Biznis vesti

Đedović o ulaganju u obnovljive izvore energije: Đerdap 3 i Bistrica su prioritetni projekti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/11/2022

-

12:41

Đedović o ulaganju u obnovljive izvore energije: Đerdap 3 i Bistrica su prioritetni projekti
Đedović o ulaganju u obnovljive izvore energije: Đerdap 3 i Bistrica su prioritetni projekti - Copyright Ministarstvo rudarstva i energetike/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je danas da je put zelene tranzicije trajno opredeljenje Srbije i dodala da se preduzimaju sve potrebne mere kako bi tranzicija ka čistoj energiji bila finansijski i socijalno održiva i pravedna. Đedović je na konferenciji "Zelena tranzicija", u organizaciji Francusko-srpske privredne komore i Ambasade Republike Francuske u Srbiji, istakla da izgradnja novih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore treba da bude usklađena i sa razvojem prenosne i distributivne elektroenergetske mreže, kako bi razvoj energetskog sektora bio održiv, efikasan, ekonomičan i vodio ka višem stepenu energetske bezbednosti i sigurnosti.

Ministarka je navela da su prioritetni projekti, koji treba da omoguće održivo korišćenje novih kapaciteta obnovljivih izvora veće snage, pre svega reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3 i Bistrica, ali i brža realizacija planiranih projekata Elektroprivrede Srbije koji se odnose na hidroelektrane, vetro i solarne elektrane.

Đedović je naglasila da ne smemo zaboraviti ni zeleni vodonik, kao veliki potencijal i energent budućnosti, koji je sada i u zakonu prepoznat obnovljivi izvor energije.

Ministarstvo rudarstva i energetike/Zoran Petrović

 

Podsetila je da da u ovom trenutku udeo obnovljivih izvora energije u energetskom miksu Republike Srbije iznosi 26 odsto u potrošnji i da je u planu 400 novih megavata.

Geotermalni kapaciteti neiskorišćeni

"Radimo na unapređenju regulatornog okvira, kako bi mreža srednjoročno mogla da primi i osam puta veći kapacitet od trenutnog. Pri tome, jedno od važnih pitanje je da li će investitori koji koriste sunce i vetar doprinositi da ta električna energije bude od koristi građanima i privredi, ili će težiti izvozu celokupne proizvodnje. Verujem da ćemo naći model koji je u najboljem interesu građana, ali i održiv za investitore“, poručila je Đedović.

Ona je rekla da je korišćenje geotermalne energije u početnoj fazi i veoma skromno u odnosu na potencijal i resurse, tako da će jedan od fokusa u narednom periodu biti upravo veće korišćenje geotermalne energije. Đedović je dodala da je resorno ministarstvo, u tom pogledu, zainteresovano za razmenu stručnog iskustva sa Francuskom, s obzirom na to da je Francuska vodeća evropska zemlja u oblasti geotermalne energije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis