Evropa

Ministar odbrane Kipra: Moderinizovali smo vojsku nabavkom oružja iz Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

02/12/2022

-

10:00

Ministar odbrane Kipra: Moderinizovali smo vojsku nabavkom oružja iz Srbije
Haralambos Petrides - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane Kipra Haralambos Petrides rekao je da je tokom proteklog sastanka sa ministrom odbrane Srbije Milošem Vučevićem razgovarao o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane, a naglasio da je vojska Kipra modernizovana nabavkom oružja iz Srbije.

Petrides je u intervjuu za list Politika podsetio da je Kipar, kako navodi, nezakonito napadnut 1974. godine kao i da je 37 odsto teritorije još uvek pod turskom vojnom okupacijom, te da je međunarodni poredak, zasnovan na pravilima i danas doveden u pitanje.

"U tom cilju nastojimo da održimo sposobne oružane snage, koje deluju kao pouzdana sila odvraćanja. U poslednjih nekoliko godina smo mnogo uložili u odbranu, a ove godine dostigli smo nivo od dva odsto našeg BDP-a za izdatke za odbranu, od kojih se veliki deo odnosi na novo naoružanje i opremu", rekao je Petrides za list Politika.

Ministar je izrazio zahvalnost Srbiji i UNFICIP-u na snažnoj podršci i angažovanju mirovnih snaga duž Zelene linije.

"Njihova uloga i doprinos važni su za održavanje mira i stabilnosti na Kipru, u skladu sa mandatom misije", rekao je Petrides.

Kako se navodi, nacionalna garda Kipra koristi samohodne haubice "nora B52" proizvedene u Srbiji koje su sada deo redovnih artiljerijskih vežbi gađanja.

"Mi smo ovaj sistem nabavili od Srbije u okviru naših napora da modernizujemo naše oružane snage. Kao što sam već naveo, imamo uspostavljenu saradnju u oblasti naoružanja, što je unapredilo međusobno poverenje", rekao je Petrides.
 

Komentari (0)

Evropa