Evropa

"Ratovanje iz mraka": Udari na infrastrukturu, restrikcije, sneg - nova faza na frontu neće biti jednostavna ni za koga

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Rojters, ISW

29/11/2022

-

21:43

"Ratovanje iz mraka": Udari na infrastrukturu, restrikcije, sneg - nova faza na frontu neće biti jednostavna ni za koga
Tanjug/AP/Bernat Armangue - Copyright Tanjug/AP/Bernat Armangue

veličina teksta

Aa Aa

U poslednja dva meseca Rusija je donekle promenila pristup načinu na koji ratuje u Ukrajini - bombardovanje energetske infrastrukture postalo je gotovo svakodnevna pojava, a cilj ove taktike je naterati civilno stanovništve da se "smrzne" i bude u mraku, smatraju stručnjaci. S obzirom na to da zima već "kuca na vrata", sukob ulazi u novu fazu i ukrajinske vlasti čine sve kako bi sanirale štetu nastalu ruskim granatiranjem infrastrukture. 

U pokušaju da im pomognu, Sjedinjene Američke Države i njihovi NATO saveznici obećali su da će poslati novac i opremu Ukrajini kako bi ta zemlja mogla da krene u rekostrukciju energetske infrastrukture uništene prilikom ruskog bombardovanja. Ministri spoljnih poslova Alijanse sastaju se danas i sutra u Bukureštu, a jedan od fokusa razgovora biće potencijlani načini da se sačuvaju bezbednost i grejanje za milione ukrajinskih civila.

"Nato će nastaviti da se zalaže za Ukrajinu koliko god bude potrebno. Nećemo odustati", poručio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg iz Rumunije.

Američki i evropski zvaničnici rekli su pre početka sastanka, pod uslovom anonimnosti, da će u planiranim paketima pomoći biti novac, oprema za prenos električne energije, ali i više naoružanja za borbu protiv ruskih dronova i dopune zaliha municije, prenela je agencija Rojters. 

"Biće ovo strašna zima za Ukrajinu. Radimo na jačanju podrške kako bi uspeli da se odbrane", rekao je jedan visoki evropski zvaničnik za Rojters

Tanjug/AP/Andrew Kravchenko

Kijev za vreme restrikcija struje

Gotovo svake nedelje dogodi se makar jedno veće bombardovanje ukrajinske infrastrukture, pa iz Kijeva smatraju da je u pitanju namerno nanošenje štete civilima što je ratni zločin. Iz Kremlja, međutim, tvrde da im nije cilj da povređuju civile, ali da se neće zaustaviti sve dok Ukrajina ne prihvati njihove uslove. 

Ukrajina je u ponedeljak saopštila da je bila primorana da uvede vanredna isključenje struje u oblastima širom zemlje. Nekoliko elektrana moralo je potpuno da obustavi svoje usluge, dok je sa druge strane tražnja za strujom u porastu zbog snežnog zimskog vremena u prestonici Kijevu i drugim delovima Ukrajine, navodi u saopštenju "Ukrenergo", nacionalni operater električne mreže. 

Najveći privatni proizvođač električne energije u Ukrajini, DTEK, saopštio je da će će smanjiti snabdevanje električnom energijom za 60 odsto u Kijevu, gde se temperature uglavnom kreću oko nula stepeni Celzijusa. Oni su rekli da u prestonici "čine sve što mogu kako bi stanovnici imali struju dva do tri sata dvaput u toku dana".

Koliko je situacija loša, govori i procena nacionalnog operatera da je energetski kapacitet zemlje došao do deficita od oko 27 odsto. 

Šta donosi zimski rat 

Šef kompanije DTEK, Maksim Timčenko, rekao je nedavno da bi, oni koji su u mogućnosti, trebalo da razmisle o tome da napuste državu u narednih tri ili četiri meseca jer bi to "veoma pomoglo sistemu". Takođe, dodao je da "što se manje struje troši, više ostaje za povređene vojnike". 

Ovakav stav Timčenka govori u prilog tome da će zima zasigurno izmeniti situaciju na frontu, ali je pitanje do koje mere Rusija može da koristi hladnoću kao svoje oružje, a u kom trenutku će i sama postati "žrtva" nepovoljnih uslova za ratovanje. 

Istoričar Aleksandar Životić naveo je ranije za Euronews Srbija da je i jednoj i drugoj strani potreban predah zbog napora koje su njihove vojske činile na kopnu u poslednjih nekoliko meseci, ali i da će se u narednih nekoliko nedelja ratovanje "preseliti" u vazdušnu sferu, odnosno da će biti dosta udara iz vazdušnog prostora, ali i sa kopna kada se govori o udarima sa distance - raketama, dronovima i ruskim udarima "krilatim raketama po kritičnoj infrastrukturi". 

Sredstva koja su do sada utrošena u ratu prevazilaze očekivanja i jedne i druge strane, ali je na strani Ukrajine to što ima podršku NATO kada je u pitanju naoružavanje. 

Takođe, vazdušnu pomoć Ukrajini u vidu svojih helikoptera prvi put će poslati Velika Britanija, kako je saopštio britanski ministar odbrane Ben Volas, što još jednom označava odlučnost zapadnih saveznika da pomognu Ukrajini koliko god je potrebno. 

Sukobi na terenu se nastavljaju

Obe strane moraće da se prilagode hladnoći, raskvašenoj zemlji i, kada je u pitanju Rusija, verovatno nedovoljno dobroj zimskoj opremi vojnika, ali se uprkos tome borbe nastavljaju. 

Generalštab ukrajinskih oružanih snaga saopštio je kasno u ponedeljak da ruske snage snažno granatiraju gradove na zapadnoj obali reke Dnjepar, uključujući Herson, koji je Moskva napustila ranije ovog meseca. 

Rusija je nastavila sa teškim granatiranjem ključnih ciljeva, Bahmuta i Avdijevke u Donjeckoj oblasti, a na severu je bombardovala područja oko gradova Kupijansk i Liman, nad kojima je nedavno Kijev povratio kontrolu, saopštila je ukrajinska vojska.

Ukrajinske snage oštetile su železnički most severno od ruskog okupiranog južnog grada Melitopolja koji je bio ključan za snabdevanje ruskih snaga ukopanih tamo, dodaje se u saopštenju Ukrajinaca.

profimedia

Ukrajinski vojnik u Bahmutu

Sa druge strane, ruske snage se verovatno spremaju da pokrenu novi talas raketnih udara širom Ukrajine u narednoj sedmici, ali takve pripreme verovatno imaju za cilj da održe nedavno postavljeni "tempo" umesto da ga pojačaju, upravo zbog ograničenja ruskog raketnog arsenala, piše u analizi Institut za studije rata sa sedištem u Vašingtonu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je 27. novembra da ruske snage spremaju novi talas udara, a portparolka ukrajinske Južne operativne komande Natalija Humenjuk je napomenula da je u Crnom moru viđen dodatni ruski raketni nosač, što je, prema njenim rečima, pokazatelj priprema za ponovni talas masovnih raketnih udara tokom naredne nedelje. 

Ruski blogeri takođe tvrde da trenutni raspored vazdušnih i pomorskih snaga znači da će ruske snage izvesti još jednu seriju raketnih udara u narednim danima.

Komentari (1)

Драган

30.11.2022 11:53

Украјина у овом рату нема апсолутно никакву шансу - апослутно никакву. Да руси не иду опрезно и лагано због блискости украјинског и Руског народа, и настојања да се сачува инфраструктура, Украјина би већ била прегажена (да се којим случајем ради о Пољској, већ би били разорени - Русија има тај потенцијал) . А циљ запада није некаква помоћ или спас Украјине (јер и они знају да украјина нема никакву шансу у рату са Русијом) - већ покушај да се максимално ицрпи и ослаби Русија. На срећу Руси су тога свесни и то неће дозволити. Стога би специјална војна операција могла да потраје још 2 године, али ће се завршити испуњењем Руских услова, са ојачаном Русијом.

Evropa