Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski upozorava da je situacija na frontu teška, eksplozije u Harkovskoj oblasti i u Nikopolju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/11/2022

-

08:51

RAT U UKRAJINI Zelenski upozorava da je situacija na frontu teška, eksplozije u Harkovskoj oblasti i u Nikopolju
RAT U UKRAJINI Zelenski upozorava da je situacija na frontu teška, eksplozije u Harkovskoj oblasti i u Nikopolju - Copyright Tanjug/AP/Libkos, Bernat Armangue

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 279. dan rata u Ukrajini. Potražnja za dodatnim oružjem u Ukrajini ne jenjava, a Pentagon razmatra s Boingom isporuke raketnih sistema GLSBD. Uprkos nastavku ratnih dejstava sedam ministara spoljnih poslova baltičkih i nordijskih zemalja otputovalo je juče u Kijev u znak solidarnosti sa Ukrajinom. Iz ove zemlje je, prema podacima ukrajinskog glavnog tužilaštva od početka rata u Rusiju deportovano 12.034 dece, dok se 329 trenutno smatra nestalom. Kako bi osujetila rusku sposobnost da nastavi sa agresijom na Ukrajinu, EU je do sada usvojila niz sankcija, a Savet EU juče je jednoglasno usvojio i odluku da se kršenje restriktivnih mera prema Rusiji tretira kao krivično delo.

Ključni događaji:

  • Ukrajinska elektroenergetska mreža radi sa 70 posto kapactieta
  • UN: Humanitarna situacija na jugu Ukrajine kritična
  • Kličko: Putin nam neće oduzeti praznike
  • U Kijevu vanredna isključenja struje
  • Ukrajinsko tužilaštvo: U ratu nestalo 329 dece
  • Pentagon razmatra s Boingom isporuke dodatnog oružja Kijevu
  • Šefovi diplomatija sedam zemalja u Kijevu
  • Ministri spoljnih poslova NATO-a o većoj pomoći Ukrajini

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut


11.45 Eksplozije u Harkovskoj oblasti

Više eksplozija odjeknulo je večeras u Harkovskoj oblasti, prenosi ukrajinski medij Strana. Za sada nisu objavljeni drugi detalji, ali je izdato upozorenje na vazdušnu opasnost, navodi TASS. 

Prethodno je nekoliko eksplozija ođeknulo je u ukrajinskom gradu Nikopolju u Dnjepropetrovskoj oblasti, preneo je ukrajinski medij Klimenko Tajm.

23.42 Estoniji od danas izdaje kovani novčić od dva evra u čast Ukrajine

Estonija je danas počela da izdaje dva miliona kovanica od dva evra sa posebnim dizajnom posvećenim Ukrajini, a prihod od prodaje kovanica ići će, kako se navodi, za podršku ukrajinskoj borbi za slobodu.

"Ovaj novčić podseća ljude da je sloboda najveća vrednost i da ima veoma visoku cenu. Ukrajina trenutno vodi rat po cenu života svog naroda za zajedničke vrednosti evropskog kulturnog prostora, a na nama je da nastavimo da ih podržavamo u tome“, rekao je guverner Banke Estonije Madis Miler. 

Na novčiću se nalaze reči Slava Ukraini i prikazana je devojka koja štiti pticu u ruci, a na kovanici se nalazi i klas pšenice.

23.18 Zelenski:Situacija na frontu teška, Rusi pokušavaju da napreduju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je večeras da ruske snage pokušavaju da napreduju u Donbaskoj i Harkovskoj oblasti, i ocenio da je situacija na prvoj liniji fronta i dalje teška.

Ukrajinski predsednik u noćnom video-obraćanju tvrdi da ruske snage "uprkos velikim gubicima" i dalje pokušavaju da napreduju ka Donjeckoj oblasti i dobiju uporište u Luganskoj oblasti, kao i da pokušavaju da uđu u Harkovsku oblast, a "planiraju nešto i na jugu", prenosi Rojters.

21.49 Ukrajinski medij: Eksplozije odjeknule u Nikopolju

Nekoliko eksplozija ođeknulo je večeras u ukrajinskom gradu Nikopolju u Dnjepropetrovskoj oblasti, prenosi ukrajinski medij Klimenko Tajm.

Za sada nisu objavljeni drugi detalji, navodi TASS. U Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i u Harkovskoj oblasti i u delu Donjecke oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, izdata su upozorenja o vazdušnom napadu.

21.02 Medvedev upozorio NATO da ne isporučuje PVO sisteme Patriot Ukrajini

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev upozorio je NATO da ne daje Ukrajini odbrambene PVO sisteme Patriot, osudivši alijansu kao „zločinački entitet” zbog isporuke oružja, kako je rekao, „ekstremističkim režimima”.

„Ako bi, kao što je Stoltenberg nagovestio, NATO snabdevao ukrajinske fanatike sistemima Patriot zajedno sa osobljem NATO-a, oni bi odmah postali legitimna meta naših oružanih snaga“, napisao je Medvedev u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

19.00 Vašington i Moskva na korak od sporazuma o razmeni zarobljenika

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je danas da su Vašingtion i Moskva više puta bili nadomak sporazuma o razmeni zatvorenika i ocenio da je dogovor moguć do kraja godine.

Vašington mesecima pokušava da ostvari oslobađanje iz ruskog zatvora košarkaške zvezde Britni Grajner i stručnjaka za bezbednost Pola Vilana, uz moguću razmenu sa Moskvom. Britni Grajner osuđena je na devet godina zatvora zbog posedovanja narkotika, dok je Vilan osuđen na 16 godina, pošto je proglašen krivim za špijunažu. Tvtrdi se da je Vašingtion ponudio da se za Britni Grajner i Vilana razmeni ruski trgovac oružjem Viktor Bout, osuđen na 25 godina zatvora.

18.57 NATO obećava da će pojačati pomoć Ukrajini

NATO će pojačati svoju pomoć Ukrajini i to ne samo vojnom opremom, već i u obnovi kritične infrastrukture i povećanju zaštite od raketnih napada, istakli su ministri spoljnih poslova alijanse u izjavi sa konferencije u Bukureštu.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je rekao da se sa sastanka šalje snažna poruka jedinstva Alijanse i podrške Ukrajini. On je na konferenciji za novinare ukazao da su ukrajinske snage ostvarile značajan napredak oslobađajući teritorije, a da Rusija koristi rakete i dronove ''kako bi ostavila Ukrajinu u mraku i hladnoći''. Opširnije u posebnom tekstu

profimedia

 

 

18.15 Bajden: Prioriteti sredstva za Ukrajinu i za borbu protiv korone

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da su obezbeđivanje sredstava za Ukrajinu i finansiranje mera za borbu protiv koronavirusa njegovi prioriteti pre nego što republikanci preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom. Republikanci su osvojili tesnu većinu u Predstavničkom domu na izborima održanim 8. novembra, a vlast će preuzeti u januaru.

16.55 Poljska planira da ukrajinskim izbeglicama naplaćuje hranu i smeštaj

Poljska planira da ukrajinskim izbeglicama naplaćuje hranu i smeštaj nakon četiri meseca boravka u državnom smeštaju, saopštila je danas vlada.

"Državljani Ukrajine koji borave u Poljskoj u centrima za kolektivni smeštaj učestvovaće u troškovima smeštaja i obroka", navodi se u saopštenju vlade, prenosi Rojters. 

Kako se navodi, oni koji borave u takvom smeštaju, na primer u hotelskim sobama ili školskim domovima koje finansira država, a duže od 120 dana moraće da pokriju 50 odsto troškova dnevno po osobi, a posle 180 dana to bi iznosilo 75 odsto.

16.38 Nova pomoć Vašingtona Ukrajini za kupovinu struje i mrežnu opremu

Sjedinjene Američke  Države najavile su danas novu pomoć Ukrajini od 53 miliona dolara za kupovinu struje i nabavku mrežne opreme. U saopštenju Stejt departmenta se navodi da su zbog ruskih napada na objekte elektro-energetske infrastrukture milioni građana Ukrajine bez struje i grejanja, preneo je Rojters.

"Ova oprema će brzo biti isporučena kako bi se Ukrajincima pružila pomoć da istraju tokom zime", navodi se u saopštenju Stejt departmenta i precizira da će ovim paketom biti obuhvaćena nabavka razvodnih transformatora, elektro-sklopke i prekidači, odvodnici prenapona i druga elektro oprema.

Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

 

16.31 Rjabkov: Razmena zarobljenika između Rusije i SAD bi poboljšala odnose

Razmena zarobljenika između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država poslužila bi kao pozitivan signal za bilateralne odnose između tih zemalja, poručio je danas na konferenciji za novinare zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

"Rekao bih da mi trenutno nemamo dijalog i ne možemo u potpunosti da osetimo dinamiku (naših odnosa). Želim da naglasim, ako bi se ta razmena zarobljenika dogodila, to bi svakako poslužilo kao pozitivan pokazatelj da odnosi Rusije i SAD nisu toliko beznadežni“, rekao je ruski diplomata novinaru agencije Tas. 

16.06 Grosi: IAEA će povećati broj svojih zaposlenih u ukrajinskim nuklearkama

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi rekao je danas da će ta agencija povećati broj svojih zaposlenih u ukrajinskim nuklearnim elektranama kako bi zaštitila energetsku infrastrukturu. Pored toga, Grosi je na Tviteru objavio da se sastao sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom.
„Nastavićemo da radimo zajedno na stvaranju zone nuklearne bezbednosti oko nuklearne elektrane Zaporožje po hitnom postupku“, naveo je Grosi uz fotografiju sa Kulebom.

 

15.55 Berbok: Rat Rusije protiv Ukrajine je kršenje međunarodnog prava i naše cvilizacije

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok okarakterisala je danas u Bukureštu rat Rusije protiv Ukrajine kao kršenje međunarodnog prava i naše cvilizacije. Berbok je, u izjavi novinarima po dolasku na konferenciju ministara spoljnih poslova NATO, na taj način koristila termin kojim se često opisuje holokaust, odnosno genocid. „Suočeni smo se na brutalan način sa činjenicom da ruski predsednik sada hladnoću koristi kao oružje. To nije samo brutalno kršenje međunarodnog prava, već i naše civilizacije“, rekla je ona. Berbok je upozorila da bombardovanje infrastrukture znači da porodice sa malom decom na hladnoći moraju preživeti bez struje, vode i grejanja.

 

 

15.00 Članovi Odbora za spoljne poslove Srbije razgovarali s ukrajinskim kolegama

Članovi Odbora za spolјne poslove Narodne skupštine razgovarali su danas putem video poziva sa članovima Odbora za spolјne poslove Vrhovne rade Ukrajine o trenutnoj situaciji u Ukrajini.

Predsednik Odbora Borko Stefanović je ukrajinskim kolegama preneo da je Srbija oštro osudila napad Ruske Federacije nad suverenom teritorijom Ukrajine i izrazio zadovolјstvo što dve zemlјe nastavlјaju saradnju u teškoj situaciji u kojoj se nalazi Ukrajina. Istakao je da se Srbija pre svega zalaže za očuvanje mira i da podržava teritorijalni integritet i suverenitet svake države, kao i poštovanje međunarodnog prava i Rezolucije 1244.

Predsednik Odbora za spolјne poslove Vrhovne rade Oleksandar Mereško objasnio je trenutnu situaciju u kojoj se nalazi ukrajinsko stanovništvo i ukazao da svi poslanici, bez obzira na političku pripadnost, imaju jedinstven stav po pitanju spolјne politike svoje zemlјe. Zahvalio je Srbiji na osudi ruske invazije nad Ukrajinom, na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a posebno Borku Stefanoviću na podnetom Predlogu rezolucije o usaglašavanju spolјne politike Srbije sa spolјnom politikom Evropske unije u vidu restriktivnih mera prema Ruskoj Federaciji.

14.11 Rjabkov: U pripremanju START komisije SAD nisu uzele u obzir prioritete Rusije

Pripremajući sastanak bilateralne konsultativne komisije o programu START, SAD nisu htele da uzmu u obzir prioritete Ruske Federacije, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov povodom odlaganja rada bilateralne savetodavne komisije o Sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju (START) i istakao da je na to uticala i situacija oko Ukrajine.

"Suočili smo se sa situacijom da su naše američke kolege u nizu oblasti pokazale ne samo nespremnost da uoče naše signale i da vode računa o našim prioritetima, već su delovali u suprotnom smeru", rekao je Rjabkov novinarima na marginama Fonda za javnu diplomatiju i naglasio da je na to uticala situacija u Ukrajini i oko nje, prenela je agencija RIA.

12.54 Ukrajinska elektroenergetska mreža radi sa 70 posto kapactieta

Nacionalni operater elektroenergetske mreže, Ukrenegro, saopštio je da se deficit električne energije neznatno povećao od juče nakon vanrednih isključenja nekoliko elektrana i rasta potrošnje zbog niskih zimskih temperatura, prenosi Rojters.

„Proizvođači električne energije danas do 11:00 časova po lokalnom vremenu obezbeđuju 70 odsto potrošnje struje u Ukrajini. Trenutni deficit kapaciteta je 30 odsto“, objavio je Ukrenergo na Fejsbuku i na mreži za razmenu poruka Telegram. 

12.04 Širom Ukrajine izdata upozorenja za vazdušne napade

Širom Ukrajine danas su bila izdata upozorenja na opasnost od vazdušnih napada ruskih snaga. Ukrajinski zvaničnici prethodno su upozorili da Rusija sprema novi talas napada raketama i dronovima, preneo je Rojters. Kako je javio Ukrinform, upozorenja su ostala na snazi na istoku zemlje.

10.50 Peskov: Ukrajina mora da pokaže spremnost da pregovara

Ukrajina mora da ima političku volju i spremnost da razgovara o zahtevima koje je Rusija već iznela, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje koje uslove Ukrajina mora da ispuni da bi počeli pregovori između dve zemlje. "To treba da bude politička volja, spremnost da se razgovara o zahtevima Rusije koji su dobro poznati“, rekao je Peskov, prenosi RIA Novosti. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u nedavnom onlajn obraćanju na samitu G20 predstavio svoj plan od 10 tačaka za postizanje mira u Ukrajini.

10.30 UN: Humanitarna situacija na jugu Ukrajine kritična

Situacija u Hersonu i Nikolajevu, gradovima na jugu Ukrajine je "strašna i kritična", a samo u Nikolajevu skoro četvrt miliona ljudi se suočava sa nedostatkom vode, struje i grejanja, upozorile su danas Ujedinjene nacije. Portparol UN Stefan Dižarik rekao je da je koordinatorka UN za humanitarna pitanja Deniz Braun posetila tokom vikenda ova dva grada na jugu Ukrajine i podnela izveštaj u kojem ukazuje da ljudi koji beže iz Hersona idu u Nikolajev, preneo je CNN.

U Nikolajevu su uspostavljeni punktovi sa grejanjem kako bi se pomoglo ljudima koji ne mogu da zagreju svoje domove, a prema rečima Dižarika, humanitarci su obezbedili namirnice i generatore kako bi ova mesta postala funkcionalna.

"Očekujemo da ćemo, uz podršku vlasti, u Hersonu uspeti da pokrijemo osnovne potrebe onih koji su ostali u gradu, pod uslovom da uspemo i da održimo nivo pomoći koja je pristizala u protekle dve nedelje. Međutim, situacija sa vodosnabdevanjem, grejanjem i strujom i dalje je teška, iako se snabdevanje električnom energijom postepeno popravlja", rekao je Dižarik.

Associated Press

10.06 Stoltenberg: Spremni da odbranimo svaki pedalj NATO teritorije

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je danas u Bukureštu da je vojna alijansa spremna da odbrani svaki pedalj svoje teritorije. Stoltenberg je, govoreći na skupu u organizaciji Aspen instituta Rumunije i nemačkog Maršal fonda, ukazao da je Rumunija snažan i veoma važan saveznik NATO. "To ponavljam svakog dana. Veliki doprinos NATO-u Rumunija daje i time što mi je dala odličnog zamenika generalnog sekretara“, naglasio je on. Stoltenberg je najavio da se ministri spoljnih poslova NATO sastaju u Bukureštu u vreme kada divlja ruski rat na granicama Rumunije.

09.20 Turska: 12 miliona tona žita izvezeno iz ukrajinskih luka

Više od 12 miliona tona hrane izvezeno je iz ukrajinskih luka u okviru realizacije sporazuma o žitu, saopštilo je u utorak Ministarstvo odbrane Turske. "Od ponedeljka je iz ukrajinskih luka isplovio 501 brod. Obim pšenice, kukuruza, ječma i drugih poljoprivrednih proizvoda izvezenih kroz žitni koridor premašio je 12 mčiliona tona. Preko 200 brodova natovarenih žitom stiglo je na odredišta", navodi se u saopštenju.

09.10 Kličko: Putin nam neće oduzeti praznike

Uprava grada Kijeva planira da širom grada postavi novogodišnje jelke (bez lampica) i tako iskaže prkos ruskim napadima na infrastrukturu zbog koje delovi grada ostaju bez struje. "Niko neće otkazati Novu godinu i Božić, u gradu bi trebala da bude prisutna takva atmosfera", izjavio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko u intervjuu za novinsku agenciju RBC-Ukrajina. "Ne možemo dopustiti da nam Putin ukrade Božić"

Sergej Kovalenko, glavni izvršni direktor kompanije YASNO, koja obezbeđuje električnu energiju Kijevu, objavio je na svojoj Fejsbuk stranici da će zbog uštede električne energije jelke biti bez ikakvih svetlećih efekata.

Unsplash

 

08.37 U Kijevu vanredna isključenja struje

U Kijevu su uvedena vanredna isključenja električne energije.  Vanredna isključenja su počela u skladu sa uputstvima ukrajinske nacionalne kompanije Ukrenergo, prenosi Ukrinform. Ranije je saopšteno da nadležni  čine sve što je moguće kako bi svi korisnici imali struju dva do tri sata dva puta dnevno.Ukrajina se suočila sa nestašicom struje nakon što su ruske snage 10. oktobra počele da izvode masovne udare na infrastrukturne, uglavnom energeteske objekte u toj zemlji.

Euronews

08.15 Ministri NATO u Bukureštu o daljoj pomoći Ukrajini

Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO okupiće se danas i sutra u Bukureštu kako bi doneli odluku o većoj pomoći Ukrajini u odbrani od Rusije. Fokus sastanka, kako je ranije najavio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, biće upravo na Ukrajini kojoj, kako je naveo, treba omogućiti da može da koristi svoje pravo da se brani.

Associated Press

07.40 Ruske snage granatirale Dnjepar

Ruske snage ispalile su noćas na Dnjepar četiri projektila, ali nije bilo povređenih, izjavio je načelnik Dnjepropetrovske regionalne vojne uprave Valentin Rezničenko. Naveo je da je napad doveo do ozbiljnih oštećenja i da je izbio požar, koji su vatrogasci ugasili, prenosi Interfaks Ukrajina. Prema navodima Rezničenka, ruske snage gađale su Nikopoljski okrug iz višecevnih raketnih bacača i teške artiljerije.

06.45 Šefovi diplomatija sedam zemalja u Kijevu

Ministri spoljnih poslova sedam baltičkih i nordijskih zemalja otputovali su u Kijev u znak solidarnosti sa Ukrajinom, objavio je litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis.

"Mi, ministri spoljnih poslova Estonije, Finske, Islanda, Letonije, Litvanije, Norveške i Švedske danas smo u Kijevu kako bismo izrazili solidarnost s Ukrajinom", napisao je on na Tviteru.

06.30 EU: Kršenje sankcija prema Rusiji krivično delo

Savet Evropske unije je danas jednoglasno usvojio odluku da se kršenje restriktivnih mera prema Rusiji tretira kao krivično delo EU. Ova krivična dela su uključena u Ugovor o funkcionisanju EU, a cilj je da se spreče pokušaji zaobilaženja sankcija.

Pavel Blažek, češki ministar pravde i predsedavajući Saveta EU, je tim povodom izjavio da je EU usvojila mnogo sankcija protiv Rusije “kako bi ciljala rusku ekonomiju i osujetila njenu sposobnost da nastavi sa agresijom” na Ukrajinu. Da bi sankcije uspele, kaže češki ministar, “njihova primena zahteva zajednički napor, a današnja odluka je suštinsko sredstvo da se osigura da će svaki pokušaj zaobilaženja ovih mera biti zaustavljen”, saopšteno je iz EU.

06.15 Ukrajinsko tužilaštvo: U ratu nestalo 329 dece

Ukrajinsko glavno tužilaštvo saopštilo je danas da se 329 dece trenutno smatra nestalom u Ukrajini, dok je 12.034 deportovano u Rusiju. U izjavi objavljenoj na društvenoj mreži Telegram, koju prenosi Gardijan stoji da je do danas 329 dece nestalo, 12 034 deportovano, a 7 819 dece pronađeno. Naglasili su da ove brojke nisu konačne, jer se još uvek radi na verifikaciji izveštaja koji dolaze sa fronta, kao i iz drugih delova Ukrajine.

Associated Press

06.00 Pentagon razmatra s Boingom isporuke dodatnog oružja Kijevu

Dok se Zapad bori da zadovolji ukrajinsku potražnju za dodatnim oružjem Pentagon razmatra predlog kompanije Boing da se Ukrajini isporuče jeftine, male precizne bombe koje se postavljaju na rakete kojih ima u dovoljnom broju, što bi Kijevu omogućilo da dejstvuje i daleko iza ruskih linija, javlja Rojters. Vojni inventari SAD i saveznika se smanjuju, a kako se rat produžava, Ukrajina se suočava sa sve većom potrebom za sofisticiranijim oružjem.

Sistem koji je predložila kompanija Boing, nazvan GLSDB, jedan je od desetak planova za proizvodnju nove municije za Ukrajinu i ostale američke istočnoevropske saveznike, potvrdili su britanskoj agenciji izvori iz vojne industrije.

Komentari (0)

Evropa