i energetskim kompanijama da zajednički kupuju gas na globalnim tržištima", navodi se u dokumentu, prenosi TASS.

Međutim, termin ruski gas nije jasno definisan i još je nepoznato da li će se gas proizveden u Rusiji a kupljen uz pomoć posrednika ili lanca posrednika smatrati takvim.

"Zemlje članice su se složile da gasne kompanije i kompanije koje koriste gas u zemljama EU i Energetske zajednice dostave svoje potrebe za uvozom gasa. EU će angažovati pružaoca usluga da izračuna agregatnu tražnju i traži ponude na globalnim tržištima kako bi zadovoljila ukupnu potražnju", navodi se u saopštenju.

Ovaj dogovor bi tek trebalo da bude zvanično usvojen tokom zakazanog sastanka Energetskog saveta EU, planiranog u decembru.

Češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela, čija zemlja predsedava Savetom EU do januara, rekao je posle neformalnog sastanka da su svi razgovori o tom pitanju završeni i da će ono biti odobreno bez ikakvih prethodnih konsultacija.

Evropska unija će tako obavezati gasne kompanije da određenu količinu gasa kupuju ne direktno na tržištu, već uz posredovanje Evropske komisije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa