Evropa

SZO upozorava na novi talas, širenju virusa doprinelo Evropsko prvenstvo

Komentari

Autor: FoNet

01/07/2021

-

17:01

SZO upozorava na novi talas, širenju virusa doprinelo Evropsko prvenstvo
SZO upozorava na novi talas, širenju virusa doprinelo Evropsko prvenstvo - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Infekcije koronavirusom rastu u Evropi pa je došao kraj padu aktivnosti virusa koji je registrovan u proteklih 10 nedelja, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija, navodeći da je tome delom doprinelo i širenje zaraza tokom šampionata Euro 2020 koji se igra u 11 država Evrope.

Šef evropskog ogranka SZO Hans Kluge upozorio je na "novi talas u evropskoj regiji ukoliko građani ne budu disciplinovani", ukazujući da brzinu širenja delta varijante kovid-19, ali i povećanje u broju putovanja i ukidanja restriktivnih mera, prenosi BBC.

Portugal je registrovao najveći broj obolelih u jednom danu od februara, a rast broja obolelih beleži i Španija, uglavnom među populacijom u dvadesetim godinama. Rusija se isto bori sa rekordnim brojem smrtnih slučajeva od kovid-19, 672 smrti u protekla 24 sata, a kao uzrok tome vide slab odziv na vakcinaciju.

Većina novoinficiranih u Finskoj su navijači koji su gledali utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu u ruskom Sankt Petersburgu, gde je u porastu broj obolelih od delta varijante virusa.

Broj inficiranih u Nemačkoj ostaje veoma nizak - samo 892 slučaja u protekla 24 sata, dok je u Velikoj Britaniji zabeležen najveći broj inficiranih od 29. januara - 26.068.

Upozorenja iz SZO su i da je deo obolelih od kovida posledica šampionata Euro 2020 koji se igra u 11 država Evrope.

Katrin Smalvud iz SZO zatražila je od lokalnih vlasti da u gradovima-domaćinima utakmica bolje nadzoru navijače i njhovo kretanje.

"Moramo da gledamo dalje od stadiona. Moramo da vidimo kako ljudi dolaze tamo, da li putuju u velikim grupama, malim konvojima, autobusima, ukazala je Smalvud. A, kada napuste stadione, da li ulaze u autobuse, idu u pabove da gledaju druge utakmice. Ovi mali događaji su oni koji doprinose širenju virusa", upozorila je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa