Evropa

Nova tačka usijanja: Debata na Zapadu o slanju "Patriota" Ukrajini i nedorečena poruka Medvedeva o "legitimnim metama"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, The Drive

01/12/2022

-

07:20

Nova tačka usijanja: Debata na Zapadu o slanju "Patriota" Ukrajini i nedorečena poruka Medvedeva o "legitimnim metama"
Nova tačka usijanja: Debata na Zapadu o slanju "Patriota" Ukrajini i nedorečena poruka Medvedeva o "legitimnim metama" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši ruski predsednik, a sada zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti te zemlje, Dmitrij Medvedev, upozorio je u utorak NATO da ne šalje Ukrajini američke PVO sisteme "Patriot", i nazvao Alijansu "zločinačkim entitetom koji naoružava ekstremističke režime". To je bila njegova reakcija na nedavne izjave zvaničnika NATO i SAD da postoji mogućnost za slanje "Patriot" sistema kao pomoći Kijevu.

Medvedev, koji se svojevremeno predstavljao kao "liberalni modernizator" dok je bio na čelu Rusije od 2008. do 2012. godine, često javno istupa na društvenim mrežama kao jedan od najoštrijih zagovornika ruskog rata u Ukrajini i jedan od najvećih kritičara Zapada, preneo je Rojters. 

"Ako bi, kao što je (generalni sekretar NATO Jens) Stoltenberg nagovestio, NATO snabdevao ukrajinske fanatike sistemima 'Patriot' zajedno sa osobljem Alijanse, oni bi odmah postali legitimna meta naših oružanih snaga", napisao je Medvedev na Telegramu, prenosi agencija Rojters, dodajući da je nejasno da li je pod "legitimnim metama" Medvedev mislio na PVO sisteme, osoblje NATO ili ukrajinske snage. 

Tanjug/AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin

Dmitrij Medvedev

"Civilizovanom svetu nije potrebna ova organizacija. Ona mora biti raspuštena kao kriminalni entitet", napisao je Medvedev u jednoj od svojih ranijih objava na drutštvenim mrežama, misleći pritom na NATO. 

Vlasti u Ukrajini tražile su da im se dostave "Patriot" sistemi još i pre nego što je počeo rat na teritoriji njihove zemlje, ali su ti zahtevi znatno pojačani u poslednje vreme, naročito otkako Rusija bombarduje važnu energetsku infrastrukturu i time milione Ukrajinaca ostavlja da se bore sa mrakom i hladnoćom. Takođe, strahuje se i da bi ruske snage uskoro mogle da počnu da koriste iranske balističke rakete kratkog dometa.

Stoltenbergova izjava "podgrejala atmosferu"

Ono što je dodatno podgrejalo priče o potencijalnom slanju "Patriot" sistema Ukrajini i izazvalo reakciju Medvedeva jeste izjava generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga, koji je uoči sastanka NATO zvaničnika u Bukureštu rekao za medije da su u toku razgovori o mogućnosti slanja "Patriota", pored ostalih PVO sistema, u Ukrajinu. 

Napomenuo je da su članovi Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, koja uključuje članice NATO i zemlje van Alijanse, u velikoj meri fokusirane na obezbeđivanje funkcionisanja modernijih sistema PVO koji su već poslati u Ukrajinu, kao što su norveški NASAMS ili nemački IRIS-T. 

"Delom smo razgovarali i o slanju novih sistema, kao što je 'Patriot'. O tome se trenutno diskutuje, ali je veoma važno da se obezbedi da sistemi koji se pošalju, mogu i da funkcionišu. Moramo da im obezbedimo rezervne delove i omogućimo im održavanje sistema i municiju. Shvatamo kao hitnu potrebu da se bavimo obezbeđivanjem funkcionalnosti postojećih sistema", naveo je Stoltenberg na konferenciji za novinare, dodajući da je i ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba takođe na samitu i da je to veoma važno jer će se tako čuti najbolje i glas Ukrajine.

Jedan visoki zvaničnik američkog ministarstva odbrane rekao je juče novinarima da su "sve opcije na stolu, pa je tako i 'Patriot' jedna od mogućnosti koje se razmatraju". Još u oktobru, general američke vojske Mark Mili, koji se nalazi na čelu Združene komande štabova, naveo je "Patriot" sisteme kao jednu od mogućnosti u razmatranjima SAD za pojačavanje vazdušne odbrane Kijeva. 

Međutim, portparol američkog Pentagona, general Pet Rajder održao je konferenciju za medije na kojoj je jedno od pitanja bilo usmereno upravo ka potencijalnom slanju "Patriot" sistema Ukrajini. Rajred je rekao da "SAD sa Ukrajinom razgovaraju o širokom spektru podrške, ali da trenutno ne postoje planovi da se toj zemlji isporuče 'Patriot' PVO sistemi".

"Vazdušna odbrana je i dalje glavni prioritet Ministarstva odbrane i međunarodne zajednice kada je u pitanju podrška Ukrajini, i nastavićemo sa tim razgovorima. Saopštićemo ako bude bilo potrebe da se objavi bilo šta po pitanju ovih sistema", rekao je Rajder.

Rajder: "PVO sistemi u fokusu podrške Ukrajini"

Pošto nemaju samo SAD "Patriot" sisteme u svom arsenalu već i drugi NATO saveznici, Rajder je istakao da, ukoliko bi neka druga zemlja odlučila da pošalje "Patriot" Ukrajini, bila bi u pitanju suverena odluka ali bi, ipak, morala da bude deo diskusije u okviru Alijanse. 

"Pre svega, kada je u pitanju protivvazdušna odbrana, mislim da ste videli značajan izliv podrške Ukrajini u smislu onoga što smo već pružili, na primer, NASAMS i drugi sistemi kada su u pitanju određene sposobnosti kao što je Patriot rakete, tenkovi M-1 ili napredni lovci avioni. Ovde govorimo o prilično velikoj odgovornosti kada je u pitanju održavanje i efikasnost - ne možete se tek tako pojaviti na bojnom polju i početi da koristite sve te sisteme. To su stvari koje se uzimaju u obzir kada su u pitanju napredniji sistemi, ali još jednom želim da istaknem da i dalje smatramo da je PVO prioritet", rekao je Rajder.

Međunarodni saveznici Ukrajine, uključujući tu i SAD, već neko vreme obezbeđuju dodatnu podršku Kijevu u vidu protivvazdušne odbrane, što je direktan odgovor na ruske raketne udare usmerene na elektroenergetsku mrežu. Prošlog vikenda, procenjuje se, oko šest miliona ukrajinskih domaćinstava bilo je bez struje, uključujući glavni grad zemlje Kijev.

Tanjug/AP/Tony Overman/The Olympian

HIMARS, jedan od sistema koje je Ukrajina dobila sa Zapada

"Treba nam protivvazdušna odbrana, IRIS, Jastrebovi, Patrioti i potrebni su nam transformatori za struju. Ako imamo njh i generatore, možemo da obnovimo naše energetske potrebe. Ako imamo sisteme protivvazdušne odbrane, možemo da se zaštitimo od sledećih ruskih raketnih udara. Ukratko: 'Patriot' sistemi i transformatori su ono što Ukrajini najviše treba", rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba novinarima u Bukureštu na marginama sastanka NATO. On je isto ponovio i nakon sastanka, dodajući da će Kijev sarađivati sa vladom Nemačke na rešavanju tog pitanja.

Kulebini "vapaji" nisu sasvim neosnovani, prenosi portal "Drajv", dodajući da iako su zapadni saveznici poslali moderne sisteme PVO Ukrajini, ta zemlja u suštini i nema neku drugu odbranu od balističkih raketa, osim malobrojnih remontovanih S-300V sistema iz sovjetske ere. "Patriot" sistemi, dodaje se, mogli bi da povećaju ukrajinski kapacitet za odbranu od balističkih raketa, pa nije ni čudo što su redovno "na spisku želja" ukrajinskih zvaničnika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa