Evropa

Makron zatražio od Sija da Peking pokuša da vrati Putina za pregovarački sto

Komentari

Autor: Tanjug

15/11/2022

-

11:10

Makron zatražio od Sija da Peking pokuša da vrati Putina za pregovarački sto
Samit G20 - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron zatražio je danas od predsednika Kine Si Ðinpinga da pokuša da ubedi predsednika Rusije Vladimira Putina da se "vrati za pregovarački sto", saopštila je Jelisejska palata posle razgovora Makrona i Sija na marginama samita G20 na Baliju.

Makron je zatražio da "Kina doprinese...da se prenesu poruke predsedniku Putinu kako bi se izbegla eskalacija i kako bi se ozbiljno vratio za pregovarački sto", navelo je francusko predsedništvo u saopštenju koje prenosi BFMTV.

Predsednici Francuske i Kine su na bilateralnom sastanku potvrdili svoj čvrst stav o sprečavanju eventualne upotrebe nuklearnog naoružanja u ratu u Ukrajini, navela je Jelisejska palata u saopštenju objavljenom na sajtu predsedništva.

Prema saopštenju, "postoji pozitivna dinamika s kineske strane "da se okonča sukob. Kina prenosi poruke ruskim vlastima, s voljom da se nađe rešenje radi dostizanja mira".

Dvojica šefova država su, kako je saopštilo francusko predsedništvo, potvrdili svoju posvećenost poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine i saglasili su se o hitnoj potrebi deeskalacije.

Predsednik Si je pružio podršku inicijativama francuskog predsednika da se nastoji postići mir u Ukrajini i potvrdili su "svoju čvrstu poziciju o prevenciji upotrebe nuklearnog naoružanja".

Si i Makron su razgovarali i o posledicama sukoba u Ukrajini na ostatak sveta, a francuski predsednik je naglasio da će doprinos članica G20 biti ključan da bi se umirila poljoprivredna tržišta.

Makron je, u tom smislu, pomenuo napore koje ulažu Francuska i EU, uključujući i putem izvoza ukrajinskog žita kopnom i vodenim putem.

Kad su u pitanju bilateralni odnosi Pariza i Pekinga, Makron i Si su izrazili želju da nastave da učvršćuju strateško partnerstvo dve države, pre svega u sektorima aeronautike, razvoja nuklearne energije u civilne svrhe i poljoprivredno-prehrambenoj oblasti, radi ostvarenja uravnoteženog i međusobno korisnog odnosa, saopšteno je u Parizu.

Kineski mediji prenose da je Si preneo francuskom kolegi da bi Kina i Francuska trebalo da produbljuju saradnju i promovišu napredak u tradicionalnim oblastima, ali da bi, takođe, trebalo da međusobno poštuju ključne interese i glavna pitanja koja izazivaju zabrinutost svake od strana, preneo je Rojters.

Kina se takođe nada da Pariz može da pruži fer, pravednije i manje diskriminišuće okruženje za kompanije u Francuskoj, naveli su kineski mediji posle sastanka dvojice šefova država na marginama samita lidera G20 u Indoneziji.

U razgovoru o pitanjima klimatskih promena i zaštite biodiverziteta, Makron je ponovio francusku podršku angažovanju Kine da dekarbonizuje svoju ekonomiju, navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

Navedeno je i da je Makron spreman da doputuje u zvaničnu posetu Kini početkom iduće godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa