Biznis vesti

Energetski konsultant Davor Štern: Ograničenje cene gasa je kozmetička mera i pokušaj da se berza disciplinuje

Komentari

Autor: Bloomberg Adria

24/11/2022

-

10:18

Energetski konsultant Davor Štern: Ograničenje cene gasa je kozmetička mera i pokušaj da se berza disciplinuje
Energetski konsultant Davor Štern: Ograničenje cene gasa je kozmetička mera i pokušaj da se berza disciplinuje - Copyright Prinstscreen YouTube/HRT Nedjeljom u 2

veličina teksta

Aa Aa

Predlog Evropske unije da se cena gasa ograniči na 275 evra po megavat satu je kozmetička mera i pokušaj Unije da se tržište stabilizuje, rekao enegentski konsultant Davor Štern u intervjuu za Bloomberg Adria TV.

"Sve te mere su kozmetika i pokušavaju se uvesti u cilju dovođenja berze i berzi na njihovu pravu meru i da opravdaju svoj postanak. Berze su uvek smatrane da su to mesto gde se susreću ponuda i tražnja i u odnosu na to se formirala cena. Dugi niz godina to je izmaklo kontroli i berze su postale mesto gde se stvara ekstra dobit bez obzira na količinu robe koja se nudi i broj kupaca", rekao je Štern.

Navodi da su berze postalo mesto gde se ljudi klade i da se kroz tu kladionicu vrti velika količina novca koja završava tamo gde ne bi trebalo. Zbog toga je, kako kaže, mera EU o ograničenju cene gasa pokušaj da se berza disciplinuje.

"Na primer, ako je cena nekog artikla na berzi 100 nekih jedinaca i u kratkom roku dostigne 400, bez velikog razloga, to je očigledno plod manipulacije koja se događa na berzama. EU pokušava da stane na kraj tim manipulacijama i da disciplinuje berzu", rekao je Štern.

Međutim, smatra da je aktiviranje ove mere pod uslovima koje je EU navela nemoguće. Objašnjava da je berza živi organizam, koji živi iz sata u sat, i da je nemoguće da se prati kroz dane i nedelje.

"To je više kozmetički pokušaj da se nešto napravi i da se tržište stabilizuje", ističe Štern.

"Sankcije nanele više štete EU nego Moskvi"

O sankcijama EU protiv Rusije, Štern kaže da su one više nanele štetu EU nego Moskvi i da se to naročito odnosi na one energetske.

"Bez obzira na to koliko bi neke zemlje želele da kazne Rusiju zbog rata u Ukrajini, ne kažem da nije trebalo, ali mislim da su energetske mere bile loš potez koje će više pogoditi Evropu i već su je pogodile", rekao je Štern. Ističe da sve te sankcije EU sada plaćaju građani kroz više cene.

profimedia

 

je da se cena gasa ograniči na 275 evra po megavat satu je kozmetička mera i pokušaj Unije da se tržište stabilizuje, rekao enegentski konsultant Davor Štern u intervjuu za Bloomberg Adria TV.

Danas rasprava o predlogu

Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson je juče izjavila da je Evropska komisija predložila uvođenje gornje granice cene gasa na godinu dana počev od 1. januara na 275 evra po megavat-satu (MWh).

Komisija se nada da će to ograničenje pomoći državama članicama Evropske unije da smanje cene energije za domaćinstva i preduzeća koje su ove godine dostigle rekordne vrednosti nakon ruske invazije na Ukrajinu, što je podstaklo rast inflacije i troškova života. Kako prenosi, Rojters, o predlogu Komisije će raspravljati ministri energetike zemalja članica EU će raspravljati danas.

Ideja o ograničenju cena dovela je do nesuglasica unutar 27-članog bloka. Belgija, Grčka, Italija i Poljska su među zemljama koje najglasnije zagovaraju primenu ograničenja cene gasa, dok najveća evropska ekonomija, Nemačka, predvodi čalnice koje su protiv te ideje.

Nemačka kaže da bi ograničenje moglo da oteža privlačenje preko potrebnih isporuka gasa i da smanji motivaciju potrošača da smanje potrošnju u situaciji kada zemlje moraju da štede gorivo i da zamene ruske isporuke.

Komisija predlaže da se ograničenje primeni na cenu gasa na trgovanju za mesec dana unapred na holandskoj TTF berzi, jer se ona smatra referentnom cenom u Evropi.

Mehanizam ograničenja bi se pokrenuo ako cene gasa za isporuku u narednom mesecu na TTF berzi nadmašuju 275 evra/MWh tokom dve trgovinske nedelje i ako cene na TTF-u budu za 58 evra više od referentne cene tečnog prirodnog gasa (TPG) tokom 10 uzastopnih trgovinskih dana, prema dokumentu Komisije.

Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

 

Ukoliko su ti uslovi ispunjeni, bilo kakvo trgovanje po ceni iznad nivoa ograničenja neće biti prihvaćeno. Ovaj mehanizam se ne bi odnosio na vanberzansku trgovinu (direktan dogovor između kupca i prodavca van berze), za koju Komisija kaže da predstavlja sigurnosni ventil za kritične isporuke, i ocenjuje da je malo verovatno da će takvi ugovori zauzeti veći udeo u trgovini.
Udruženje evropskih energetskih berzi (Europeks) uputilo je dopis Komisijiu kojem navodi da bi ovaj plan mogao da predstavlja veliki rizik za finansijsku stabilnost i ponudu na evropskim energetskim tržištima.

Europeks upozorava da bi ograničenje cene moglo da dovede do toga da komunalna preduzeća prestanu sa kupovinom i prodajom gasa unapred, tzv. hedžingom, i da bi moglo da ih navede da pojačano pređu na vanberzansko trgovanje, koje ne podleže ograničenju cene.

Iz tog udruženja su takođe naveli da ograničenje cene moglo da otežati komunalnim preduzećima da privuku dobavljače TPG. Pojedini trgovci kažu da bi ova mera mogla da smanji likvidnost na terminskom tržištu za mesec unapred i da dovede do jačeg prelaska na trgovanje za dan unapred.

Komesarka Kadri Simson je navela, pak, da je ovaj mehanizam pažljivo osmišljen kako bi bio efikasan, uz vođenje računa da ne ugrozi sigurnost snabdevanja, funkcionisanje energetskih tržišta EU i finansijsku stabilnost. Na holandskom TTf čvorištu se gas za isporuku u narednom mesecu ugovara po ceni od oko 120 evra/MWh, ali je ranije ove godine dostizao rekordne nivoe od preko 340 evra/MWh.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis