Evropa

I dalje bez dogovora u EU: Češka predlaže članicama ograničenje cene gasa na 220 evra

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2022

-

15:41

I dalje bez dogovora u EU: Češka predlaže članicama ograničenje cene gasa na 220 evra
Tanjug/AP/Jean-Francois Badias - Copyright Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Zemlje Evropske unije razmatrale su danas novi, snižen predlog o ograničenju cene gasa na 220 evra (231 dolar), nedelju dana nakon sastanka na kojem je ovo pitanje izazvalo podelu unutar 27-članog bloka.

Nekoliko država, uključujući najveću evropsku ekonomiju, Nemačku, usprotivilo se ideji o bilo kakvom ograničenju, navodeći da bi to moglo da oteža sigurnost snabdevanja, dok Belgija, Italija i Poljska smatraju da je to način da se zaštite potrošači i privreda od udara visokih cene energije.

Češka, predsedavajući rotirajućeg predsedništva EU, iznela je sinoć kompromisan predlog, u koji je uvid imao Rojters, prema kojem bi se ograničenje primenilo ako cena gasa premašuje 220 evra po megavat-satu (MWh) tokom pet uzastopnih dana na trgovanju za mesec unapred na holandskoj TTF berzi.

Pored toga, da bi se ograničenje aktiviralo, cena prirodnog gasa na TTF čvorištu morala bi da bude viša za 35 evra od referentne cene tečnog prirodnog gasa (LNG) na osnovu procena brojnih aktuelnih cena na LNG tržištima.

Novi češki kompromis je ispod gornje granice cene od 275 evra/MWh koju je predložila Evropska komisija 22. novembra. 

Neke diplomate EU su rekle za Rojters, govoreći pod uslovom anonimnosti, da se stavovi zemalja nisu promenili i predviđaju da će možda biti potreban još jedan sastanak 19. decembra, posle ministarskih razgovora sledećeg utorka.

Diplomate iz zemalja EU će sutra razgovarati o najnovijem nacrtu predloga u nastojanju da se približe stavovi i postigne dogovor. Cena prirodnog gasa na TTF-u je bila danas oko 134 evra po MWh, što je pad sa avgustovskog maksimuma od 340 evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa