Fokus

Uoči samita G20 u Indoneziji: Hoće li rat u Ukrajini blokirati zajedničko saopštenje svetskih lidera

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2022

-

21:35

Uoči samita G20 u Indoneziji: Hoće li rat u Ukrajini blokirati zajedničko saopštenje svetskih lidera
Samit G20 - Copyright Tanjug AP/Dita Alangkara

veličina teksta

Aa Aa

Organizacija G20 će se boriti da se postigne dogovor o konačnom tekstu zajedničkog saopštenja na samitu koji se održava sledeće nedelje u Indoneziji, iako ne postoji saglasnost oko mnogih tačaka, uključujući formulaciju o ratu u Ukrajini, izjavio je jedan zvaničnik nemačke vlade.

Indonezija će predsedavati ovogodišnjem skupu lidera G20, ali pripreme za samit koji se održava 15.i 16. novembra na ostrvu Bali u senci su rata u Ukrajini, globalne prehrambene i energetske krize koja je posledica tog sukoba i teških međunarodnih sankcija koje su uvedene Moskvi, prenosi Rojters.

S obzirom na to da je G20, koju čini 19 najrazvijenijih svetskih ekonomija i EU, podeljena oko rata u Ukrajini, ali i oko drugih pitanja, rad u ovoj organizaciji ove godine je posebno otežan, izjavio je nemački zvaničnik koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman.

Često G20 nije uspevala da donese većinsku odluku o osetljivim temama, ali ove godine su nesuglasice bile takve da su neke zemlje pokušale da ponovo otvore teme oko kojih je još prošle godine postignut kompromis, dodao je nemački zvaničnik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet