Evropa

Makron sledeće nedelje putuje u SAD s ciljem da učvrsti odnose

Komentari

Autor: Tanjug

27/11/2022

-

11:29

Makron sledeće nedelje putuje u SAD s ciljem da učvrsti odnose
Džo Bajden i Emanuel Makron - Copyright Tanjug AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džo Bajden sledeće nedelje će ugostiti francuskog predsednika Emanuela Makrona koji dolazi u posetu s ciljem da učvrsti francusko-američko prijateljstvo i obuzda ogorčenu ekonomsku konkurenciju između Evrope i SAD, prenosi Rojters.

Više od godinu dana nakon što su Vašington, London i Kanbera osujetili veliki francuski ugovor o prodaji podmornica i gurnuli francusko-američke odnose do ivice i tačke prekida, očekuje se da dve zemlje pokažu jedinstvo povodom zajedničkih pretnji od Rusije i Kine.

Ali, sporno pitanje tokom susreta će biti američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA), prenosi Rojters.

Evropljani upozoravaju da bi ogroman paket subvencija namenjenih američkim proizvođačima mogao zadati smrtonosni udarac evropskim industrijama, koje su već uzdrmane zbog visokih cena energije izazvanih ratom u Ukrajini.

Makron će pokušati da ubedi Sjedinjene Države da je u njihovom interesu da ne oslabe evropske kompanije u trenutku kada se zapadni saveznici suočavaju sa intenzivnom ekonomskom konkurencijom Kine, za koju se kaže da koristi svoju ekonomsku moć "kao oslonac za diplomatiju".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa